Home > Versterkende samenwerking tussen CAW Zuid-West-Vlaanderen en Deerlijk, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke.

Versterkende samenwerking tussen CAW Zuid-West-Vlaanderen en Deerlijk, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke.

Geschreven op 11 maart 2022 om 19:24 door Mario De Wilde

Het mentaal welzijn bij jongeren en jongvolwassenen staat meer dan ooit onder druk. Echter vinden jongeren en jongvolwassenen uit de kleinere steden en gemeenten moeilijk de weg tot het hulpverleningsaanbod. CAW Zuid-West-Vlaanderen slaat daarom de handen in elkaar met gemeenten Deerlijk, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke om het mentaal welzijn van jongeren te versterken.
Project MW
Project MW is een samenwerking tussen het CAW Zuid-West-Vlaanderen en de gemeenten Deerlijk, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke. Het project is wil de uitrol van de OverKop huizen in de regio Zuid-West-Vlaanderen versterken. “We willen voor iedere jongere uit de regio gepaste hulp voorzien. We willen de jongeren aan het woord laten en ze als expert inzetten om samen te zoeken welke hulp op maat er moet zijn en welke acties we kunnen ondernemen”, vertelt Jens Rossel van het CAW Zuid-West-Vlaanderen. Samen met jongeren uit de gemeentes Deerlijk, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke gaan we aan de slag voor het ontwikkelen van een aanbod op maat door en voor jongeren.
Participatief project
Om zicht te krijgen op de noden en vragen van de jongeren gingen we met hen in gesprek. Er werd aan de hand van een enquête, een spel en bezoeken aan verschillende scholen en jeugdhuizen in dialoog gegaan met jongeren. Aan de bevraging participeerden een 600-tal jongeren.
Mentaal welzijn
Uit de bevraging blijkt onder meer dat jongeren zich het meest zorgen maken over “met zichzelf in de knoop liggen” (40%) en “eenzaamheid” (34 %). “Een duidelijk signaal. Jongeren willen elkaar ontmoeten, helpen en er zijn voor elkaar maar weten niet altijd goed hoe. We willen hen daarbij helpen”, zegt Jens Rossel van CAW Zuid-West-Vlaanderen. Een heel frappant cijfer is dat 20% van de bevraagde jongeren aangeeft donkere gedachten te hebben of iemand te kennen met donkere gedachten. “Jongeren hebben nood aan laagdrempelige ontmoetingsplaatsen en vertrouwenspersonen”, vertelt Jolyne Demets van CAW Zuid-West-Vlaanderen.
Luisteren naar de jongeren
In samenwerking met de lokale jeugdwerkers werd, naast het verspreiden van de enquête, ook in dialoog gegaan met jongeren om inzicht te krijgen in wat leeft bij hen. Om in te spelen op deze noden wordt de regionale chat van het CAW uitgebreid. Jongeren kunnen via de chat berichten sturen naar een hulpverlener. Ook wordt er in samenwerking met radio Quindo een podcast gemaakt. “We willen een podcast maken met jongeren rond de thema’s die ze belangrijk vinden. We hopen dat jongeren naar deze podcast zullen luisteren en zo meer inzicht
krijgen over hun eigen situatie,” vertelt Jolyne Demets.
Jongeren helpen elkaar
Jongeren willen er zijn voor anderen maar weten niet goed wat ze kunnen doen. “Om jongeren samen te brengen en mentaal welzijn bespreekbaar te maken, organiseren we maandelijks babbelbars, dit zijn laagdrempelige ontmoetingsmomenten rond een specifiek thema. Ook wordt er voor een aanbod uitgewerkt waarbij jongeren opgeleid worden om leeftijdsgenoten te helpen”, vertelt Jolyne.

_______________________________________________

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.