Home > Video. Boekpresentatie ‘Brugge voor Napoleon’ goed voor een bomvolle Gotische Zaal

Video. Boekpresentatie ‘Brugge voor Napoleon’ goed voor een bomvolle Gotische Zaal

Geschreven op 18 september 2021 om 11:40 door Mario De Wilde

In de Gotische Zaal van het Stadhuis van Brugge was er gisteravond de boekpresentatie van ‘Brugge voor Napoleon’, een grensverleggend en verhelderend boek over, inderdaad, de invloed van de Franse keizer op een toen nog ingeslapen provinciestadje dat Brugge was. Nico Blontrock, Brugse schepen van cultuur, nam een geanimeerd dubbelinterview van Bert Gevaert, redacteur en auteur van het boek en Jan en Henk Anseeuw af. Op die manier kwamen de ruim 150 aanwezigen heel veel te weten over de enorme invloed die Napoleon had op de hele Brugse regio. Nadien kwamen ook burgemeester Dirk De fauw en Katrien De Vreese, directeur-uitgever van Sterck-De Vreese nog met leerrijke weetjes op de proppen. Deze laatste zei ’trots van contentement’ te zijn met de bijzondere en historische uitgave voor haar nog jonge uitgeverij. Uit handen van Katrien De Vreese kregen burgemeester en schepen plus de hoofdacteurs als een exemplaar van het lijvig boek overhandigd. Tijdens de receptie achteraf waren er trouwens ook nog Napoleon snoepjes en Waterloo bier voor de genodigden.

Grensverleggend en verhelderend boek
Op 5 mei 1821 sterft Napoleon op Sint-Helena, een godvergeten eiland in de Atlantische Oceaan. Na zijn nederlaag in Waterloo (1815) meenden de geallieerden dat de ‘kleine korporaal’ langzaam vergeten zou raken. Napoleon verloor wel zijn laatste veldslag, maar zijn invloed is nog tot op vandaag merkbaar. De Franse keizer deed ook Brugge aan, toen een ingeslapen provinciestadje. Hij kwam er twee keer op bezoek, namelijk als populaire consul in 1803 en alsabsolutistisch keizer in 1810. Gedurende ruim twintig jaar voelde Brugge– en tal van andere steden in Europa – de hete adem van de Franse bezetter in de nek. Die bezetter eiste drastische hervormingen, vaak tegen de wil van het volk, de kerk en de staat. Stadsarchivaris Jan Anseeuw, en de auteurs Henk Anseeuw en
Bert Gevaert brachten verschillende Brugse specialisten samen voor een omvattend naslagwerk over de Franse tijd in Brugge. Ze volgen het spoor van gewone soldaten, excellente kunstenaars en veteranen, maar ook van criminelen, deserteurs en
doodarme mensen. Dit schitterend geïllustreerd boek toont verschillende nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen en is een must voor liefhebbers van Brugge én de Napoleontische tijd!

Vanaf middag volgende week is het boek te koop aan € 59.90 en er komt ook nog een speciale signeersessie in enkele Brugse boekhandels. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.