Home > Video. En dan wordt autorijden plots zoveel leuker & goedkoper: Lynk & Co

Video. En dan wordt autorijden plots zoveel leuker & goedkoper: Lynk & Co

Geschreven op 12 mei 2022 om 15:50 door Mario De Wilde

Lynk & Co begon enkele jaren geleden aan een gedurfde missie om de auto-industrie te veranderen… en laten we eerlijk zijn, niet iedereen was direct overtuigd. Maar gelukkig kunnen we nu al zeggen dat deze missie geslaagd is: vorig jaar zagen we al -weliswaar geleidelijk- hoe mensen anders zijn gaan denken over mobiliteit en dat de wereld klaar is voor een ander soort automerk. De traditionele auto-industrie is het afgelopen jaar veranderd, geïnnoveerd en (als je het ons vraagt) verbeterd, maar als het gaat om luisteren naar de samenleving en klanten hebben ze nog een lange weg te gaan. Bij Lynk & Co zijn ze niet zo geïnteresseerd in hoeveel auto’s er verkocht worden. In plaats daarvan zijn ze er wel heel trots op dat we in heel Europa ruim 60.000 nieuwe leden hebben mogen verwelkomen.

Stilte aan boord

En dus kregen we een knaller van een Lynk & Co om uit te zoeken in de Antwerpse belevingsshop, op 100 meter van de veelbezongen Groenplaats. Onze Kerstman van dienst was Gert die ons de digitale sleutel mocht overhandigen. ‘Na meer dan 100 jaar van hetzelfde in de auto-industrie, is het tijd voor iets anders. Welkom bij een nieuwe vorm van mobiliteit’, was me enkele keren nadrukkelijk toevertrouwd. Maar na één volle kilometer mocht ik reeds ervaren dat het geen goedkope belofte van een gladde marketeer was. Anoniem rijden was er zeker niet bij want het model valt op wanneer je er in de stad mee rondtoert. De Lynk & Co (met automatische versnelling) voelt heel eigen aan en heeft bovendien een exclusief eigen design en dito uitstraling. Tijdens het rijden heerst aan boord vooral rust en stilte. Er klinkt alleen een zacht elektrisch gezoem van de aandrijflijn, dat al onhoorbaar is als de radio zachtjes aanstaat. Over de radio gesproken: het Infinity-audiosysteem zorgt voor een uitstekend geluid. Maar we zijn nog lang niet (enthousiast) uitverteld.

Het echte wow-gevoel

Het toeval (of bestaat dat niet meer echt in de buurt van de Antwerpse Kennedytunnel) was dat we in een juweel van een file terechtkwamen. Dan zit de gemiddelde chauffeur als iets nerveuzer te wezen maar dankzij de besturing van de auto voelden deze momenten prettig aan: niet te licht en niet te zwaar. Een goede middenweg. Hetzelfde geldt voor het onderstel: dat is stevig, maar ook zeker niet oncomfortabel. Het zitcomfort sluit hier op fantastisch aan. De stoelen omsluiten je (makkelijk met een lichte vingertoets te regelen) en bieden ook in vlot genomen bochten goede ondersteuning, maar ze zijn comfortabel genoeg om er ook lange afstanden probleemloos in uit te houden. Op de achterbank is het verrassend ruim. Met een lengte van 1,80 m kan je uitstekend ‘achter jezelf’ zitten, de benen hebben dan nog steeds alle ruimte. Leuk detail: de leeslampjes activeer je niet met een knop, maar door er gewoon met je vinger overheen te vegen. Zo stel je gelijk de helderheid in. Aansluitend bij het merkconcept is voor het interieur zo veel mogelijk gebruikgemaakt van gerecyclede of herbruikbare materialen.

