Home > Venetiaanse Gaanderijen in Oostende heropenen straks (6 juni) met Permeke

Venetiaanse Gaanderijen in Oostende heropenen straks (6 juni) met Permeke

Geschreven op 20 mei 2020 om 13:58 door Mario De Wilde

De bekende Venetiaanse Gaanderijen in Oostende openen op 6 juni hun deuren voor de tentoonstelling ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool.’ Van 6 juni tot en met 8 november loopt in de Venetiaanse Gaanderijen een tentoonstelling die focust op de relatie van de expressionistische schilder Constant Permeke met Oostende. Constant Permeke (1886-1952), die toonaangevend was voor het expressionisme in België, groeide op in Oostende. Hij woont en werkt er tot hij in 1929 verhuist naar Jabbeke.

Kunstcriticus en tijdsgenoot Karel Van de Woestijne omschreef Constant Permeke als “in een galmende resoneerkas van een reusachtige basviool waarbij het lijkt alsof hij opgezogen wordt door het kolken van de zee.” De curator van de expo, Els Vermeersch, vond in de recensies van de bevlogen criticus dé inspiratiebron om Constant Permeke in de schijnwerpers te plaatsen. De tentoonstelling kan uitpakken met een weloverwogen selectie van unieke kunstwerken die zelden worden getoond aan het publiek en foto’s van topfotograaf Maurice Antony. Dat zorgt ook voor een aantrekkelijke catalogus.

De tentoonstelling ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ focust op de band van Permeke met Oostende en tekent drie belangrijke hoofdlijnen uit. Ten eerste komt de beginperiode van Permeke aan bod. Daarnaast wordt de relatie getoond tussen Permeke met zijn vrienden en collega-kunstenaars die in Oostende woonden of werkten zoals Gust De Smet, Léon Spilliaert, Frits Van den Berghe en Albert Servaes. Tot slot zijn er ook werken te zien van Permekes verblijf in Oostende na de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op leven en werk tijdens Permekes gloriejaren, de jaren ’20 van de voorbije eeuw.
De Venetiaanse Gaanderijen vormen bovendien de ideale setting en een toplocatie om Permekes intense relatie met de zee in de verf te zetten. Bezoekers kunnen zich er laten verrassen door de goedlachse Permeke en bekijken Oostende door zijn ogen.
Coronaproof
Het was wat wachten op de beslissingen van hogerhand maar dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we de tentoonstelling ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ in de Venetiaanse Gaanderijen laten plaatsvinden waarbij alle noodzakelijke maatregelen worden genomen voor een veilig bezoek. Alle verdere praktische informatie over de expo ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ komt vanaf begin juni op www.oostende.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.