Home > Vandaag vindt in de Oostendse haven de grootste Europese top ooit met 100 topbedrijven plaats

Vandaag vindt in de Oostendse haven de grootste Europese top ooit met 100 topbedrijven plaats

Geschreven op 24 april 2023 om 09:33 door Mario De Wilde

Vandaag vindt in de Haven van Oostende de Europese top plaats die doorgaat op initiatief van de Belgische federale regering. De North Sea Summit; een topontmoeting tussen de staats- en regeringsleiders van België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Samen met 6 Belgische bedrijven en federaties (Elia, Fluxys, DEME, Jan De Nul, Belgian Offshore Platform en Agoria) ontvangt Haven Oostende de CEOs van 100 Europese topbedrijven die actief zijn in hernieuwbare offshore energie. Tijdens twee rondetafelgesprekken gaan ze samen met de nationale en Europese beleidsmakers in debat over de toekomst van de Noordzee.

De North Sea Summit in Oostende is de opvolger van de Deense Esbjerg Conferentie (mei 2022) en heeft de ambitie om van de Noordzee de nieuwe groene energiecentrale van Europa te maken. Door beter samen te werken, te versnellen en in te zetten op innovatie kan de Europese offshore-industrie haar wereldwijde koppositie versterken en sneller bijdragen aan een energiesysteem dat duurzamer, betaalbaarder en onafhankelijker is.

100 Europese topbedrijven
De North Sea Summit in Oostende ontvangt niet alleen nationale en Europese toppolitici: er worden ook 100 CEOs van industriële topbedrijven uitgenodigd. De volledige waardeketen is vertegenwoordigd. Het gaat om ontwikkelaars en investeerders van windparken; fabrikanten van windturbines, elektrolysers, funderingen en andere componenten; EPC-aannemers; scheepsexploitanten; havens en netbeheerders. Ze zijn allen essentieel voor het bouwen, integreren en uitbaten van hernieuwbare offshore energie in ons energiesysteem.

De conferentie start met een rondetafelgesprek met de aanwezige ministers van Energie en met Europees commissaris Kadri Simson. Aan het eind van de namiddag komen ook de staats- en regeringsleiders langs en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Zij gaan samen met de industrie in debat over de toeleveringsketen en competitiviteit, versterkte Europese samenwerking, investeringen in netinfrastructuur, innovatie en de versnelde uitbouw van offshore hernieuwbare energie. Voortbouwend op de conferentie in Esbjerg is er ook aandacht voor de uitbouw van groene waterstof.

Oostende verklaring van de Europese Industrie
Haven Oostende ondertekent samen met diverse industriële partners een ‘Offshore Renewable Industry Declaration’. Hierin drukken de ondertekenden hun steun uit aan de politieke akkoorden die in Oostende worden gesloten. Daarnaast worden er ook een aantal punten opgesomd die dringend aangepakt moeten worden om de economische en technische haalbaarheid van de verwachte opschaling mogelijk te maken en zich klaar te maken voor de toekomst. Ook in havens en transmissie-infrastructuur zijn grootschalige investeringen nodig. De bottlenecks in de productie van funderingen, kabels, transformatoren, schakelapparatuur moeten weggewerkt worden alsook de beperkte beschikbaarheid van installatie- en andere schepen. Samen met de industrie wordt in Haven Oostende zo de grootste coalitie ooit opgezet over energie in de Noordzee.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.