Verbouwen van klooster defintief als uitbreiding voor Sint-Franciscus Xaverius
De broeders Xaverianen openden al in 1844 aan het Sint-Salvatorskerkhof een lagere betalende burgerschool. Toen het daar te klein werd verhuisde de school naar een eigendom aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof, het Xaveriusinstituut was geboren. In november 2016 zijn de broeders Xaverianen uit hun klooster in de Mariastraat vertrokken naar een Rust- en Verzorgingstehuis. Sindsdien is er heel wat werk verzet om het gebouw in de bestaande school te kunnen integreren. Schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon: “Door de inzet van en overleg met de Raad van Bestuur van de vzw Karel de Goede, de directie en diverse leerkrachten van de school, het studiebureau De Klerck en het architectenbureau Salens werd een omgevingsvergunning opgemaakt voor het verbouwen van een klooster tot schoolgebouw, die ik recent ter goedkeuring aan het schepencollege heb voorgelegd. Alles is klaar om in het voorjaar van 2019 met de werken te kunnen starten.”
Vernieuwende infrastructuur
Het project heeft als doel het klooster in de school te integreren tot een grotere campus van de Frères. Met de werken in de kloosterruimte bereidt de school zich voor op de hervormingen van het Secundair Onderwijs en zet de school met vernieuwende infrastructuur resoluut in op modern, aangepast en toekomstgericht onderwijs. Demon vult aan: “De school investeert hiermee in kwaliteitsklassen. Het voormalige klooster biedt perfect de mogelijkheid om onder andere nieuwe lokalen voor chemie en fysica te voorzien. Hierdoor kunnen bestaande ruimtes omgevormd worden naar werkruimtes voor de leerkrachten en lokalen voor de graad-coördinatoren. Op vandaag is er geen plaats in de school voor die functies. “In het kloostergebouw zijn verder ook bureaus ingetekend voor de directie, een ruimte voor het secretariaat, een open onthaal, spreekkamers en vergaderruimtes. Op de 1ste verdieping wordt een eetruimte voor leerlingen van het vierde, vijfde en zesde jaar voorzien, evenals 2 grote moderne activerende leerruimtes. Op de tweede verdieping komt dan, zoals eerder vermeld, een nagelnieuwe wetenschapsblok met labo’s en instructielokalen. Op de derde verdieping worden nieuwe klaslokalen en een activerende leerruimte voorzien. De activerende leerruimtes geven leerkrachten diverse kansen om leerlingen actief en samenwerkend kennis te laten opbouwen via vernieuwde onderwijsmethodes.
Prijskaartje: iets minder dan € 2.000.000
Franky Demon: “De verbouwing van het klooster zal dus zeker zorgen voor een pedagogische verbetering en een betere werking van de school. De gevels van het gebouw blijven volledig behouden.” Het totale kostenplaatje voor deze verbouwing bedraagt iets minder dan € 2.000.000. Als deze werken klaar zijn, zal ook het huidige schoolgebouw in de Mariastraat verder vernieuwd worden. Demon: “De oorspronkelijke functie van de broeders, namelijk lesgeven, zal nu ook in hun klooster verdergezet worden. Het is dan ook logisch dat het klooster nu een onderdeel wordt van de school en gebruikt zal worden om verder kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden in onze stad. “