Verhaal van krachten bundelen: Kantelwonen in Male Sint-Kruis is nu officieel geopend
Kantelwonen, een co-housing project voor kwetsbare mensen in Male St-Kruis, is enkele dagen geleden officieel geopend in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw en Piet Van De Voorde, bisschoppelijk vicaris/gedelegeerde voor Caritas en diaconie in het Bisdom Brugge. Ook werd het 5-jarig bestaan van Welzijnsschakel KANTEL in Brugge St-Kruis gevierd. Dit is het werk van vele vrijwilligers die een warm hart dragen voor kwetsbare mensen.
Op 1 november 2023 heeft de eerste bewoner zijn intrek genomen in het co-housing project kantelwonen in Male St-Kruis. In het voormalig klooster achteraan de site ’t couvent werden in totaal 5 units gebouwd die een thuis zullen zijn voor 5 kwetsbare gezinnen uit de regio. Drie units beschikken over 2 slaapkamers en 2 units over één slaapkamer. WZS Kantel startte met dit project in oktober 2019. De droom was om een samenwonen project op te zetten in het voormalig klooster van de zusters van Pittem op site ’t couvent in Male St-Kruis. Begin 2021 werd dit concreter met de ondertekening van een erfpacht van 50 jaar op ’t couvent en de goedkeuring van 2 vergunningen voor functieverandering en renovatie van dakgebinte. In September 2022 werd dan gestart met het volledig vernieuwen van het dak, wat ook de grootste kost is voor dit project. In november 2023 is de eerste unit opgeleverd, de andere volgen de komende weken. Tegen eind februari 2024 zullen alle bewoners hun intrek genomen hebben.
De totale kostprijs bedraagt 600.000 euro waarvan 2/3 met leningen werden gefinancierd. Naast dit kreeg de welzijnsschakel veel giften, subsidies en premies. Vele organisatie en scholen hebben het voorbije jaar allerlei projecten opgezet ten voordele van dit project. Het bewijst temeer dat Bruggelingen een warm hart dragen voor hun kwetsbare buren. Om de kosten laag te houden, werken ook vele vrijwilligers mee aan de renovatie van dit gebouw zoals het isoleren van het dak, het leggen van laminaat, het behangen en schilderen, het installeren van 2de hands keukens. Ze werden die avond bedankt voor hun grote inzet voor de kwetsbaren uit onze maatschappij.
Dit alles werd gevierd samen met het vijf jarig bestaan van WZS KANTEL. Het is een inclusief verhaal waar zowel sterke als zwakkere mensen worden betrokken en uitgenodigd. Het is een verhaal van solidariteit en elkaar ondersteunen. Het is een verhaal van samen sterker staan in deze drukke en prestatiegerichte maatschappij. Het is een verhaal van doorzetting en hoop. Het is een collectief verhaal waar we dit samen doen met vele verenigingen en organisaties uit Male en St-Kruis, een verhaal van krachten bundelen.
Vele vrijwilligers zetten hun schouders onder deze werking. Er werd een kantelstek, een inloophuis voor kwetsbare mensen, geïnstalleerd op de boven verdiep van ’t Couvent. Elke woensdag is er de kantelkantine, waar ze met voedseloverschotten vegetarische maaltijden bereiden, ze leren omgaan met gezonde voeding en ze zijn duurzaam ecologisch bezig. Ze hebben de kantelklas, huiswerkbegeleiding op een speelse en leuke manier in samenwerking met de scholen uit de buurt. Ze hebben de digitale kantelstek om de digitale kloof tussen de kwetsbare mensen en de rest van de samenleving te verkleinen. Ze hebben het kantelhuis, onder de dynamische leiding van Sint-Vincentius, waar vele gezinnen voedselpakketten afhalen. Ze hebben de kantelspirit en de stille ruimte waar mensen kunnen tot rust komen en eventjes kunnen ademen. Ze zijn ook gestart met kantelsalaam, een samenwerking met de moslimgemeenschap rond voeding en samenleven.