Home > Video. Bekijk hier de integrale aflevering van PlattelandsTV met groenjournalist Marc Verachtert uit Beernem

Video. Bekijk hier de integrale aflevering van PlattelandsTV met groenjournalist Marc Verachtert uit Beernem

Geschreven op 26 september 2022 om 17:16 door Mario De Wilde

Vanaf zondag 18 september startte op Plattenlands T.V. de tweede reeks van het programma ‘Van Droom tot Tuin’. Centrale gast is freelance groenjournalist Marc Verachtert uit Beernem en er zal extra accent gelegd worden op kleinere tuinen, natuurlijkheid en klimaat. Marc Verachtert: “Vanuit West-Vlaanderen blijven we Vlaanderen informeren over mooie en vooral ook duurzame tuinen. In deze reeks ben ik allesbehalve de enige West-Vlaming. De productie is in handen van PlattelandsTV uit Gullegem en verdere zijn er drie West-Vlaamse tuinaannemers bij de uitzendingen betrokken (Henk Warnier en Sven Verbeke uit Knokke-Heist en Sebastien De Cock uit Oekene bij Roeselare. Maar ook boomkwekerij Willaert gunt ons een blik achter de schermen en laat zien waar tuinaannemers hun planten zoal kopen.” Er doen trouwens nog meer West-Vlaamse mensen mee. Marc Galle is tuinaannemer met thuisbasis in Oudenburg, die namens de Vlaamse tuinaannemers deel uitmaakt van het redactiecomité van Plattelands TV.

-zondag 18 september (aflevering hieronder op Het Nieuws van West-Vlaanderen gratis te bekijken) met Tuinen Decock uit Oekene bij Roeselare. Sébastien Decock, is landschaps- en tuinarchitect met een werf in Brugge en tuinen in Moorslede: Onderwerp: minituin, maxigroen, bouwpercelen worden alsmaar kleiner, dus ook de tuinen.Toch kan groen nog best uitbundig zijn en een waterbassin zorgt voor de finishing touch en creëert zelfs een waardevolle klimaattuin. Hierbij ook de lijst van de vermelde plantennamen bij en de tijdcode wanneer de planten getoond worden.

3.10 Vetmuur, Sagina subulata
3.18 Breukkruid, Herniaria glabra
3.41 Kruiptijm, Thymus praecox
7.40 Reuzenbamboe, Phyllostachys aurea
17.23 Fatsia japonica
17.42 Mirte, Myrtus communis
18.30 Krentenboompje, Amelanchier lamarckii

-vanaf zondag 25 september: natuurlijk genieten in de tuin. Ecologie en biodiversiteit spelen een alsmaar belangrijker rol. Bestaande beplanting wordt optimaal bewaard en aangevuld met planten die ook aantrekkelijk zijn voor de fauna.

-zondag 2 oktober met Tuinen Sven Verbeke en zonen uit de Ramskapellestraat in Knokke-Heist. Werf Ramskapelle, tuin Knokke Heist en ook Kwekerij Willaert Roeselare. Onderwerp: tuinen met een focus: zichtlijnen zijn heel belangrijk in de tuin, zij dragen in sterke mate bij tot de beleving. Zowel planten als tuinpaden kunnen daarbij belangrijke accenten leggen.

-zondag 9 oktober: op bezoek op een werf in Sint-Andries door Oost-Vlaming Tuinen Hoornaert uit Deinze. Onderwerp: tuinen sterk gemaakt met niveauverschillen: hoogten en laagten betekenen een meerwaarde voor tuinkwaliteit en creëren een heel eigen sfeer.

-zondag16 oktober: nieuw leven voor een oude tuin: soms wil een mens eens wat anders. De oude groene plek ruimt baan voor een totaal nieuwe creatie, met nadruk op comfort en genieten.

-zondag 23 oktober met tuinarchitect Jurgen van de Walle van Grondig Groen uit Beernem. Onderwerp: buitengewone tuinen. Geen wens is een tuinaannemer te vreemd. Een zwembad omvormen tot zitkuil, een zen-oase in een 18de eeuwse binnenkoer, alles kan anno 2022.

-zondag 30 oktober: stadstuinen groot en klein: van een uitgestrekt binnenplein tot een lange, smalle pijpenla. Een uitdaging voor de tuinaannemer om hier een aangename, sfeervolle oase te realiseren.

-zondag 6 november met tuinen Henk Warnier van Het Walletje in Knokke-Heist. Onderwerp: streekeigen tuinen aan de kust, de nieuwe trend aan zee is het gebruik van duinplanten. Die zijn opgewassen tegen het typische zeeklimaat en zorgen voor een echt vakantiegevoel.

-zondag 13 november met specialist Disaghor uit de Industriestraat in Ruiselede. Het onderwerp handelt over materiaal om bomen te planten in verharde ruimtes. Tuinen met accent op landschap: ideaal als je de natuur rondom deel kan laten uitmaken van de tuin. En waar nodig zorgen aanplantingen met heestermassieven en plantenborders voor een natuurlijke omgeving.

-zondag 20 november: maximale tuinvulling op minimale oppervlakte: goed ontworpen kan zelfs de kleinste tuin op alle vlakken voldoen. Terras, planten en water, tot en met BBQ vinden er een plaats. (Foto Dobbit)

https://plattelandstv.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.