Home > Vernieuwd stadspark De Mote in Desselgem feestelijk geopend

Vernieuwd stadspark De Mote in Desselgem feestelijk geopend

Geschreven op 7 juni 2022 om 11:57 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag rolde het vernieuwde stadspark De Mote in Desselgem voor de eerste keer zijn groene loper uit naar de buurt. De groene site aan OC De Mote kreeg een grondige renovatie en vloeit naadloos over in de tuin van woon- en zorghotel Aurélys, samen goed voor 8000 m² openbaar groen. Deze vernieuwing betekent een grote stap voorwaarts binnen de dorpskernvernieuwing van Desselgem.

Het park De Mote tussen de Barmbeek en de Liebaardstraat is niet nieuw. De vroegere tuin van de pastorie is sinds 1978 een openbaar park en was na al die jaren aan een herwaardering toe. Het stadsbestuur koos voor een restauratie van het volledige park met een opwaardering van het groen en het aanwezige water. De komst van woon- en zorghotel Aurélys net naast De Mote zorgde voor een extra pluspunt: de tuin van Aurélys en het oorspronkelijk parkje van De Mote lopen via een brug over de Barmbeek naadloos in elkaar over. Zo vormen ze één grote groene en open ruimte van 8000 m². De verbinding van de twee sites zorgt er ook voor dat bezoekers via het nieuwe stadspark rechtstreeks tussen de Liebaardstraat en de Grote Heerweg kunnen wandelen.

Restauratie en herinrichting
In het park bevindt er zich een omwalling met water, waar tot 1894 de pastorie van Desselgem stond. Het gebouw bestaat niet meer, de omwalling wel. Die is nu volledig gerestaureerd, inclusief de herstelling van de oorspronkelijke verbinding met de Barmbeek. Door slimme ingrepen kunnen bezoekers en wandelaars nu veel meer genieten van het aanwezige water. Voor wandelaars is er een wandellus voorzien, inclusief zitgelegenheid om rustig te verpozen. Ook (ouders met) kinderen zullen in het nieuwe park flink aan hun trekken komen met een avontuurlijke speelroute met natuurlijke spelelementen, die nog geplaatst moeten worden.

Groen en water
Bij de heraanleg besteedde de stad veel aandacht aan verantwoord groen, niet in het minst in het kader van klimaatrobuustheid. Na een zorgvuldige inventarisatie werden 56 bomen vervangen door nieuwe exemplaren zoals haagbeuk, zomereik, moeraseik enzovoort. Ook aan de lagere beplanting werd veel aandacht besteed. Het gaat hier om onder meer boerenjasmijn, krentenboom, kievitsbloem, boshyacint en een brede selectie aan bloembollen. Die laatste kwamen er vanuit een historisch perspectief. Het zijn allemaal stinzenplanten (een bijzonder groep verwilderende voorjaarsbloemen), die vroeger veel aangeplant werden bij pastorietuinen.

Aandacht voor de historische waarde
Om het historische karakter van De Mote te benadrukken, zijn de contouren van de vroegere pastoriewoning weer zichtbaar binnen de omwalling. Samen met de stinzenplanten (zie vorige alinea) is dat een herwaardering van de oorspronkelijke functie van deze groene site. De contouren van de pastoriewoning zijn uitgevoerd in roodkleurig grind. De heraanleg/renovatie van park De Mote duurde, sinds de opstart van het dossier, een goeie twee jaar. De stad investeerde hiervoor ongeveer 500 000 euro.

Combineer parkbezoek met dienstverlening
Het deelgemeentehuis De Mote, dat aan de ingang van het park ligt, onderging geen veranderingen. Inwoners kunnen er ongewijzigd zonder afspraak terecht op maandag

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.