Home > Video. AMOK: culturele avonturiers kapen Brugge en vragen je favoriete geluid

Video. AMOK: culturele avonturiers kapen Brugge en vragen je favoriete geluid

Geschreven op 2 september 2021 om 10:45 door Mario De Wilde

Van 1 tot 10 oktober maakt het ontdekkingsfestival AMOK de Brugse binnenstad onveilig. Voor het derde jaar op rij wordt de culturele avonturier getrakteerd op een tiendaags allround-festival waarbij concerten en geluidskunst mergen met dans, talks, walks en workshops. Veruit 40 artiesten dragen bij aan meer dan 20 multidisciplinaire performances die op een dozijn Brugse locaties aan de man worden gebracht. Uitblinkers op de indrukwekkende line-up zijn ongetwijfeld ESINAM, Makaya McCraven en Alfa Mist, maar mis ook de intiemere events niet.

Treed binnen in het universum van ESINAM! 
Een centrale gast die meteen ook een hele festivalavond cureert is een primeur voor AMOK. Maar met Brussels multi-instrumentaliste ESINAM kan dat enkel een succes worden! Jazz, hiphop, afro en elektronische muziek vinden allemaal hun plaats in een intuïtieve mix die haar soundscapes zo’n eigen stijl verlenen. Op 8 oktober brengt ze een dynamische set met haar band maar vervolgens maakt ze plaats voor Makaya McCraven, Le Motel & Antoine De Schuyter en Stace. De avond wordt naadloos aan elkaar gedraaid door dj-sets van FFYS. Naast muziek is er dans van Selasi Dogbatse (choreografe van oa. Cardi B en Rihanna), een expo van kunstenaar Mucyo en wordt de docu Les Héritières van Charlotte Diament vertoond mét Ghanese maaltijd. Voor dat laatste is een apart ticket verkrijgbaar. ESINAM wil van deze avond een echte happening maken, een totaalervaring van muziek, beeld en performance en op die manier verschillende elementen van haar persoonlijke universum delen met het publiek.

Op 1 oktober om 17u trappen we de bonte tiendaagse af in het Minnewaterpark. In aanwezigheid van Burgemeester Dirk De fauw en Schepen van Cultuur Nico Blontrock worden we getuige van een temporele ‘coup’. Onder de noemer Phonorama (een samenwerking van KAAP met de Gentse geluidskunstenaar Stijn Dickel) worden door Bruggelingen opgenomen en uitgekozen geluiden de toekomst in gekatapulteerd door ze voor twintig jaar in een capsule te begraven in het Minnewaterpark. Aansluitend heten we je welkom op een drink aan het Concertgebouw om 17u45. Van daaruit zal ook de nieuwe erfgoed-app The Sound of Cobblestones vertrekken.

Feestelijk aftrappen met de AMOKATHON
Het festival neemt een vliegende start met de AMOKATHON op 1 oktober: 1 avond, 5 venues, 11 bands, he-le-maal gratis; dat is de succesformule van de muzikale kroegentocht waarbij je op korte tijd verschillende veelbelovende artiesten kan leren kennen way beyond de klassieke Spotify-algoritmes. De locaties van de AMOKATHON zijn stuk voor stuk uniek: het kleine Paula Mostaert, de Ryelandtzaal voorzien van een klassiek podium, Snuffel, De Republiek met gezellige café-sfeer, Cinema Lumière… Bovendien liggen ze op wandelafstand van elkaar. Je kan hier dus je eigen prikkelend muzikaal fijnproeversmenu samenstellen en van het ene concert naar het volgende flaneren. Goede sfeer verzekerd en je gaat gegarandeerd naar huis met een paar nieuwe namen voor jouw muziekbibliotheek.

Twee AMOK-creatieopdrachten zorgen voor een zinderende double bill
Naast het uitnodigen van een centrale gast, schreef AMOK ook twee creatieopdrachten uit voor nieuw muzikaal werk. Het resultaat kunnen we als dubbele première bewonderen op 7 oktober in het Concertgebouw Brugge. Deel één van de avond neemt Waed Bouhassoun voor haar rekening. We horen de Syrische ud-speelster en zangeres eerst solo, daarna sluiten ook percussionist Falk Schrauwen en qanun-speler Osama Abdulrasol aan. Dit concert is het resultaat van een Brugse residentie.
De tweede opdracht viel te beurt aan de veelzijdige Sloveense pianiste Kaja Draksler die nieuwe composities schreef voor haar internationaal gelauwerd octet.

Uitbundig afsluiten met Alfa Mist 
Op zaterdag 9 oktober gaan KAAP en Cactus Muziekcentrum op zoek naar eigenzinnige muzikale kruisbestuivingen en tussenruimtes van vertrouwde muzikale werelden. In een XL-versie van Close Encounters mag je je verheugen op de headliner van het slotweekend: de fenomenale Alfa Mist. Laat deze unieke kans om de man bezig te zien in België niet missen. Zet je oren ook open voor Yazz Ahmed, Los Bitchos, het nieuwe Trance Plantations van Echoes of Zoo en Black Flowerfrontman Nathan Daems.

“AMOK is als een stoofpotje. Tijdens het eerste weekend warmen we op, gedurende de week garen we, dan is er elke dag iets te doen maar op ‘t gemak,
en tijdens het weekend staan we op punt met spetterende afsluiter”
vat Rolf Quaghebeur, directeur van KAAP, samen.

Naast concerteren ook flaneren, discussiëren en ‘meechanteren’…. 
AMOK is een multidisciplinair festival. Dus behalve veel en vernieuwende muziek kan je jouw hart ook ophalen aan een vodcast wandeling gemaakt door Duobaan XL of verschillende talks die thematisch cirkelen rond de meer dan relevante vraag naar de blind spots in Brugge. Denk maar aan de queer community die nu in de schaduwen van de stad verborgen ligt, maar ook aan hoe cultuurhuizen een breder en diverser publiek kunnen aanspreken. Dat laatste doen we door het nieuwe project Culture Crossing van DO vzw voor te stellen in de Korf.

Verder mag je je verwachten aan verschillende dansante en muzikale performances zoals Une Île van Bérengère Bodin of de ‘spektakels’ van Benjamin Abel & The Unrequired Love + Derya Yıldırım & Grup Şimşek. Eveneens op het programma: Zonzo compagnie en Fabelachtige Stad in coproductie met het Concertgebouw Brugge.
Ook Allez, Chantez! is een avond om naar uit te kijken: zet je longen eens open op de beste singalongs.

Over AMOK
AMOK is een tiendaags festival in de Brugse binnenstad die inzet op ontdekking en beleving. In samenwerking met verschillende partners, zoals bv. De Republiek, Cactus Muziekcentrum en Concertgebouw Brugge brengt kunstencentrum KAAP een arsenaal van (inter)nationale artiesten naar Brugge. Dit jaar is ESINAM, een jonge Brusselse multi-instrumentaliste, de centrale gast. Zij cureert haar eigen avond en brengt special guests Makaya McCraven en Le Motel mee

Praktisch
AMOK, van 1 tot 10 oktober in Brugge. Alle info en tickets op amokbrugge.be

Foto Los Bitchos © Tom Mitchell

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.