Video. Campagne #WELINJEVEL zopas opgestart in Atheneum van Avelgem
Het signaal hangt overal aan de grote klok: de coronacrisis heeft een enorme impact op het mentaal welzijn van de jongeren. JAC Zuid-West-Vlaanderen, de jongerenwerking van CAW Zuid-West-Vlaanderen, lanceert in de week van 3 mei een campagne die preventief inzet op het mentaal welzijn van de jongeren. Van alle leeftijdsgroepen zijn de jongeren mentaal het hardst getroffen door corona. Leerkrachten trekken aan de alarmbel omdat het niet goed gaat met het mentaal welzijn van hun leerlingen. De campagne #WELINJEVEL is een initiatief dat preventief inzet op dit signaal door het aanbieden van tools, zodat jongeren zélf aan hun mentaal welzijn kunnen werken.
Jongeren
Jongeren zitten in een levensfase waarin de zoektocht naar een eigen identiteit centraal staat. Zelfvertrouwen, autonomie en verbondenheid zijn belangrijke factoren voor jongeren om zich goed in hun vel te kunnen voelen. Door de coronacrisis komt dit proces van zelfontplooiing onder druk te staan. We willen met de campagne alle jongeren bereiken, met focus op de groep jongeren in een kwetsbare situatie die moeilijk toegang vindt tot hulp of ondersteuning in het eigen netwerk en daarbuiten.
Preventief
Jongeren zijn veerkrachtig en we moeten hen hier terug bewust van maken. We focussen daarom op tools waar de jongere zélf mee aan de slag kan. “Het preventief inzetten op het mentaal welbevinden van de jongere, helpt hen om terug op eigen kracht weerbaarder en sterker in het leven te staan. Jongeren beroep laten doen op hun eigen veerkracht, heeft automatisch een positieve invloed op hun zelfontplooiing”, vertelt Hanne Devos, hulpverlener van het JAC.
Filmpje #welinjevel
Het JAC Zuid-West-Vlaanderen lanceerde gisteren een filmpje onder de noemer #WELINJEVEL. Tijdens dit filmpje worden 6 laagdrempelige tips aangereikt; waaronder omgaan met piekergedachten, zelfzorg, zelfvertrouwen,… Bij elke tip wordt het ‘waarom’ en het ‘hoe’ weergegeven. Daarop volgt telkens een creatieve oefening als voorbeeld hoe de jongere hier zelf mee aan de slag kan. Het filmpje
Inspiratiebundel voor scholen
Er werd een inspiratiebundel ontwikkeld, waarin uitgebreid wordt toegelicht hoe een leerkracht zelf aan de slag kan gaan met het thema mentaal welzijn. “We willen de leerkrachten van materiaal voorzien zodat ze eigenhandig het thema mentaal welzijn bespreekbaar kunnen maken in hun klas”, licht Florine Stragier toe, hulpverlener van het JAC. De inspiratiebundel werd bezorgd aan alle secundaire scholen in de regio Zuid-West-Vlaanderen.
Daarbij bezorgden we de scholen een set met campagnemateriaal. Zo zijn er affiches ontworpen die scholen kunnen uithangen op plaatsen waar de leerlingen zich vaak bevinden, bijvoorbeeld in de toiletten. Voor alle leerlingen is er een sticker met de boodschap ‘NIKS MOET, NIKSEN MAG’.
Sociale media
In kader van de lancering van de campagne, zijn we in de week van 3 mei elke dag actief op onze sociale mediakanalen (Facebook, Instagram). Dagelijks zullen er tips en verschillende story’s worden gepost. We hebben partners gevraagd de content mee te delen op hun eigen kanalen, zodat we op deze manier zoveel mogelijk jongeren kunnen bereiken.
Het CAW zet zich in voor het algemeen welzijn en verleent hulp aan iedereen met een vraag of probleem. Bij het CAW staat de zorg voor mensen in een kwetsbare situatie centraal. Hierbij streven we ernaar mensen terug verbinding te laten maken met zichzelf, hun familie, vrienden, buren en de bredere samenleving. Dit streven naar een warme solidaire samenleving kunnen we enkel in samenwerking met anderen en met voldoende middelen realiseren. We zijn allemaal een meerwaarde voor elkaar. CAW verbindt. Meer informatie: www.caw.be.
JAC – jongerenwerking van het CAW
Het JAC richt zich op 12 tot 25-jarigen. Jongeren kunnen gratis en anoniem terecht bij professionele hulpverleners, met eender welke vraag. Meer informatie: www.jac.be.