Home > Vastgoedmarkt aan de kust koelt af na de coronastormloop

Vastgoedmarkt aan de kust koelt af na de coronastormloop

Geschreven op 7 februari 2023 om 08:28 door Mario De Wilde
Appartementen aan de kust worden niet langer duurder. In het laatste kwartaal van 2022 daalde de gemiddelde prijs van een appartement in de kustgemeenten met 0,67 procent. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. Uitzondering is Knokke-Heist, waar de appartementsprijzen nog wel in de lift zitten. Maar zelfs daar koelde de markt sterk af op het einde van vorig jaar.
image
Appartementsgebouw in Knokke-Heist (bron: iStock)
West-Vlaanderen blijft de goedkoopste provincie in Vlaanderen om een huis te kopen. De data-analyse van Realo toont dat een huis op het einde van 2022 gemiddeld 1.543 euro per vierkante meter kostte, bijna 300 euro meer dan het gemiddelde voor heel Vlaanderen (1.829 euro per vierkante meter).
Appartementen zijn een ander verhaal. Daar jagen de prijzen in de kustgemeenten het West-Vlaamse gemiddelde omhoog. De tien kustgemeenten nemen zowat de helft van alle te koop geplaatste appartementen in West-Vlaanderen (47 procent) voor hun rekening. Aan de kust betaal je gemiddeld 3.360 euro per vierkante meter voor een appartement met een oppervlakte van 95 vierkante meter. In het binnenland ligt die prijs per vierkante meter met 2.201 euro ruim duizend euro lager.
Maar het valt op dat de appartementen aan de kust niet langer duurder worden. In het laatste kwartaal van 2022 daalde de prijs van een appartement aan de kust zelfs met 0,67 procent, terwijl de appartementsprijzen in het West-Vlaamse binnenland nog met 0,36 procent stegen. “De dalende trend aan de kust heeft ons toch een beetje verrast”, zegt Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo.“COVID-19 en de lockdowns zorgden voor een stormloop op appartementen aan de kust, de prijzen schoten omhoog. Maar die storm is redelijk snel weer gaan liggen. Vandaag zien we zo goed als geen verschil meer in de prijsevolutie van appartementen aan de kust tegenover de rest van de provincie.”
Eén uitzondering: Knokke-Heist
Alleen Knokke-Heist roeit tegen de stroom in. Daar steeg de gemiddelde prijs van een appartement het laatste kwartaal van vorig jaar nog altijd met bijna 3 procent. Maar ook Knokke-Heist ontsnapte niet aan een stevige knik in de prijzen op het einde van het jaar. De stijging tijdens het laatste kwartaal is heel beperkt tegenover de stijging van 17 procent voor heel 2022. Ter vergelijking: in Oostende werden de appartementen vorig jaar gemiddeld 1 procent duurder.
Kortrijk sterkste stijger op de West-Vlaamse huizenmarkt
Als we inzoomen op de huizenmarkt in de centrumsteden, dan springt Kortrijk er duidelijk uit. Een huis werd er in 2022 liefst 12 procent duurder. Extra opvallend: ook in het laatste kwartaal, toen elders in Vlaanderen én in West-Vlaanderen de afkoeling van de vastgoedmarkt al was ingezet, stegen de huisprijzen in Kortrijk nog altijd met 6 procent.
image
Grote Markt en Sint-Maartenskerk in Kortrijk (bron: iStock)
“Zelfs met de stijgende rentes en de hoge energiefacturen wordt er gevochten om elk huis”, zegt Kevin Vandamme, zaakvoerder van vastgoedkantoor M Vastgoed in Kortrijk. “Er wordt de laatste jaren fors geïnvesteerd in de stad, bijvoorbeeld met het nieuwe zwembad. Ook hogescholen zoals HoWest of Vives investeren in Kortrijk en maken de stad aantrekkelijk voor jonge mensen. Samen met het Beneluxpark en het AZ creëren ze ook veel werkgelegenheid. De vlotte bereikbaarheid speelt natuurlijk ook een rol, vanuit Kortrijk ben je snel in Gent, Waregem of Ieper.” Voor een huis van 170 vierkante meter in Kortrijk betaalde je in 2022 net geen 1.600 euro per vierkante meter. Ongeveer evenveel als voor een huis in Oostende, maar nog altijd een pak minder dan in steden als Brugge of Gent.
De prijzen van appartementen stegen niet mee met de huizen in Kortrijk. Het laatste kwartaal daalde de gemiddelde prijs zelfs met 1,76 procent. Op de West-Vlaamse appartementenmarkt valt de sterke prijsstijging in Roeselare op. Die schoten vorig jaar (vooral dan in het eerste deel van het jaar) omhoog met 12 procent. Volgens Vandamme is er een overaanbod aan appartementen in Kortrijk: “Vooral de exclusieve appartementen met een vierkantemeterprijs tussen de 4000 à 5000 euro, die zullen langer te koop blijven staan. Bovendien staan er ook veel appartementen te koop die te kampen hebben met de verstrengde energievoorwaarden‘’. Al gaat het, net als bij de huizen in Kortrijk, vooral om een inhaalbeweging en blijven de prijzen nog altijd onder het niveau van andere centrumsteden.
image
Beeldmateriaal en ondersteunende infographics zijn hier beschikbaar
image
Over Realo
Realo is een Gentse scale-up die transparantie wil brengen in de Europese vastgoedmarkt. Aan de hand van een krachtig en zelf ontwikkeld vastgoeddata-platform ondersteunt het bedrijf vastgoed professionals en consumenten door datagedreven inzichten en leads te bieden. Realo maakt gebruik van lokale en openbare vastgoeddata die het bij elkaar brengt in een intuïtief platform. Het bedrijf beschikt over de meest complete en actuele data met betrekking tot vastgoed in België (vanaf 2014). ‘Data-as-a-service’ oplossingen die toegang bieden tot basisinformatie, analyses en historische (prijs)informatie over Belgisch vastgoed, maken efficiënte en correcte waardebepalingen mogelijk. Daarnaast biedt het vastgoeddata-platform ook ‘leads-as-a-service’ oplossingen aan die gericht zijn op het genereren van koper- en verkoper leads voor makelaars. Realo plant in 2023 een uitbreiding van zijn vastgoeddata-platform naar verschillende andere Europese landen. Het team van Realo bestaat uit 12 vaste medewerkers en extra freelancers. Voor meer info: www.realo.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.