En dan….het infotainmentsysteem

Deze jongen ging nog meer in overdrive tijdens het bedienen van Lynk & Co het infotainmentsysteem. Dat komt een beetje overeen met de gemiddelde vliegtuigcockpit. De vormgeving van de menu’s sluit volledig aan op de huisstijl van het merk. Ook zijn er een aantal merkspecifieke menu’s, bijvoorbeeld voor de autodeelfunctie. Naar sommige functies is het wel even zoeken, maar na die eerste keer weet je ze probleemloos te vinden.

JOURNEY CAM: Leg je reis vast
Met de ingebouwde Journey Camera maak je selfies of leg je het uitzicht vast. De foto’s en video’s kunnen direct worden gedeeld met je telefoon, klaar om te posten.

MUZIEK

Spotify
Koppel je Spotify-account en geniet van de Infinity-geluidsinstallatie in de 01. De nieuwste versie van Spotify is geïntegreerd in de Media-app.

Radioline
Beluister nieuws, muziek, podcasts en meer dan 90.000 radiostations met de Radioline-app via je Radioline-account.

Audiobooks

Ga onderweg op in een goed boek met Audiobooks. Koppel je account en beluister meer dan 250.000 direct beschikbare audioboeken en podcasts

Weet de weg
De state-of-the-art navigatie van de 01 wijst je de juiste weg, zonder stress

Eén kaart. Alle info.
De Navigatie-app met HERE Technology bevat een gebruiksvriendelijke kaart waarop je beschikt over actuele verkeersinformatie, weerberichten en vertrektijden, en een uitgebreide zoekfunctie om makkelijk adressen, parkeermogelijkheden, restaurants, hotels en nog veel meer te vinden.

Parkeren en verder
Parkeer probleemloos dankzij de info van de Navigatie-app over parkeerplekken, tarieven en vervelende beperkingen zoals een parkeerverbod of laad- en loszones. De service is gebaseerd op historische en (bijna) real-time data.

Handig: vooraan heb je zetelverwarming en de passagiers achterin hebben hun eigen aircobediening en USB-poorten.

Handige en slimme membership-formule

Dat wat puur rijden betreft, maar Lynk & Co pakt het nog straffer aan met het uniek ‘autodelen’-concept. Je kan een Lynk & Co kopen zoals eender welk model, maar je kan ‘m ook huren op maandbasis tegen een vast tarief van 500 euro en doorverhuren voor een uur, een dag, een weekend of enkele dagen. Verwar dit niet met het typische leasen, want dan teken je voor een vaste periode (meestal 12 tot 60 maanden) en moet je met bepaalde voorwaarden rekening houden. Wat de ‘membership’-formule van Lynk & Co wel gemeen heeft met leasing, zijn alleen maar de voordelen. De gebruiker hoeft geen rekening te houden met belastingen, verzekering en onderhoud en hoeft de wagen zelfs nergens binnen te brengen. Het bedrijf komt het schatje dat op onderhoud moet, gewoon oppikken en weer afleveren bij je thuis of op kantoor. Een formule die zeer goed aanslaat in onze contreien, want de verdeling tussen mensen die een Lynk & Co willen huren en kopen bedraagt respectievelijk 95 en 5%. Alle info kan je terugvinden op www.lynkco.com

Consumententip: als je eens vrijblijvend de Lynk & Co wil gaan bewonderen in de Antwerpse belevingsshop (Drukkerijstraat 18/20), maak dan eens gebruik van het toilet. Daar al begint de beleving en het kost je bovendien niets…..

Hierbij alvast een opwarmingsfilmpje van Autogids.

 

 

2 reacties

André Verrecas
Geschreven op 2022-05-13 09:56:47
Wat ik wilde vragen na het lezen van het stuk, is dat model enkel met automatische koppeling te krijgen? Een vernuftig concept, dat zeker. André Verrecas
N. Delvoye
Geschreven op 2022-05-12 19:22:56
Fijn om dit te lezen. Mijn schoonbroer Klaas wil er een proefrit mee rijden omdat hij er een promofilmpje van zag op televisie. Zijn er in West-Vlaanderen adressen van dealers? N. Delvoye uit Brugge

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.