Home > Verkeerskegel nog onder auto: gevluchte Iranees in Alveringem aangehouden op verdenking van mensensmokkel

Verkeerskegel nog onder auto: gevluchte Iranees in Alveringem aangehouden op verdenking van mensensmokkel

Geschreven op 18 juni 2023 om 11:19 door Mario De Wilde

In de nacht van woensdag op donderdag kwam een Frans voertuig tot stilstand in Alveringem, waarbij 3 van de 4 inzittenden de velden invluchtten. De politiezone Spoorkin kwam zeer snel ter plaatse en de 31-jarige Iranees die er werd aangetroffen, werd gearresteerd. Uit contact met de Franse politiediensten bleek immers dat het voertuig de vlucht had genomen in Frankrijk, en daar zelfs door een controle was gereden. Het voertuig, waarvan de inzittenden mogelijks in aanmerking kwamen voor feiten van mensensmokkel, was België binnengereden om aan de Franse politie te ontsnappen. Toen de politiezone Spoorkin de Iranees arresteerde, bleek een verkeerskegel van het Franse dispositief nog onder de auto geklemd te zitten. In het voertuig vond de politie een jerrycan en pompen.

Politiemensen van de politiezone Arro Ieper werden in bijstand geroepen en een speurhond werd ingezet om de drie voortvluchtigen te kunnen vatten, maar zonder succes. Zij konden niet meer worden aangetroffen. Het onderzoek werd overgenomen door het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen. Tijdens de eerste onderzoeksverrichtingen bleken reeds aanwijzingen van mensensmokkel aanwezig te zijn. De onderzoeksrechter besliste vrijdag om de Iranees aan te houden. Het voertuig werd in beslag genomen.

Er worden in West-Vlaanderen de afgelopen maanden veel minder vaststellingen op heterdaad verricht in het kader van mensensmokkel.

Het is ondertussen duidelijk dat mensensmokkelaars vermijden om in West-Vlaanderen actief te zijn. Toch worden er nog steeds wekelijks door de federale en lokale politie verscheidene acties verricht om small boats te onderscheppen. We blijven stevig inzetten op de problematiek van de mensensmokkel, en wanneer er bij bepaalde vaststellingen aanwijzingen zijn van mensensmokkel, worden verdachten steevast voorgeleid voor de onderzoeksrechter met het oog op hun aanhouding.

In dit dossier waren de inzittenden van het Franse voertuig op de vlucht voor de Franse politie. Wij zullen met de Franse collega’s overleg plegen. In het verleden hebben we reeds meermaals op succesvolle wijze met de Franse collega’s samengewerkt. De kleine bootjes met migranten vertrekken nog altijd voornamelijk van de Franse kusten. Wij willen met onze acties en arrestaties in West-Vlaanderen dan ook helpen om de druk op de Franse kusten te verlichten. Elke small boat die we kunnen onderscheppen, is één overtocht minder met potentieel dodelijk afloop voor de migranten die in het bootje werden gestoken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.