Home > Video. Met 222.43 km/uur werd een zeilwagen in New-Zealand gevalideerd door bedrijf uit De Panne

Video. Met 222.43 km/uur werd een zeilwagen in New-Zealand gevalideerd door bedrijf uit De Panne

Geschreven op 15 december 2022 om 10:04 door Mario De Wilde

Het snelheidsrecord zeilen op land van 222,43 km per uur werd gevalideerd door de Internationale Vereniging voor Zeilwagensport (FISLY) met maatschappelijke zetel in het zeilwagencentrum te De Panne. Dit snelheidsrecord werd afgelopen zondag gevestigd met een zeilwagen gebouwd door het Team New-Zealand. Het is de meest recente winnaar van de beroemde America’s Cup. Het record werd gevestigd op een droog meer Lake Gairdner gelegen in Zuid-Australië. De windkracht was een stevige 5 beaufort met een snelheid van ongeveer 40 km per uur.

Bijzonder aan deze zeilwagen is dat het zeil vervangen werd door een vleugel. Dit bevordert de stroomlijning waardoor deze wagen een snelheid behaalt die 5 maal hoger is dan de windsnelheid.
De FISLY, de internationale vereniging voor zeilwagensport, had een vertegenwoordiger ter plaatse en die de wagen en de metingen controleerde op de juistheid en de overeenstemming met de internationale regels voor zeilwagensport.

De FISLY is een internationale VZW opgericht onder de Belgische wet, met zijn zetel in het Vlaams Gewest te De Panne. De eerste en stichtend voorzitter was Robert Nyssens in 1962. Hij was een telg van de familie Dumont –de zoon van Anaïs Dumont- die bij de ontwikkeling van de Dumontwijk tevens het zeilwagenrijden introduceerde en vanaf 1909 zeilwagenwedstrijden organiseerde. Pannenaar Eric Engelbrecht was gedurende 25 jaar voorzitter van de FISLY en stimuleerde de wereldwijde ontplooiing van de zeilwagensport.

In 2018 sloot de FISLY aan bij de Global Association of International Sport Federations.
Naast de vertegenwoordigers van de verschillende landen maken ook Benny Dezeure en Jan Demuysere deel uit van het bestuur. Jan Leye was tot voor kort gedurende 12 jaar secretaris van de FISLY en hielp mee om de contacten met het Team New Zealand te onderhouden.

Hij engageerde zich inmiddeld om het organiserend team van het Europees Kampioenschap 2023 te leiden. Dit kampioenschap zal plaatsvinden van zaterdag 30 september tot en met vrijdag 6 oktober 2023 op het prachtige strand van De Panne waar deze unieke sport geboren werd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.