Home > Video. Met dit filmpje trekt Club Brugge vanavond ten strijde tegen Benfica

Video. Met dit filmpje trekt Club Brugge vanavond ten strijde tegen Benfica

Geschreven op 15 februari 2023 om 08:18 door Mario De Wilde

Eindelijk is het terug tijd voor de Champions League! Club Brugge legde een historisch parcours af en kon zich voor het eerst plaatsen voor de 8ste finales van het Kampioenenbal. Het mag dan in de eigen competitie (veel) minder zijn, Europees kan er steeds een extraatje verwacht worden. In afachting werd er een filmpje gemaakt. Drie jaar geleden lanceerden ze al ‘De Boer kent z’n veld’, dezelfde boer kwam terug in de Play-Offs vorig seizoen en in het najaar nog brachten we Boeren voor Boeren uit, een groentebox die de lokale economie steunt én Club-supporters gezonder laat eten. Nu komt de Boer dus terug voor de Champions league.

“De verpersoonlijking van onze geuzennaam in de figuur van de boer is 2 jaar geleden begonnen. De ambitie is dat hij ons met zijn ingetogen zelfvertrouwen en wijze daadkracht herinnert aan wie we zijn op momenten die er toe doen. De unieke UCL kwalificatie gaf ons goesting om hem ook internationaal te tonen. Dat onze tegenstander zelf een traditieclub is met een legendarisch symbool hielp ons op weg.” aldus CBO Bob Madou. Naast een online film werden ook de socials van Club in een nieuwe grafische Champions League-stijl gegoten. Een branding, binnen de gekende Club-stijl, voor de internationale ontmoetingen. Hopelijk zien we die dus nog veel terugkomen.

Lees hieronder alle facts voor de wedstrijd tegen Benfica!

DE WEDSTRIJD
Woensdag ontvangt Blauw-Zwart Benfica voor de heenwedstrijd van de 8ste finales. Club Brugge speelde in zijn geschiedenis al 341 Europese wedstrijden, de ploeg uit Portugal kwam Europees al 465 keer in actie. Blauw-Zwart speelt woensdag voor de 95ste keer een Champions League wedstrijd in zijn 10de deelname aan het Kampioenenbal.

Club Brugge stond op het Europese toneel al vaak tegenover een Portugese ploeg. Zo speelt het woensdag voor de 14de keer tegen een ploeg uit de Portugese Primeira Liga en ook in de groepsfase van deze jaargang lootte Blauw-Zwart een Portugese tegenstander. Op eigen veld kon FCB 3 keer winnen van een Portugese club, speelde het 2 keer gelijk en leed het 2 nederlagen. Voor Benfica is het de 22ste keer dat het een Belgische ploeg in de ogen kijkt.

Hoewel Club Brugge al vaak tegenover een Portugese ploeg stond, speelden FCB en Benfica nooit eerder tegen elkaar. Daarmee zijn de Portugezen de 126ste unieke Europese tegenstander van Blauw-Zwart. Leuk weetje: de allereerste Europese tegenstander van Club Brugge was ook een Portugese club, namelijk Sporting Lissabon!

Scott Parker zal woensdag zijn debuut als coach maken op de Europese scene. Voor Yaremchuk wordt het een speciaal terugzien. De spits kwam deze zomer over van.. Benfica. Andere spelers met een gedeeld clubverleden, zijn Zoran Filipović, Mario Stanić, Edgaras Jankauskas en Nicolas Castillo.

Tajon Buchanan, Simon Mignolet en Casper Nielsen staan op 1 gele kaart van schorsing en moeten dus een kaart vermijden willen ze de terugwedstrijd in Estádio da Luz niet moeten missen. Bij Benfica zijn dat Florentino, Gonçalo Ramos en Joao Mário.

DE TEGENSTANDER
De tegenstander uit Portugal is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Benfica werd in 1904 opgericht en degradeerde nooit uit de Primeira Liga. Met 37 landstitels, 26 Portugese bekers en 7 ligabekers is het een club met een aardig gevulde prijzenkast.

As Águias, ofwel de Adelaars, hebben een hele weg moeten afleggen om in de 8ste finales van de UCL te geraken. Zo moest het eerst twee voorrondes spelen en werd het uiteindelijk groepswinnaar in de poule met Maccabi Haifa, Juventus en PSG. De Portugezen grepen na een 1-6 overwinning tegen de ploeg uit Israël de groepswinst en verdwenen zo in de eerste trommel.

In de generale repetitie voor het duel op woensdag, verloor Benfica van SC Braga in de Portugese beker. Braga trok na een strafschoppenreeks aan het langste eind en kegelde zo de tegenstander van FCB uit de beker.

Bij Benfica vertrok sterkhouder Enzo Fernández tijdens de wintermercato en met Andreas Schjelderup, Casper Tengstedt en Gonçalo Guedes versterkte het zijn ploeg. Met Gonçalo Ramos heeft het een echte scherpschutter in de rangen lopen. Hij scoorde, over alle competities heen, al 18 keer.

In de voetbalgeschiedenis van Benfica is er één naam die nog groter is dan hun palmares zelf: Eusébio. Hij wordt dan ook gezien als de beste speler uit de clubgeschiedenis en kon maar liefst 300 keer scoren voor de ploeg.

MIJLPALEN
– Mats Rits kan zijn 180e officiële wedstrijd voor Club Brugge spelen.

– Simon Mignolet kan voor de 175e keer tussen de palen staan bij Blauw-Zwart.

– Abakar Sylla en Roman Yaremchuk kunnen hun 20e wedstrijd bij FCB afwerken.

– Clinton Mata en Mats Rits kunnen hun 30e Europese match voor Club spelen.

– Raphael Onyedika kan de 20e Europese match uit zijn carrière spelen. Hij kwam 14 keer uit voor FC Midtjylland (Den) en tot hiertoe 5 keer voor Club.

DE SCHEIDSRECHTER
De Italiaan Davide Massa zal samen met enkele landgenoten de wedstrijd Club – Benfica in goede banen leiden. De assistent-refs van dienst zijn Filippo Meli en Stefano Alassio. Vierde official Paolo Valeri en video-refs Marco Di Bello en Daniele Chiffi vervolledigen het team.

Massa floot al eerder een wedstrijd van Club Brugge. Hij was scheidsrechter tijdens de thuiswedstrijden tegen Atletico Madrid in 2018 en RB Leipzig in 2021. Davide was nog nooit eerder scheidsrechter in een wedstrijd van Benfica.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.