Home > Vermaak na Arbeid uit Koolkerke neemt afscheid van haar eredirigent Hans Delanghe (69)

Vermaak na Arbeid uit Koolkerke neemt afscheid van haar eredirigent Hans Delanghe (69)

Geschreven op 28 mei 2023 om 09:25 door Mario De Wilde

Hans Delanghe eredirigent van de Koolkerkse harmonie Vermaak na Arbeid is op 26 mei overleden na complicaties ten gevolge van een hartoperatie. Hij is net geen 70 jaar geworden. Hans was geboren en getogen Sint-Gillisnaar. Hij was wat men noemt een ‘muzikaal beest’. Een krak in de blaasmuziek. Door het vroege overlijden van zijn vader miste hij, na een succesvol ingangsexamen in het Gentse Conservatorium, de mogelijkheid om beroepsmuzikant te worden. Zijn oudere broer, wijlen Luc Delanghe, was zich bewust van het muzikale talent van Hans en loodste hem binnen bij verschillende verenigingen en ensembles:

Zo komt het dat hij (in ’77), via de fanfare van Steenbrugge, Dorine Monte van de Koolkerkse harmonie tegen het lijf loopt. Het was liefde op het eerste gezicht en het jaar daarop stapten Hans en Dorine in het huwelijksbootje. Zo startte meteen zijn Koolkerkse periode als muzikant en kort daarna als secretaris en hulpdirigent van de harmonie. Enkele jaren later, in 1987, was zijn broer Luc de dirigent in Koolkerke. Luc kon Hans overtuigen om er zelf hoofddirigent te worden, om hem op termijn te vervangen. Daarvoor gaf Luc hem geregeld privéles om de stiel te leren.

Toen Hans dirigent werd ging het de harmonie niet voor de wind. Er kwamen onvoldoende nieuwe leden bij om de toekomst te verzekeren. De start van een volwaardig uitgebouwd muziekonderwijs bracht soelaas. Na een tiental jaren kwam de kentering. De gestage aangroei met jonge mensen zorgde voor een enthousiaste sfeer binnen de harmonie. In die lijn ligt ook zijn jarenlange inzet samen met zijn echtgenote bij de vormselcatechese. Met jonge mensen omgaan, ze kunnen motiveren, dingen van hen gedaan krijgen, daar gaat het hem om!

In een interview naar aanleiding van zijn zilveren jubileum als dirigent gaf hij het recept prijs voor zijn succes: ‘Het geheim om een goede dirigent te zijn ligt er volgens mij niet alleen in het feit van het technisch te kunnen. Goed met mensen kunnen omgaan, daar gaat het om. Hun vertrouwen te krijgen, kunnen luisteren, dingen kunnen relativeren. ‘ Het mooiste moment voor hem als dirigent kwam er in 2003, toen hij zijn zilveren huwelijksjubileum met Dorine vierde.

Toch was een ziekenhuisopname voor hem nooit veraf. Twee jaar later, in 2005, moest het jubileumconcert van de harmonie een bekroning worden van al die jaren inzet. Hospitalisatie heeft hem toen buitenspel gezet. ‘Op zo’n momenten voel je je zo verschrikkelijk machteloos en ongelukkig.’ bekende hij nog in 2013. Hans gaf omwille van gezondheidsredenen in 2016 het dirigeerstokje door aan Christoph Bonte en werd op dat moment eredirigent van de harmonie. Hij bleef evenwel muzikant en was nog steeds actief op verschillende fronten. Toen hij begin mei opgenomen werd voor een zoveelste hartoperatie zaten we allen met de vraag of Hans dit wel kon doorstaan. Het heeft niet mogen zijn. Zijn overlijden laat een grote leemte achter bij de muzikanten.

De uitvaart vindt plaats op zaterdag 3 juni om 10.30 u in de Koolkerkse parochiekerk. De harmonie zal dan de laatste eer betuigen aan haar geliefde eredirigent.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.