Home > Veertig Oekraïense vluchtelingen met bus aangekomen in Koksijde

Veertig Oekraïense vluchtelingen met bus aangekomen in Koksijde

Geschreven op 15 maart 2022 om 10:23 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend kwam er een bus aan in Koksijde met veertig Oekraïense vluchtelingen. Volgens de lokale medewerkers ter plaatse stapten de moedige Oekraïense grootmoeders, moeders en kinderen omstreeks vier uur uit de bus en lagen ze een uur later warm toegedekt onder de wol. Het veertigtal werd opgehaald aan de Pools-Oekraïense grens met een bus, een organisatie van de Oostduinkerkse Tatiana Stelmakh, haar echtgenoot Sergei en de Brugse zakenman Jean-Pierre Royaux. Burgemeester Marc Vanden Bussche had eerder al toegezegd dat onze gemeente zich over deze vluchtelingen zou ontfermen. Daarom zette Koksijde een overeenkomst op poten met Anke Inghelbrecht, directeur van La Rose des Sables. Deze mensen zullen de eerste dagen verblijven op die locatie op kosten van de gemeente.
Veilige haven
Ondertussen zorgt de gemeente voor de formaliteiten om iedereen een opvangplaats te bezorgen. Veertig Koksijdenaars lieten al weten dat ze een opvangplaats vrij hebben. De burgemeester zoekt in samenwerking met de gemeentelijke diensten naar een oplossing voor iedere familie. Voorkeur gaat uit naar woongelegenheden die niet gedeeld worden, maar nood breekt wet.
Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We zoeken voor iedereen naar een veilige haven. Ook proberen we de families samen te houden en alle kinderen zo vlug mogelijk op school te krijgen. We stellen vast dat de meeste kinderen momenteel online les volgen vanuit Oekraïne. Om de mensen wegwijs te maken in onze gemeente en te helpen als zij dat nodig hebben, zetten we een systeem van buddy’s op waarbij vrijwilligers de vluchtelingen gratis bijstaan. Ook psychosociale en medische hulpverlening is inmiddels opgestart. Als burgemeester wil ik samen met de schepenen iedereen hartelijk bedanken voor de grote solidariteit die we overal merken. Ook deze crisis pakken we samen aan!”
#KoksijdehartvoorOekraïne
Vragen?
Heb je vragen over hulpgoederen, wil je een opvangplaats aanbieden, wil je buddy zijn, ken je zelf Oekraïners in nood die naar Koksijde willen komen: stuur je vragen naar info@koksijde.be van waaruit we je helpen waar mogelijk. Via www.koksijde.be blijf je op de hoogte.
Plekvrij?
Op de website van Koksijde vind je ook info en een formulier.
Foto © Lokaal Bestuur Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.