Home > Verfraaiingswerken aan Welsh Memorial Park in Langemark-Poelkapelle zijn klaar

Verfraaiingswerken aan Welsh Memorial Park in Langemark-Poelkapelle zijn klaar

Geschreven op 7 maart 2023 om 07:17 door Mario De Wilde

Het Welsh National Memorial Park, dat sinds 2014 geopend werd in de Boezingestraat te Langemark-Poelkapelle om alle manen en vrouwen uit Wales die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog te herdenken, heeft een aantal verfraaiingswerken achter de rug. De in- en uitrit van het Welsh National Memorial Park ondervond de afgelopen jaren aanzienlijke schade door vrachtwagens die dit als draaipunt gebruikten. Dit gebeurde voornamelijk tijdens de wegenwerken in Pilkem. Na de werken zal het niet meer mogelijk zijn voor vrachtwagens om daar te draaien.

De parking werd volledig heraangelegd in kasseien. Daarnaast loopt er nu een pad met dezelfde kasseien naar het park toe en werd er een nieuwe haag geplant. Verder is het park waar nodig aangevuld met grasperken. Alle werken werden in eigen beheer uitgevoerd door vakmannen met jaren ervaring uit de technische dienst van Langemark-Poelkapelle. Dit waren Rudy Deroo, Wout Vandenberghe, Koen Degraeve en Yoeri Gotelaere. Mike Ghèsquire zorgde voor de aanvoer van het materiaal.
In totaal gaat het om een investering van 3.200 euro. Het Welsh Comité uit Wales doneerde 2.500 Britse Pond om de werken uit te voeren. De Vlaamse tak van het Welsh Comité doneerde nog eens 500 euro daarbovenop.

Voor de komende jaren engageerde de Commonwealth War Graves Commissie er zich toe om in te staan voor het onderhoud van het park, iets wat ze al meer dan 100 jaar perfect uitvoeren op de Britse begraafplaatsen over de hele wereld. Het monument werd opgericht in 2014 bij het gehucht Hagebos. Voordien was het gekend als de plek waar de Welshe dichter Hedd Wyn kwam te sneuvelen op 31 juli 1917, de eerste dag van de derde slag bij Ieper. Hij werd een paar honderden meters verder begraven op Artillery Wood Cemetery in de buurt van die andere grote Ierse dichter, Francis Ledwidge. Hedd Wyn, won later dat jaar met zijn gedicht Yr Arwr (The Hero) postuum de Nationale dichterswedstrijd in Wales. Het monument stelt een draak voor, het nationaal Welsh symbool, en was het resultaat van een Vlaams-Welshe vrijwilligerscampagne, gesteund door de gemeente Langemark-Poelkapelle en de regering van Wales. In café De Sportman, schuin tegenover het Welsh National Memorial Park is een museumruimte voorzien die het verhaal brengt over de Welshe dichter. Iedere eerste maandag van de maand vindt er om 19.00u een plechtigheid plaats ter ere van de Welshe slachtoffers.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.