Home > Vernieuwd Astridplein in Knokke-Heist onder de paraplu’s officieel ingehuldigd

Vernieuwd Astridplein in Knokke-Heist onder de paraplu’s officieel ingehuldigd

Geschreven op 13 december 2021 om 15:35 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdagmiddag werd het vernieuwde Astridplein in het hartje van Duinbergen officieel ingehuldigd. “Dit schitterende project belichaamt perfect onze gemeentelijke visie op stadsontwikkeling, met name om via nauw overleg met de omwonenden een leefbare, groene en gezellige buurt te ontwikkelen die gebaseerd is op verkeersveiligheid en duurzaam waterbeheer” begon burgemeester Piet De Groote zijn verwelkomingsspeech. Schepen Philippe Vlietinck die als uittredend schepen voor Openbare Werken zijn laatste afgewerkt bouwproject officieel voor geopend kon verklaren, bedankte nog eens uitdrukkelijk alle medewerkers voor het geslaagde ontwerp, de realisatie die binnen de geplande timing werd uitgevoerd en de constructieve medewerking.

Inspraakronde met bewoners
Alles startte reeds in 2005 met o.a. een geanimeerde inspraakronde in het parochiecentrum De Schakel waarbij de omwonenden via een interactieve brainstorm uitgedaagd werden om hun meningen op tafel te gooien en tot een globale consensus te komen. Naar aanleiding van deze denkoefeningen kwam een basisconcept tot stand dat door het studiebureau Lobelle verder werd verfijnd. Dat de realisatie van deze plannen zo lang aansleepten, had te maken met het feit dat er eerst een grote RWA-collector in de Duinbergenlaan moest aangelegd worden.

Infopanelen aan het station van Duinbergen
Op 1 februari 2021 startten de nutsbedrijven uiteindelijk met de voorbereidende werken en begin april ging aannemer Marc Verhegge aan de slag met de eigenlijke riolerings- en wegeniswerken in de Ooststraat en op het Astridplein. Door de coronasituatie kon het gemeentebestuur spijtig genoeg geen infovergaderingen voor de omwonenden van het Astridplein houden. Aan het station van Duinbergen werden daarom een aantal infopanelen opgesteld met alle ontwerpen en praktische info. De buurtbewoners werden ook regelmatig op de hoogte gehouden via een bewonersbrief.

Schuilkelder uit WOII blootgelegd
In de ondergrond kwam een gescheiden rioleringsstelsel tot stand om het regenwater en vuil water apart af te voeren. Dit verliep letterlijk en figuurlijk met de nodige hindernissen. Begin juni legden de werklui van Verhegge immers een burgerlijke schuilkelder uit de 2de wereldoorlog bloot. De vondst werd op 7 juni meteen aan het Agentschap Onroerend Erfgoed gemeld. De kelder die onder water stond werd volledig leeggepompt. Sofie Vanhoutte, toevalsvondstverantwoordelijke voor West-Vlaanderen en landmeter-expert Johan Van Laecke kwamen op 9 juni vervolgens ter plaatse voor opmetingen en het nemen van foto’s. Op de muur werden ook nog de namen van Rigobert Denoyel en Albert Mosset aangetroffen die in 1947 hier als Duinbergse belhamels allerlei kwajongensstreken uithaalden. De aannemer heeft daarna de schuilkelder wat afgetopt en opgevuld met zand.

Woonerf met groen, zitbanken en speeltoestellen
Het Astridplein werd daarna ingericht als woonerf met een verharding in betonstraatstenen. Deze herinrichting resulteerde in een snelheidsremmend effect, het parkeren verloopt nu veel gestructureerder en er is ook meer kwaliteitsvolle ruimte voor alle weggebruikers voorzien. Het plein zelf is omgevormd tot een groene ruimte met zitbanken en kleinschalige speelmogelijkheden om zo een aangename keuvel-en chillplek te creëren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.