Home > Vertelkunst en acrobatie staan centraal tijdens Koentekroafs in Langemark-Poelkapelle

Vertelkunst en acrobatie staan centraal tijdens Koentekroafs in Langemark-Poelkapelle

Geschreven op 22 juni 2022 om 11:30 door Mario De Wilde

Na het Koffiefestival dat 2.500 bezoekers lokte, maakt Langemark-Poelkapelle zich met het gratis vertel- en circusfestival Koentekroafs op voor een 2e groots evenement in evenveel weken. Op het programma staat een mooie mix van vertelacts, circusacts en acrobatie. ‘Koentekroafs’ of tegendraads zijn, vormt de rode draad doorheen het festival.
Programma
• Amoukanama ‘Slotshow FA’
Amoukanama Circus is een project dat jongeren in Guinee, die in zeer moeilijke omstandigheden leven, opleidt tot professionele acrobaten waarmee ze overal ter wereld optreden. Met ‘Fa’ brengen ze een wervelende show vol halsbrekende acrobatie. Een must see!
• Rien Van Meensel ‘Ik doe wat ik kan en ik kan wat ik doe’
Rien is één van de drijvende krachten achter Weireldklapz! en zul je meerdere malen (o.m. de opening en slotshow) aan het werk zien tijdens Koentekroafs.
Kom zeker kijken naar “Ik doe wat ik kan en ik kan wat ik doe!” Wat is het geheim van de beroemde haan Cantecleir? En wat doet die kleine grijze vogel in het kippenhok? Rien vertelt hoe moeilijk het is om te ontdekken wie je nu eigenlijk bent. Hoe word je een kleine held?
Voor families met kinderen vanaf 6 jaar. Met zingen, bewegen en meedoen! De Poperingse Hanne Heughebaert begeleidt op gitaar.
• Petit Tonton
Petit Tonton is een Guineese verteller. Jaarlijks organiseert hij het festival ‘La grande nuit de conte’ dat doorgaat in Conakry, de hoofdstad van Guinee. Veel kinderen zullen petit Tonton herkennen van de Weireldklapz!-projectweken in Go! BS Ter Berken en ’t Bikschooltje.
Petit Tonton sluit Koentekroafs feestelijk af, samen met Rien Van Meensel tijdens de slotshow in de circustent.
• Bardo ‘Que Bardo’
Bardo is een Argentijns trio. Met “Que Bardo” brengen ze een poëtische visie op de chaos. Een eindeloze aaneenschakeling van schijnbaar onverbonden acties die uitmonden in een feest zonder einde. Een dynamische show met humor, acrobatie, cyr wheel en objectmanipulatie.
• Lumineiro ‘De dag van de jongleur’
Lumineiro brengt ‘A jornada de uma malabarista’ of ‘De levensreis van een jongleur’. Hij is een Braziliaanse jongleur, ritme speler en clown, met een zeer aanstekelijke energie.
In deze poëtische voorstelling vertelt hij het leven van een jongeman die op de zoektocht naar zijn onbeantwoorde liefde zijn levensdoel vindt.
• Veerle Ernalsteen – Veerle is Koentekroafs
Veerle brengt al zestien jaar sprookjes en volksverhalen uit verschillende windstreken: Afrikaanse verhalen, 1001-nacht, Grimm, Decamerone, Vlaamse verhalen… Je kent haar misschien nog van een geslaagd optreden tijdens 1 van onze Klapz!-vertelavonden…
• Orkest Bazar ‘Party Car’
Orkest Bazar is een mobiel circus met live muziek met contrabas, piano, trompet, sax, klarinet, fluit, ukelele en percussie verweven met jongleren, acro, evenwicht opladder, slap touw en rolla, magie en veel veel meer…
De ouderraad van Go! BS Ter Berken houdt een bar open tijdens het festival en schenkt de helft van de opbrengst aan circus Amoukanama dat een circusschool wil bouwen in Guinee. Met de school wil Amoukanama jongeren professioneel opleiden tot acrobaat.
Hopelijk kunnen we rekenen op mooi weer. Maar mocht het toch regenen, dan zijn we erop voorzien. Alle acts kunnen binnen doorgaan ofwel in de circustent ofwel in de oude brandweerkazerne.
Weireldklapz!

Het circus- en vertelfestival zal het hoogtepunt worden in Weireldklapz!, een project dat al 3 jaar in de gemeente loopt. In het project werken we rond wereldburgerschap en de held in jezelf ontdekken door middel van de vertelkunst en acrobatie. Voor Weireldklapz! kon het bestuur rekenen op een belangrijke subsidie van de provincie West-Vlaanderen.
Weireldklapz! startte in 2020 in gemeenteschool ’t Bikschooltje met een projectweek rond wereldburgerschap. Iedereen kan iets, iedereen doet wat hij kan en iedereen is een held. Met deze leuze gingen vertellers Petit Tonton uit Conakry (Guinee), Rien Van Meensel uit Leuven, en Nathalie en Alsenic van circusschool Amoukanama, ook uit Conakry (Guinee) aan de slag met de kinderen van het 1e tot 6e leerjaar. Aan de hand van vertel- en circusworkshops leerden we ze niet alleen zelfvertrouwen tanken, maar brachten we hun ook iets bij over wereldburgerschap en Guinee in het bijzonder. Eind 2021 volgde een 2e projectweek in Go! BS Ter Berken. De kinderen van de derde graad hebben toen zelfs filmpjes gemaakt voor de leerlingen in Guinee, een dag uit het leven van…

Voor de Expo “Dit ben ik en dit is mijn held” werden inwoners uit Langemark en Guinee aangespoord om een verhaal te vertellen over zichzelf en hun held in het bijzonder. Rien Van Meensel en Moussa Doumbouya penden de verhalen neer, fotoclub So-ISO maakte een mooi portret. De expo biedt een mooie mix van lichte en zwaarmoedige verhalen uit het woonzorgcentrum, opvangcentrum Fedasil in Poelkapelle, van inwoners uit de gemeente en Guinee. Tijdens het festival is de expo te bezichtigen in het oude brandweergebouw.

Circus Amoukanama verzorgde circusworkshops tijdens de speelpleinwerkingen en sportkampen. Ook op de laatste sportshow traden ze op en reageerden de genodigden enthousiast op het voorsmaakje van de slotshow op het circus- en vertelfestival.

Op 12 februari 2022 trok de werkgroep van Weireldklapz! richting Guinee voor een 3e projectweek, deze keer voor een school uit Conakry. Ook hier gingen kregen de leerlingen vertel- en circusworkshops en leerden ze onze gemeente kennen.
Foto: gemeente Langemark-Poelkapelle

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.