Home > Veurne doet er alles aan om een gezonde gemeente te zijn: charter ondertekend

Veurne doet er alles aan om een gezonde gemeente te zijn: charter ondertekend

Geschreven op 23 juni 2019 om 18:06 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdag vond in het stadhuis van Brugge de eerste jaarlijkse Preventietop plaats. De schepenen van gezondheid van 20 lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne tekenden present en wisselden ervaringen uit over hoe ze een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving bij hun burgers kunnen brengen. Ze spraken vol overtuiging hun keuze uit om van hun gemeente een Gezonde Gemeente te maken. Door het charter te ondertekenen, maakt ook Veurne een statement: stuk voor stuk wil de stad haar inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. Veurne was al een Gezonde Gemeente in de vorige legislatuur en zet haar engagement verder. Een Gezonde Gemeente engageert zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 verder werk te maken om iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen te bieden en te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid, enzovoort.

Veurne is al een tijdje bezig met preventieve initiatieven. Zo was de stad de trekker voor het project Bewegen Op Verwijzing. Er wordt ingezet op valpreventie met een bewegingsaanbod op maat van ouderen, zoals tai-chi, turnen, Dinsdag Dansdag, sporteldagen, zitturnen en zityoga. Er is de Zilverwijzer, die mensen vanaf 60 jaar mentaal ondersteunt. Dit najaar komt er een voordracht rond Geestelijke Gezondheid, er zijn preventieve voordrachten over dikkedarmkanker, prostaatkanker en Veurne organiseert de Gezonde Week met aangepaste voeding. De uitdaging voor de toekomst is HIAP, Health In All Policies. De stad wil dat het gezondheidsthema ook verweven raakt in de andere beleidsdomeinen. Concreet betekent dit dat er een gezondheidsvisie moet bestaan en dit op alle domeinen, zoals ruimtelijke ordening. Een voorbeeld is het rookvrij maken van openbare ruimtes.

Logo coacht

Logo Brugge-Oostende staat klaar met informatie en inspiratie en coacht de stad naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid Gezonde Gemeente en dit steeds op maat. Veurne werkt samen met het Logo aan meer bewegen, meer gezonde voeding, meer veerkracht, meer kankers voorkomen of vroegtijdig opsporen, gamen met mate, minder tabak en alcohol, gezond ouder worden, gezonde publieke ruimte … Gezonde Gemeente is een initiatief van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven en met als nauw betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), met de steun van de Vlaamse overheid.

(©)Foto Peter Debeir: v.l.n.r.: beleidsmedewerker Welzijn met Guido Hoste, schepen van Welzijn; en Björn Pollentier, centrumleider Dienstencentrum De Zonnebloem 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.