Home > Verschillende Diksmuidse stadsdiensten en projecten nemen op 1 juni intrek in Polderpand

Verschillende Diksmuidse stadsdiensten en projecten nemen op 1 juni intrek in Polderpand

Geschreven op 17 februari 2024 om 06:52 door Mario De Wilde

Verschillende stadsdiensten en sociale projecten zoals sociale kruidenier nUniek, De Klapstoel en de fietsbieb zitten verspreid over Diksmuide. Binnenkort kunnen Diksmuidelingen op één centrale plaats terecht, want de diensten verhuizen straks samen naar het Polderpand, in het hart van de stad. Ook de jeugddienst zal er tijdelijk verblijven, in afwachting van de nieuwbouw op domein Zonnestraal.

Tien jaar Klapstoel

Volgend jaar bestaat de Klapstoel tien jaar. Het initiatief richt zich op iedereen die nood heeft aan ontmoeting en ontspanning. Naast de ontmoetingsactiviteiten is elke Diksmuideling er ook welkom in de kinderboetiek die een mooi tweedehandsaanbod aanbiedt. Ook de pamperbank – die luieroverschotten inzamelt en herverdeelt – hoort bij de Klapstoel. Naast ondersteuning vanuit het Sociaal Huis draait de werking grotendeels op vrijwilligers.

Meer ruimte en centrale ligging

De kinderboetiek-pamperbank-en-ontmoetingsruimte-in-één barst stilaan uit zijn voegen in de huidige locatie in de Grauwe Broedersstraat. Ook sociale kruidenier nUniek, die momenteel naast het Administratief Centrum op industrieterrein Heernisse zit, heeft nood aan meer ruimte. Inwoners die het financieel moeilijk hebben, kunnen in de winkel voedings-, verzorgings- en huishoudproducten tegen een sterk verminderde prijs kopen. Naast het tekort aan ruimte liggen beide diensten ook vrij decentraal. Eén centrale ligging maakt beide diensten een stuk toegankelijker voor de vele bezoekers.

Fietsbieb en kunstonderwijs verhuizen mee

Ook de fietsbieb – die sinds 2018 een stek heeft in het voormalige toerismekantoor op de Grote Markt – is al lange tijd op zoek naar een nieuw onderkomen met meer comfort. De huidige locatie voldoet niet aan de veiligheidsvoorschriften, en is onvoldoende aangepast aan de noden van de fietsbibliotheek. Jonge kinderen kunnen er tegen een zachte prijs fietsen ontlenen.

Het kunstonderwijs in Beerst kan vanaf eind 2024 niet langer in het bestaande gebouw verblijven. Aangezien het huurcontract afloopt moeten de lessen op een andere locatie georganiseerd worden. De lessen beeld verhuizen daarom samen met de fietsbieb, Klapstoel en nUniek naar het Polderpand.

Jeugddienst vindt er tijdelijk onderkomen

Gisteren maakte Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits bekend dat Diksmuide, samen met 23 andere gemeenten in Vlaanderen en Brussel een OverKop-huis krijgt. Het OverKop-huis zal uitgebouwd worden in de huidige jeugddienst, in de Koning Albertstraat 24. De jeugddienst & Katrol – de dienst voor opvoedings- en studie-ondersteuning – verhuizen op termijn naar een nieuwbouw op domein Zonnestraal. In afwachting van die nieuwbouw, zullen beide diensten daarom ook tijdelijk hun intrek nemen in het Polderpand. De omgevingsvergunning voor het nieuwe OC Zonnestraal werd afgelopen maand ingediend.

Polderpand

Zowel sociale kruidenier nUniek, de Klapstoel, de fietsbieb, de jeugddienst, Katrol en het kunstonderwijs ‘Beeld’ uit Beerst verhuizen dus samen naar het Polderpand. Met z’n centrale ligging, parkeergelegenheid en voldoende laad-en-los-mogelijkheden is het pand de geknipte locatie om de verschillende diensten in onder te brengen.

De fietsbieb en nUniek nemen hun intrek op het gelijkvloers, de Klapstoel zal te vinden zijn op de eerste verdieping en de jeugddienst, Katrol en lessen beeld zullen een plek op de tweede verdieping krijgen.

Kernversterkend beleid

De verhuis naar het polderpand kadert ook binnen het kernversterkend beleid waar het stadsbestuur hard op inzet. Stedenbouwkundig bureau Plus Office-Voorland dat begin 2023 werd aangesteld, begeleidt het lokaal bestuur daarbij.

Uit dit traject kwam onder meer de suggestie om ook tijdelijke invullingen of pop-upgebruik in te zetten tegen leegstand en voor kernversterking. Het stadsbestuur neemt die suggestie ter harte, en kiest ervoor om verschillende diensten onder te brengen in een leegstaand gebouw in het hart van de stad. Het tijdelijke gebruik van het pand kan ook een positief effect hebben op de aanwezige middenstand, en zorgt voor meer leven in de stadskern.

Timing

De verhuurder zal sterk investeren in de verschillende ruimtes, zodat ze voldoen aan alle veiligheids- en hygiënevoorschriften. De lift in het gebouw zal hersteld worden, en ook de onaantrekkelijke openstaande gevel die uitgeeft op het Schoolplein zal door de eigenaar verfraaid worden. Naast de maandelijkse huurkosten investeert het lokaal bestuur ook zo’n 44.550 euro (excl. btw) om de verschillende ruimtes in het pand in te richten. De verhuis is voorzien na de nodige aanpassingen en verfraaiingswerken. Streefdatum is 1 juni voor alle diensten behalve de afdeling beeld uit Beerst, die vanaf 1 september in het Polderpand onderdak zal vinden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.