Home > Video. Clowntown Downtown uit Roeselare en De Engelenhoeve uit Kortrijk mee in Warmste Week

Video. Clowntown Downtown uit Roeselare en De Engelenhoeve uit Kortrijk mee in Warmste Week

Geschreven op 15 november 2021 om 08:38 door Mario De Wilde

1 op de 5 Vlamingen kan zichzelf niet zijn. Dat blijkt uit een recente bevraging van de VRT-studiedienst bij 2.250 Vlamingen. Met als slagzin ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’ wil De Warmste Week daar iets aan doen. Daarom roept De Warmste Week dit jaar op om geld in te zamelen voor het DWW Fonds, dat concrete projecten wil realiseren die ervoor zorgen dat iederéén kan zijn wie die is. Denk aan verenigingen die kampen organiseren voor mensen met een beperking, scholen die werken rond verdraagzaamheid in de klas of een organisatie die hobby-activiteiten opzet voor mensen met jongdementie.

Op 6 december maakt de onafhankelijke jury van het DWW Fonds de finale lijst van projecten bekend waar deze editie van De Warmste Week geld voor inzamelt. Daarom roepen Aster Nzeyimana (Eén), Stéphan Tanganagba (Eén), Fien Germijns (StuBru), Eva De Roo (StuBru), Peter Van de Veire (MNM) en Kawtar Ehlalouch (MNM) vandaag al Vlamingen en Brusselaars op om geldinzamelingsacties op te zetten voor De Warmste Week. Ze hopen zo eind dit jaar zoveel mogelijk van de geselecteerde projecten te kunnen realiseren met de steun van het DWW Fonds. Het registreren van warme acties kan vanaf nu via dewarmsteweek.be.

Organisaties dienen volop projecten in bij het DWW Fonds
Heel wat organisaties hebben al een project ingediend bij het DWW Fonds dat de VRT voor deze editie heeft opgericht bij de Koning Boudewijnstichting. Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting: Gerrit Rauws: “Er is veel enthousiasme bij een brede waaier van organisaties voor het Fonds. We merken dat de ingediende projecten heel divers zijn, zowel qua thematiek als doelgroep. Maar het is vooral hartverwarmend om te zien hoeveel goesting er is om ervoor te zorgen dat meer mensen in onze samenleving de kans krijgen om te zijn wie ze echt willen zijn.”
Dit zijn zes voorbeelden van reeds ingediende projecten bij het DWW Fonds:

CLOWNTOWN DOWNTOWN (Roeselare, West-Vlaanderen)
Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook elke jongere met het Downsyndroom. VZW Kloen ondersteunt kinderen en jongeren met het Downsyndroom. Dit jaar willen ze een koor samenstellen van jongeren met en zonder het syndroom van Down. Samen willen ze een uniek concert geven. Ze merken dat muziek een goede manier is om jongeren met een beperking uit hun cocon te doen treden.

DE ENGELENHOEVE (Kortrijk, West-Vlaanderen)
Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook iedereen met een mentale beperking, jong en oud.
Greetje en Denis van de Engelenhoeve willen een mobiel percussiehuis maken, waar mensen met een beperking kunnen ‘snoezelen’. Dat is een manier van ontspannen, waarbij de zintuigen op verschillende manieren worden geprikkeld. De Engelenhoeve stelt zijn faciliteiten steeds gratis ter beschikking om zoveel mogelijk mensen de kans te geven ervan te genieten.

PIOEN vzw (Brasschaat, Antwerpen)
Kunnen zijn wie je bent, dat verdient elk meisje of jonge vrouw.
Jaarlijks zijn heel wat vrouwen slachtoffer van ongewenste intimiteiten en agressief gedrag. De verkrachting van een 18-jarig meisje in Gent is daar helaas nog een recent voorbeeld van. Pioen vzw verzet zich tegen seksueel geweld door gratis lessen zelfverdediging te geven. Het project is een initiatief van Peter Huyghe. Als schoonvader van de vermoorde Julie Van Espen, ligt de thematiek hem nauw aan het hart.

Peter Huyghe: “Julie wilde dingen veranderen in het leven, iets betekenen. Dit is mijn bijdrage aan haar wens. Als dit één vrouw hetzelfde lot als dat van Julie kan besparen, is het meer dan geslaagd. Met de eventuele financiële steun van De Warmste Week, willen we het project gratis houden. Dat lijkt ons belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken.” Danira Boukhriss ging al eens een kijkje nemen bij Pioen vzw en praatte met de initiatiefnemer over het thema. De reportage kan je binnenkort bekijken op de website van De Warmste Week.

TEAM PIA (Lier, Antwerpen)
Kunnen zijn wie je bent, dat verdient ook elk kind met een beperking. Baby Pia kennen we allemaal nog. Vandaag speelt ze dolgraag in de speeltuin, al blijkt dat door haar beperkingen niet altijd even evident. En zij is niet alleen. Haar ouders en vrienden willen daarom een inclusiespeeltuin bouwen, waar alle kinderen zich ten volle kunnen uitleven zonder dat hun beperking – gaande van slechtziendheid tot autisme – hen parten speelt.

ÇAVARIA (Gent, Oost-Vlaanderen)
Kunnen zijn wie je bent, dat verdienen ook LGBTI+’ers met een handicap. Çavaria en acht andere LGBTI+ organisaties en organisaties voor en door mensen met een handicap willen samenwerken. Door allemaal inclusiever te worden, willen zij extra toegankelijk zijn voor LGBTI+’ers met een handicap.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.