Home > Video. Expo KIJK!, de tweede editie van het Erfgoedlab Damme-Brugge in het teken van wandelstokken

Video. Expo KIJK!, de tweede editie van het Erfgoedlab Damme-Brugge in het teken van wandelstokken

Geschreven op 26 mei 2022 om 11:25 door Mario De Wilde

Gisteren was er de opening van de expo KIJK!, de tweede editie van het Erfgoedlab Damme-Brugge in NEST Stadslab Damme aan de Kerkstraat in Damme. Eerst was er de verwelkoming door burgemeester Joachim Coens van Damme en schepen voor cultuur Nico Blontrock van Brugge. Nadien was er de toelichting door Mariebelle Deceuninck, coördinator van het Erfgoedlab en curator Han Decorte. Tijdens deze tweede editie spelen wandelstokken een belangrijke rol. “Curator Han Decorte zal tijdens de tweede editie van het Erfgoedlab experimenteren met de verschillende manieren van kijken naar erfgoed”, aldus Dams erfgoedcoördinator Mariebelle Deceuninck. “De stokken zal zij gebruiken voor de expo die loopt van 26 mei tot 27 augustus. Zo wordt erfgoed van thuis naar het lab gehaald. We zijn immers bijzonder benieuwd naar de verhalen achter de stok. Want hoe meer we te weten komen, hoe interessanter de stok wordt. Elke oude, vreemd ogende, gepersonaliseerde, waardevolle of speciale wandelstok krijgt met zijn verhaal een plek.”

Lokale kwaliteitsproducten
Damme wil zich al even profileren als een onthaaste stad. Het aanbieden van lokale kwaliteitsproducten biedt hierin opportuniteiten. Damme geeft tijd om lokale lekkernijen te ontdekken in combinatie met originele fruitsappen of biologische wijnen en bieren.

Sinds 2019 engageren Damme en Brugge zich om nog intensiever samen te werken binnen hun cultuurbeleid. Een project waar beide steden gezamenlijk onze schouders onder zetten is het Erfgoedlab dat tot 2023 een belevingslab rond het erfgoed van het Sint-Janshospitaal brengt. Het project ontvangt hiervoor de financiële steun van Vlaanderen vanuit het bovenlokaal cultuurdecreet.

Onder begeleiding van coördinator Mariebelle Deceuninck en curator Han Decorte brengt het Erfgoedlab een uniek belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen van de voormalige rusthuissite. Dankzij de intensieve samenwerking van Damme en Brugge krijgt de bezoeker een bijzondere selectie te zien uit de rijke erfgoedcollectie van het Damse Sint-Janshospitaal en de andere erfgoedcollecties uit Brugge.

Programma
Het Proeflab opent de deuren in het verlengde Pinksterweekend van 27 tot 30 mei 2022. Vroege vogels kunnen er tussen 11 en 19 uur het culinair erfgoed ontdekken. In juni is de pop-up open op zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur. In juli en augustus kan het publiek proeven van donderdag tot en met zondag. Op donderdag en zondag van 11 tot 19 uur. Op vrijdag en zaterdagavond zijn er nocturnes tot 22 uur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.