Home > Video. Neem even plaats op het hoogste punt van de Sint-Janskerk in Anzegem

Video. Neem even plaats op het hoogste punt van de Sint-Janskerk in Anzegem

Geschreven op 9 september 2021 om 17:30 door Mario De Wilde

Nadat de Sint-Janskerk in Anzegem afgebrand leek, is men gestart met de heropbouw. En die loopt nog steeds volgens plan. Vandaag werd zelf het hoogtepunt bereikt en dat letterlijk als figuurlijk. Vanmiddag werd de vergulde torenhaan op de kerk geplaatst en daarmee is het hoogste punt een feit. Heb jij ‘m al gespot? Hier alvast een kijkje.

Begin januari startte aannemer Artes Woudenberg NV uit Brugge met de restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en het koor van de afgebrande Sint-Janskerk. De kosten voor deze werken bedragen 1.638.370,08 euro, exclusief BTW. Voor de heropbouw van het schip bekijkt de gemeente, samen met o.a. de kerkfabriek en Onroerend Erfgoed, de verschillende mogelijkheden. Hierover werd er nog geen definitieve beslissing genomen.

De toren krijgt opnieuw zijn houten vloerconstructies en plankenvloeren als voor de brand. De torenspits wordt in de tentvorm van de jaren 1920 herbouwd en terug met leien gedekt. De beiaard en het mechanisch torenuurwerk zal men restaureren, met maximaal hergebruik van de uit de brand geredde onderdelen.

In het koor wordt de 17de eeuwse dakstructuur gereconstrueerd naar detailopmetingen van voor de brand.
Als belangrijk decoratief element zal het pleisterwerkplafond bewaard en gerestaureerd worden. Ook de twee natuurstenen zijaltaren die bewaard zijn gebleven, zullen gerestaureerd worden. Dit als belangrijke getuigen van voor de brand.

Het koor en de toren worden gerestaureerd tot aan de binnenbepleistering, maar zonder vloer- en wandafwerkingen. De verdere invulling en afwerking zullen in een vervolgtraject bepaald worden.

Stand van zaken 10 juni 2021
Afgebrande Sint-Janskerk heeft weer klokken

Op donderdag 10 juni was er de eerste mijlpaal: de klokken werden in de toren gehangen. Omdat de oorspronkelijke klokken te beschadigd waren door de brand, werden er drie andere klokken gebruikt. De kleinste klok werd nieuw gegoten en de twee andere klokken werden overgenomen uit de klokkengieterij Eijsbouts. Op de kleinste (A1) klok staat volgende tekst:

“MARIA, MIDDELARES ALLER GENADEN IS MIJN NAAM

IK BEN HERGOTEN IN 2021 NA DE BRAND VAN 2014

MIJN VOORGANGERS WAREN MICHIELS 1949 EN DE COCK 1738

MIJN GEZELLEN WAREN JOHANNES BAPTISTUS, GEGOTEN IN 1738 DOOR IGNATIUS EN

ALBERTUS FERDINANDUS DE COCK

EN ELOOI, GEGOTEN IN 1860 EN HERGOTEN DOOR MICHIELS IN 1949

PETER B. DE MAERE D’AERTRYCKE – METER M.H. DE LIMBURG STIRUM”

De grootste beschadigde klok zal wel nog een plaatsje in de gerestaureerde kerk krijgen, als herinnering aan de brand in 2014.

6 m3 eikenhout
De klokken werden bevestigd in een eikenhouten klokkenstoel. Deze werd naar oorspronkelijk model door de ambachtslieden van Artes ter plaatse geproduceerd. In totaal telt de klokkenstoel meer dan 160 houtverbindingen en bijna 6 m3 eikenhout. De beiaard en het mechanisch torenuurwerk zal men restaureren, met maximaal hergebruik van de uit de brand geredde onderdelen.

Nu de klokken in de toren hangen, kan men verder werken aan de torenspits. Deze wordt in de tentvorm van de jaren 1920 herbouwd en terug met leien gedekt. De spits maakt men eerst volledig op de grond en daarna brengt men deze in stukken naar boven. De torenspits zelf is 10,5 meter hoog en samen met de nieuwe vergulde torenhaan zelfs 15 meter. De totale hoogte van de kerk zal uiteindelijk 35 meter worden.

Extra stabilisatie
Vooraleer men de torenspits kan monteren op de toren moeten echter nog extra stabiliteitsingrepen worden uitgevoerd. De toren vertoonde immers heel wat scheuren en daardoor worden op verschillende hoogtes kousankers ingeboord om de stabiliteit te verzekeren. Deze worden gerealiseerd door over de volledige lengte in de kern van de muur gaten te boren, waarna er vervolgens metalen trekstaven worden geplaatst en geïnjecteerd met cement. Op die manier krijgt men als het ware betonnen ringbalken in de kern van de muur . Daarnaast voorziet men ook nog een betonnen ringbalk bij de aanzet van de torenspits.

Wat volgt er nog?
In het koor wordt de 17de eeuwse dakstructuur gereconstrueerd naar detailopmetingen van voor de brand. Als belangrijk decoratief element zal het pleisterwerkplafond bewaard en gerestaureerd worden. Ook de twee natuurstenen zijaltaren die bewaard zijn gebleven, zullen gerestaureerd worden. Dit als belangrijke getuigen van voor de brand. De huidige restauratiewerken worden binnen afgewerkt tot aan de binnenbepleistering. De verdere afwerkingen, zoals vloer- en wandafwerkingen, meubilair, schilderwerken,.. dienen nog in een vervolgtraject bepaald te worden. Het einde van de restauratiewerken aan de toren, sacristie en het koor wordt voorzien juli 2022.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.