Home > Verlengde samenwerking tussen Brugge en Marine over marinezwembad Zeebrugge in de maak

Verlengde samenwerking tussen Brugge en Marine over marinezwembad Zeebrugge in de maak

Geschreven op 12 oktober 2023 om 10:11 door Mario De Wilde

Sinds oktober 2021 kunnen inwoners van Zeebrugge op vaste momenten gebruik maken van het trainingszwembad in de Marinebasis van Zeebrugge. Die testperiode van twee jaar werd intussen positief geëvalueerd en zal in een samenwerkingsakkoord gegoten worden tussen de FOD Defensie en de Stad Brugge. Dat blijkt uit het antwoord van defensieminister Dedonder op een vraag van federaal volksvertegenwoordiger en Brugs schepen Jasper Pillen.

Op de Zeebrugse Marinebasis ligt een recent gerenoveerd zwembad. Het zwembad telt zes zwembanen van 25 meterlang en heeft een maximale diepte van 3,60 meter. Tijdens de diensturen maken militairen ervan gebruik om te trainen. “Buiten de diensturen werd echter geen gebruik gemaakt van het zwembad, terwijl er van inwoners van Zeebrugge grote interesse was om er te gaan zwemmen. Zeebrugge heeft namelijk geen eigen publiek zwembad,” vertelt federaal volksvertegenwoordiger en Brugs schepen Jasper Pillen.

Vooraf registreren

Om die reden werd een testcase uitgewerkt tussen de FOD Defensie en de Stad Brugge. Wie de voorbije jaren wenste te gaan zwemmen in het trainingszwembad van de marine kon dat, maar moest op voorhand registreren, reserveren, gescreend worden en zich bij elke zwembeurt aanbieden met zijn of haar identiteitskaart. Het trainingszwembad ligt dan ook op een militaire basis. De Stad Brugge kon gratis gebruik maken van het zwembad, op voorwaarde dat het de praktische regelingen en het redderstoezicht voor haar rekening nam. Brugse inwoners en zwem- en duikclubs konden de voorbije twee jaar gratis zwemmen tijdens de vooropgestelde uren.

Samenwerking positief geëvalueerd

Het trainingszwembad – dat tijdens diensturen voorbehouden blijft voor militairen – genoot de voorbije jaren groeiende interesse van omwonenden. Uit gegevens die Jasper Pillen opvroeg bij de minister van Defensie, blijkt dat in het laatste kwartaal van 2021 in totaal 45 unieke bezoekers zich aanmelden. Er was ook 1 zwemclub en 1 duikclub. In 2022 ging het om 102 unieke bezoekers en 1 duikclub. “Defensie heeft de testcase ook positief geëvalueerd en zal samen met de Stad Brugge een verdere samenwerking uitwerken, zo meldt de Minister mij. Dat is fantastisch nieuws voor de zwemmende Zeebruggenaren,” aldus Jasper Pillen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.