Verdwenen Brugse Waterhalle herrijst als verbluffend mooie en levende maquette in Historium
In Historium op de Markt van Brugge werd gisteravond de tentoonstelling ‘De Wonderlijke Waterhalle’ door Manu Van Acker feestelijk geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van flink wat prominente politici en ondernemers. De expo, die geschiedenis en technologie samenbrengt, biedt bezoekers een unieke kans om de verdwenen Waterhalle – ooit het bruisende handelscentrum van de stad – opnieuw te ervaren. Speciaal naar aanleiding van de tentoonstelling werkte Historium een uniek groepsaanbod uit, gericht op de noden en wensen van groepen en verenigingen.
Het was Stijn Boone, General Manager van Historium, die de vele tientallen aanwezigen verwelkomde in het Duvelorium Café. Onder de vele genodigden burgemeester Dirk De fauw, verschillende Brugse schepenen en verantwoordelijken van Brugge Toerisme en Westtoer. Sijn Boone: “”Met ‘De Wonderlijke Waterhalle’ spreken we niet alleen onze klassieke Historium-bezoeker aan, maar bieden we ook groepen en verenigingen een absolute ‘must do’ tijdens hun bezoek aan Brugge. Dankzij de mix van historische verdieping, innovatieve technologie en begeleiding door deskundige gidsen, is dit de ideale groepsuitstap”
Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een levende maquette, gebaseerd op het schilderij ‘De Markt in Brugge’ (1696) van Jan-Baptist van Meunincxhove, een zeldzame artistieke weergave van de Waterhalle in haar volle glorie. Door middel van augmented reality wordt dit verdwenen gebouw digitaal gereconstrueerd, waardoor bezoekers een indruk krijgen van hoe het ooit het straatbeeld van Brugge domineerde. Met feestelijke openingswoorden nodigde Manu Van Acker gisteravond de aanwezigen uit om de tentoonstelling zelf te ontdekken en het verdwenen Brugge opnieuw te ervaren.
De Wonderlijke Waterhalle is vanaf nu toegankelijk voor het publiek en belooft een unieke tijdreis door de geschiedenis van de stad. “Geschiedenis hoeft niet statisch te zijn,” aldus Van Acker. “Deze tentoonstelling laat op een innovatieve manier zien hoe Brugge er eeuwen geleden uitzag. Een boeiende tijdreis voor iedereen die zich wil onderdompelen in het verleden.”
Een verdwenen icoon herrijst als levende maquette
Dankzij de innovatieve toepassing van Augmented Reality-technologie krijgen bezoekers de kans om een verdwenen architecturale parel opnieuw te ervaren. Stap voor stap herrijst de Waterhalle digitaal, tot in de kleinste details gereconstrueerd. De tentoonstelling biedt zo een boeiende mix van kunst, geschiedenis en moderne technologie, waardoor bezoekers het Brugge van de Gouden Eeuw kunnen beleven alsof ze er zelf bij waren.
Met unieke stukken uit de collectie van Musea Brugge komt de stadsgeschiedenis tot leven. Het pronkstuk is het 17e-eeuwse meesterwerk van Jan-Baptist van Meunincxhove, ‘De Markt in Brugge’. Dit schilderij biedt een zeldzame blik op de Waterhalle, een architecturaal wonder dat de grandeur van middeleeuws Brugge perfect vastlegt. De Waterhalle, ooit het bruisende hart van de internationale handel in Brugge, verdween eeuwen geleden uit het stadsbeeld. Wat eens een imposant baken van rijkdom en bedrijvigheid was, bleef enkel voortleven in oude geschriften en schilderijen.
Stijn Boone, General Manager Historium Brugge: “Met ‘De Wonderlijke Waterhalle’ spreken we niet alleen onze klassieke Historium-bezoeker aan, maar bieden we ook groepen en verenigingen een absolute ‘must do’ tijdens hun bezoek aan Brugge. Dankzij de mix van historische verdieping, innovatieve technologie en begeleiding door deskundige gidsen, is dit de ideale groepsuitstap”
“Toerisme Vlaanderen zet zich, als initiatiefnemer van het project ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’, in om vergeten of minder bekende kunstwerken opnieuw in de kijker te plaatsen. Niet in een steriele museumsetting, maar op een betekenisvolle locatie die hun oorspronkelijke kracht en context versterkt. Het schilderij, één van de weinige visuele getuigenissen van de Waterhalle, krijgt in Historium een centrale plek, op slechts enkele meters van waar het ooit geschilderd werd”, aldus Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen:
“Met deze prachtige uitbreiding zetten we Brugge en Vlaanderen nog steviger op de kaart als dé bestemming voor cultureel en innovatief toerisme. Historium bewijst opnieuw dat Brugge niet alleen een stad is die haar verleden eert, maar ook vooruitkijkt naar de toekomst. Dankzij de integratie van Vlaamse Meesters in hun historische context en de inzet van Augmented Reality wordt het Brugge van weleer opnieuw tastbaar en beleefbaar, niet alleen voor toeristen, maar ook voor de lokale gemeenschap en toekomstige generaties.”
Vanaf vandaag kunnen bezoekers deze unieke en historische toegevoegde waarde zelf gaan ontdekken in Historium op de hoek van de Markt van Brugge. Alle info op www.historium.be