Home > Veel noten op je zang? In Loppem zoeken ze opnieuw een vierstemmig koor

Veel noten op je zang? In Loppem zoeken ze opnieuw een vierstemmig koor

Geschreven op 9 januari 2020 om 16:10 door Mario De Wilde

Op 27 oktober 2019 bracht het vierstemmig gemengd koor Het Daghet uit Loppem haar concert ‘Florilegium’. Na dit concert stopte Het Daghet haar activiteiten. De leden van het pas gestopte koor Het Daghet zijn gemiddeld een paar decennia te oud voor een doorstart met een nieuwe, jongere dirigent. Het koorbestuur van Het Daghet kan echter misschien wel nog geïnteresseerde twintigers, dertigers en veertigers samenbrengen met een geïnteresseerde jonge dirigent. Voor welke soort muziek en welke koornaam er uiteindelijk zou gekozen worden is voor het huidig koorbestuur van Het Daghet van ondergeschikt belang.

Het koor ontstond in 1971 door een versmelting van de toenmalige toneelkring en kerkkoor. Sinds het prille begin is Lieven de Pillecyn het koor blijven dirigeren. Naast hem zijn ook Elie Verduyn (voorzitter) en Jozef Van Ryckeghem (bas) er ononderbroken bij geweest. Het koor Het Daghet was een neutrale zanggroep. Een muzikale opleiding was mooi meegenomen, maar was geen voorwaarde om er bij te horen. Met graag zingen, een positieve inzet en een goeie stem kwam men al heel ver. Het repertorium van Het Daghet was gevarieerd: naast renaissance, barok en romantiek kwam ook hedendaagse en mooie religieuze muziek aan bod. En als afwisseling kon ook al eens een repertorium uit musicals of volksliedjes bestaan.
Bij hun laatste concert brachten ze een bloemlezing van mooie vorige nummers. In deel twee keerden ze met Geuzenliederen zo’n 450 jaar terug in de tijd naar de periode van de Spaanse Bezetting. Dirigent Lieven de Pillecyn mikte steeds hoog. Absoluut mooie affiches bereikte hij met Passie-concerten die een drietal keer met meerdere jaren verschil uitgevoerd werden. Doordat er een CD van bestaat blijft de uitvoering van 2005 het best in het geheugen gegrift. O.a. de Johannespassie van J.S. Bach werd uitgevoerd onder be-geleiding van Kamerorkest Diverti-mento, aangevuld met orgel en cello en drie professionele solisten. Het Daghet nam de koralen voor zijn rekening. In totaal zijn een 250-tal koorleden in Het Daghet actief geweest.

Vooruitblikken op een nieuwe toekomst
De leden van het pas gestopte koor Het Daghet zijn gemiddeld een paar decennia te oud voor een doorstart met een nieuwe, jongere dirigent. Het koorbestuur van Het Daghet kan echter misschien wel nog geïnteresseerde twintigers, dertigers en veertigers samen-brengen met een geïnteresseerde jongere dirigent. Voor welke soort muziek en welke koornaam er uiteindelijk zou gekozen worden is voor het huidig koorbestuur van Het Daghet van ondergeschikt belang.

Info bij Wilfried De Corte: wilfried.de.corte@telenet.be en tel.: 0468-41 02 42

5 reacties

Martin QUARTIER
Geschreven op 2020-05-07 21:37:26
Beste, Ik zie en ik hoor van alles bewegen in Loppem. Een tijd geleden zag ik (op de site van Koor & Stem) een opstartend jongerenkoor, dat een dirigent zocht. En nu vind ik een ouder koor, dat jonge zangers zoekt ?! Zoeken jullie een (oudere) dirigent, die ook oog heeft voor het moderne repertoire, met genoeg uitdaging om jongeren te boeien, en voldoende respect voor de 'oudgedienden', om hen daarbij niet in de steek te laten? Om het met Pippi Langkous te zeggen: ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk wél dat ik dat kan! Ik ben Martin Quartier, geschoold dirigent (DKO), 68 jaar oud, met bakken ervaring, zowel als dirigent parochiale koren, als van een concertkoor te Oostende. Ik neem aan dat ook bij jullie de kooractiviteiten stil liggen, maar misschien kunnen jullie ondertussen toch de nodige contacten smeden, om er straks meteen vol tegenaan te kunnen gaan. Ik heb tijd en ben beschikbaar en bereidwillig. Alleen straks niet meer op maandagavond, als het St.-Joriskoor zijn routine hervat. Ik kijk benieuwd uit naar een reactie van jullie kant. Martin Quartier 050 / 39 14 61
Nicole Becu
Geschreven op 2020-01-09 18:42:38
Hopelijk een paar mannen en een dirigent en er kan gestart worden.
Francoise De Wilde
Geschreven op 2020-01-09 17:28:03
Ik zou het ook heel tof vinden moest er een nieuw vierstemmig koor worden gesticht.Sommigen van het koor “Het daghet” zijn misschien al 60 gepasseerd maar nog steeds goeie zangers!
Grietje maertens
Geschreven op 2020-01-09 17:07:38
Hopelijk nog een paar mensen die graag zingen? Het zou jammer zijn moest het koor helemaal verdwijnen.
Wilfried De Corte
Geschreven op 2020-01-09 16:18:08
Benieuwd wie als eerste op mijn artikel zal reageren. En nog meer benieuwd of er ook een man interesse zal tonen. Indien niet is er geen sprake van een vierstemmig koor, en dat zou spijtig zijn. Toch ?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.