Home > Video. Bekende Brugse koetsier Julien (Jules) Hermans (82) overleden

Video. Bekende Brugse koetsier Julien (Jules) Hermans (82) overleden

Geschreven op 19 november 2021 om 17:09 door Mario De Wilde

Vandaag werd Julien Hermans in beperkte kring na zijn overlijden herdacht. Hij was meer dan 40 jaar koetsier in Brugge. Een echte volksfiguur, een man die het klappen van de zweep kende, en die meer dan 4 decennia – in de Brugse binnenstad de toeristen met koets en later ook met de paardentram rond voerde. Jules was een rasechte Bruggeling. Ik herinner mij hem nog dat hij paard reed en in Manege De Blauwe Zaal  (St-Kruis) kwam;  dan nadien met zijn paardenkennis  en paardenverstand bij de koetsiers landde. Jules had altijd een passie voor de stad en voor zijn toeristen. Flegmatiek voerde hij nobele bezoekers rond, maar ook de gewone volkse toerist kon bij hem met een kwinkslag of een mopje terecht. Jules had altijd ook liefde voor zijn paarden en had zijn voorkeurpaarden in de stal. Dierenwelzijn stond bij hem van in het begin hoog in het vaandel. Zijn oogappels hadden allen een bijnaam, en zelden wou hij zijn paarden aan studenten en collega’s afstaan. In tal van volkskomedies (Stien en Stance)  speelde hij mee en had het sappige Brugs als voertaal. Na zijn pensioen trad hij ook op en vertelde ronduit over zijn ‘beroep’.  Ook bij de steekspelen in Brugge (1974) en daarna in Damme was hij erbij, dankzij Firmin Stael, de legendarische volksfiguur die in die jaren de huurkoetsen van taxi’s  omschakelde naar het toerisme. Bij tal van carnavalstoeten en hippische stoeten was hij er als figurant bij. Jules werd 82 jaren. De laatste jaren  doofde hij uit  als een kaarsje. De guitigheid en de kwinkslag zat er jammer genoeg niet meer in. Veel rasechte Bruggelingen zullen hem herinneren, steeds fier op de bok van zijn koets, zijn gekende baardje en met een mooie grijze Engelse bolhoed en de typische koetsiersjas.  Beelden van traditie die er nu niet meer zijn. En altijd bereid om een laatste rondje te rijden.

Bijgaand de foto van een volksfiguur die er jammer genoeg niet meer is. Het liedje  ‘De Brugsche Koetsier’ van de  Brugse charmezanger Willy Lustenhouwer, doet ons het best aan hem herinneren.

 

Een plaatsje in het Museum voor Volkskunde voor het ambacht van de Brugse Koetsiers zou mogelijks niet misstaan. Ter ere van één van die oude ambassadeurs. Al meer dan 180 jaren zijn de Brugse koetsiers in de Stad Brugge vergund en vormen zij een historisch tijdsbeeld in de binnenstad.

1 reactie

Quaegebeur Arthur
Geschreven op 2021-11-20 20:43:10
Mijn naam is Arthur Quaegebeur. Misschien zegt die naam U niets, maar ik was de Stance van de Bugse Revue "Willen is Kunnen". Jules heeft verschillende malen met ons gespeeld. Hij was een toffe figuur. Altijd vriendelijk en goed gezind. Op de repetities kwam hij steeds met zijn hond. We hebben veel met hem gelachen. Hij had een manier van spreken waarvan we ons afvroegen, is dit echt of een verzinsels. Zowel op het podium als achter de scène, was hij zichzelf. Zo'n Brugse figuur zullen we missen. Jules, waar je nu bent, weet ik dat je de mensen zal opvrolijken. Vaarwel mijn vriend, het ga je goed

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.