Home > Video. Het ringen van vogels kan je elke dag in Zwin Natuurpark ervaren

Video. Het ringen van vogels kan je elke dag in Zwin Natuurpark ervaren

Geschreven op 29 juli 2021 om 10:04 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseren vanaf komende zondag 1 augustus tot en met 7 november elke openingsdag vogelringsessies. Hiermee gaat het Zwin Natuur Park door op het elan van de vorige jaren. In 2020 werd het hoogste aantal vogels die voorbij kwamen aan de ringhut van het Zwin Natuur Park genoteerd. Dit waren er maar liefst 8.067. Het Zwin Natuur Park is als internationale luchthaven voor vogels een kennis- en expertisecentrum voor vogeltrek en draagt op die manier bij tot belangrijk wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens de ringsessies brengt een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van vogels. De vogels worden gemeten, gewogen en daarna snel terug vrijgelaten om hun tocht verder te zetten. Het doel van het ringen van vogels is het verzamelen van wetenschappelijke informatie. In de eerste plaats, tijdens het vangen en ringen zelf, maar ook erna.

Na het ringen begint het tweede luik: het verzamelen van terugmeldingen. De kans dat een geringde vogel nog wordt gemeld is eerder klein, vandaar dat er grote aantallen vogels worden geringd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bundelt en verwerkt de gegevens. Die data worden dan regelmatig gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door andere instellingen.

Resultaten van 2020
In totaal werden er vorig jaar 8.392 vogels gevangen aan het ringstation van het Zwin Natuur Park. Dat was een duidelijke toename in vergelijking met 2019, toen de teller op 6.162 gevangen exemplaren stond. Het overgrote deel (8.067 exemplaren) waren vogels die voor het eerst een ring om de poot kregen. De rest waren hervangsten: vogels die eerder al geringd waren, in het Zwin of elders.

In totaal kregen vorig jaar 52 verschillende soorten een ring om de poot. De top drie van meest geringde soorten bestond uit de zwartkop (3.513), de goudhaan (1.239) en de roodborst (898). Er werd ook een roodkeelnachtegaal en een witkeelgors geringd, twee soorten die zeer zeldzaam zijn. Voor beide soorten was het pas het tweede geval ooit in België.

Terugmeldingen leveren interessante informatie op. Zo werd er op 16 oktober 2020 een goudhaantje in het Zwin geringd. Dat werd al de volgende dag, op 17 oktober 2020 terug gevangen in Sandwich Bay in het Verenigd Koninkrijk, op 139 kilometer van het Zwin. Een goudhaan weegt ongeveer 5 gram en is de kleinste vogel van Europa

Zelf van dichtbij meemaken
Wie het ringen van nabij wil meemaken is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van héél dicht bij te zien en een interessante uitleg te krijgen van de ringer.

De activiteit gaat telkens door in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen. Er vroeg bij zijn is dan ook de boodschap. Het ringen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij echt slecht weer (regen en/of veel wind) kunnen de sessies niet doorgaan. Hou daarom de sociale mediakanalen van het Zwin Natuur Park steeds in de gaten. Wijzigingen in de ringdata vind je terug op de website van het Zwin Natuur Park of op de Facebookpagina.

Praktisch Zwin Natuur Park

Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Data: Van 1 augustus t.e.m. 7 november, van 10 tot 12 uur
Prijs: Toegang tot het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

www.zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.