Home > Vernieuwd Roeselaars Stationsplein is klaar: kunst, groen, speelzone en klaar voor Batjesweekend

Vernieuwd Roeselaars Stationsplein is klaar: kunst, groen, speelzone en klaar voor Batjesweekend

Geschreven op 19 juni 2024 om 08:54 door Mario De Wilde

Het vernieuwde Stationsplein van Roeselare is klaar en dat wordt samen met de omwonenden gevierd. Het plein, als verbinding tussen oost en west en als belangrijke toegangspoort in de stad, kreeg artistieke, kindvriendelijke en groen–blauwe impulsen. Opvallend zijn de twee nieuwe permanente kunstwerken op het Stationsplein. Beide werken zijn van de hand van Roeselaarse kunstenaars met gerenommeerde uitstraling, Guido Deleu en Christo°.

Het eerste is ‘The Visitor’. Kan een naam van een kunstwerk passender zijn om op het Stationsplein te aarden? Het bronzen beeld van 1m80 is een vriendelijke figuur die iedereen met open armen zou ontvangen. Het werk van beeldhouwer Guido Deleu werd in 2009 gelanceerd en is ondertussen al wereldwijd te zien. Nu komt hij ook thuis in Roeselare en geeft hij extra artistieke flair aan het Stationsplein. In een eerste fase zullen er drie Visitors staan. Eén daarvan werd door de Stad aangekocht en blijft er permanent, de andere twee hebben we tijdelijk in bruikleen ontvangen. Het thema van komen en gaan van mensen, op ieder tijdstip van de dag het ganse jaar door, inspireerde Christo° tot het creëren van het monumentale werk ‘The Early Birds’. Het treinstation als plaats voor ontmoetingen en cultuurbestuiving, als broedplaats voor ideeën en verbinding.

Een permanente speelzone
Een deel van de kortparkeerzone werd omgetoverd tot een permanente speelzone waar kinderen de plaats hebben om zich uit te leven. Naast de vele open ruimte en de speelse fonteinen, is dit een extra leuke plek voor jonge gezinnen en kinderen. De 230 m² grote speelzone is een groene en natuurlijke omgeving geworden, passend binnen de reeds bestaande bomen. Je vindt er verscheidene speeltoestellen, zoals een veelhoekig klimtouwparcours, glijbaan, draaitoestel, trampolines, …

Straks opent het stadsbestuur, net zoals de voorbije jaren, ook weer een tijdelijke zomerspeelplaats op het Stationsplein, meer gericht op kleinere kinderen. Die wordt volgende week zaterdag 29 juni feestelijk ingespeeld. Na de zomervakantie verhuist die naar andere speellocaties in de stad en deelgemeenten. En van jongeren gesproken: de voorbije maanden werden een 700-tal jongeren bevraagd over jongerenplekken in de stad: daarin gaven ze aan dat het Stationsplein en haar omgeving in de top 3 staat van plekken om elkaar te ontmoeten. Samen met hen wordt komende zomer bekeken hoe dit versterkt kan worden.

Het vergroende plein als gastvrije entrée
Voor veel bezoekers is het Stationsplein de eerste indruk van de stad. Daarom kozen we voor enkele aanpassingen, zodat die eerste indruk meteen ook de goeie is. We willen de bezoekers aan Roeselare welkom heten in het groen. De extra bomen leiden hen vlot naar ons bruisend stadscentrum. In het thema van onze zomercampagne plaatsen we binnenkort ook nog bijkomende vlaggen. Naast transitplek, evolueert de stationsomgeving ook naar een gezellige verblijfplaats voor veel Roeselarenaars. Het plein had al een enorm potentieel en nu maakte het Stadsbestuur de ambities waar om er een verbindende ontmoetingsplek van te maken. De gezellige horecaterrassen zorgen voor een unieke sfeer. Ontharding is een belangrijke stap in het verhogen van de belevingswaarde. Extra groen en zuurstof hebben een positieve invloed op de leef- en luchtkwaliteit. Meer dan 2.600 m² aan betontegels maakte plaats voor groenzones, waarin maar liefst 30 nieuwe bomen, 9000 vaste planten en 350 heesters en struiken zullen groeien en bloeien.

Een veilig stationsplein
De stad blijft verder inzetten op een veilige stationsomgeving. Zo zal, in samenwerking met de NMBS, het station gebruiksvriendelijker gemaakt worden door meer poetsbeurten, en een badgeticketing systeem waarbij gestreefd wordt dat de lift en trappen enkel nog toegankelijk zijn voor de effectieve gebruikers. Op die manier neemt de NMBS ook haar verantwoordelijkheid nadat ze hier door de Stad meermaals attent op gemaakt werd.

Vrij recent werd de opdracht van de externe veiligheidspartner uitgebreid waarbij ook de perimeters van de omgeving van het station verruimd werden. De inzet van private security wordt bovendien opgevoerd en de samenwerking met Gemeenschapswachten en politie uitgebreid. Overlast wordt verder aangepakt door de inzet van de flexteams, met statische en dynamische bewaking op tijdstippen en plaatsen waar overlast mogelijk is. De nieuwe gestripte politiecombi’s komen meer en meer in het straatbeeld. Overlast gedrag wordt niet meer getolereerd en wordt aangepakt volgens het principe van “VIP”, wat staat voor “very irritating police”. Dat kan gepaard gaan met fouilleringen en bestuurlijke arrestaties. Indien noodzakelijk zullen individuele plaatsverboden ingesteld en opgevolgd worden.

De aangiftemogelijkheid in de politiepost wordt uitgebreid. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag wordt de aangiftecapaciteit verdubbeld en op maandag kan er aangifte gebeuren in de avonduren (vanaf 1 september). De dossiers van de overlast veroorzakers zullen gebundeld worden en meegedeeld worden aan het parket om een gerechtelijke bestraffing te bekomen.
Taxi’s en autodelen
Met de komst van de nieuwe speelzone werden de parkeerplaatsen maximaal behouden op het overgebleven deel van de kortparkeerzone. Daar hebben we ook twee parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap. De taxi’s en de deelwagens van Cambio verhuisden naar een nieuwe mobiliteitshub aan de kant van de Jules Lagaelaan.

Klaar voor het Batjesweekend
In Roeselare zijn ze blij dat de vooropgestelde timing van de batjes gehaald werd. Deze week wordt de binnenstad van Roeselare helemaal klaargestoomd voor alweer een fantastisch Batjesweekend. Ook dit Stationsplein zal meteen een gastrol kunnen verzorgen in een goedgevuld programma met verschillende optreden. Het Stationsplein is er klaar voor! Voor de realisatie van dit project ging de stad in zee met ontwerpbureau Fallow en Plant&Houtgoed en kon ze rekenen op de steun van VLAIO en Vlaanderen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.