Home > Verenigd protest deze middag tegen het windpark nabij De Panne

Verenigd protest deze middag tegen het windpark nabij De Panne

Geschreven op 4 juni 2022 om 18:23 door Mario De Wilde

Het Vlaams Belang en haar Franse zusterpartij Rassemblement National voerden zaterdag gezamenlijk actie tegen de 46 mega-windmolens op 10 kilometer van de Vlaamse Kust, nabij De Panne. Beide rechts-nationale partijen verzetten zich samen tegen dit project. “De 46 geplande windmolens worden even groot als Eifeltorens. We houden ervan om de Eifeltoren te zien in Parijs, maar niet aan onze Vlaamse Kust”, zei federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. Ook energiespecialist en federaal volksvertegenwoordiger Kurt Ravyts en vertegenwoordigers van het Rassemblement National namen het woord.

Het project om een windmolenpark op te zetten voor de kust van Duinkerke roept veel weerstand en bezorgdheid op, zowel in Vlaanderen als bij onze Franse buren. Daarom besloten verkozenen van het Vlaams Belang en het Rassemblement National om zaterdag een gezamenlijke actie op te zetten, in Bray-Dunes, om zo de eenheid van het verzet aan beide zijden van de landsgrens kracht bij te zetten.

“Deze windmolens worden gepland midden een historische vaarroute tussen Oostende en Engeland, maar zullen natuurlijk ook het prachtige zeezicht aantasten. Want elk van de 46 windmolens is, met een hoogte van 300 meter, even groot als de Eifeltoren. Deze megalomane plannen hebben ook een aanzienlijke impact op onze visserij en pleziervaart, die nu deze vaargeul gebruiken”, zei Vermeersch. Voor Vlaams Belang is het windmolenpark schadelijk voor de Vlaamse economie: “Het project druist dus in tegen ons Vlaams toerisme, onze Vlaamse zeevaart en visserij en onze Vlaamse belangen. Daarom voeren wij het verzet verder op”, alsnog Vermeersch.

Kurt Ravyts, die de bevoegde ministers in het federaal parlement regelmatig ondervroeg over het project, vulde aan: “De Vlaamse vraag om dit windmolenpark verder van de kust te bouwen, met kleinere windturbines, zodat het aansluiting kan vinden op het geplande nieuwe windmolenpark aan Vlaamse zijde, werd tot op heden door de Franse regering genegeerd. Verschillende studies, uitgevoerd door de Haven van Oostende en de maritieme administratie tonen aan dat een mogelijke alternatieve vaarroute commercieel niet leefbaar is. Langere vaartijden hebben immers een negatieve invloed op personeels- en brandstofkosten. Het project schaadt dus onze soevereiniteit in de territoriale wateren en stoort zelfs het luchtverkeer en de aanvliegroute naar de basis van Koksijde. Daarom steunen wij elk verzet tegen de inplanting van dit windmolenpark.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.