Vandaag te bezoeken: VTI Kortrijk naar Guldensporencollege campus engineering
Gisteren was er de feestelijke opening van de volledig vernieuwde werkplaatsen van het Guldensporencollege Campus engineering (vroeger VTI Kortrijk). Tijdens de openbedrijvendag van vandaag stellen ze maar wat graag de werkplaatsen dan open voor het publiek. Iedereen is daarbij welkom.
Op maandag 8 oktober 1927 werd VTI Kortrijk geopend voor 98 dagleerlingen waarvoor zes leraren werden benoemd. Kostprijs van de school een half miljoen frank. De uitrusting was 8 platte getouwtjes voor de wevers, 1 bobijnmolen, 1 spoelmolen en 1 scheermolen, de metaalbewerks moesten het doen met één draaibank, één zaagmachine, één boormachine, twee aambeelden en 40 bankschroeven, de houtbewerkers moesten het stellen met 20 oude schaafbanken en 1 slijpsteen. Dat was het nederig begin van de school in de Vlamingstraat te Kortrijk. De eerste directeur was Z.E.H. Hilaire Dumortier
In 1932 werden de gebouwen ingewijd van een nieuwe school die gebouwd werd op vier hectare grond die gekocht werd van de familie de Béthune aan de Oudenaardsesteenweg. Meteen was er plaats voor twee nieuwe afdelingen namelijk elektriciteit en de ijzergieterij. In 1935 wordt een internaat van 100 bedden gebouwd dat twee jaar later reeds tot 300 bedden moest worden uitgebreid. Zo werd de school elk jaar groter tot de oorlog van 1940 kwam.
-In 1942 werd de school opgeëist als Erschulungslager. De school werd uitgezaaid over de hele regio tot in Moeskroen. Toch waagde Mijnheer Vanderstichele het de metaalafdeling uit te breiden en de schildersafdeling op te richten.
-1945 bracht een explosie van het aantal leerlingen : 1244 jongens volgden toen de daglessen.
-In 1950 werd Z.E.H. Jozef Mestdagh tot directeur benoemd. In 1953 werd het oriëntatiejaar opgericht waar jongens van 12 jaar kennis maakten met alle richtingen binnen het technisch onderwijs. Toen werd ook gebouwd. Er kwam een sporthal met 1800 zitplaatsen, een nieuw secretariaat, een turnzaal, een paswerkerij, een grote werkplaats voor de leerlingen bouw. De speelplaats werd overdekt.
-In 1960 werd een afdeling in Harelbeke gebouwd met de afdelingen hout, mechanica en elektriciteit. Het jaar daarop kwam er een afdeling op grondgebied Gullegem. Daar stopte het nog niet mee want in Kortrijk werd een campus gebouwd voor technisch ingenieurs en op de Kluisberg kwam een retraitehuis.
-In 1966 kwam het bijzonder beroepsonderwijs er bij.
-In 1968 kwam er een nieuwe directeur met E.H. Vandenbulcke. Nieuwe uitbreidingen kwamen ere met een afdeling op Heule Watermolen die leerlingen moest voorbereiden op het werk in een beschutte werkplaats.
Ook voor naschoolse activiteiten was in die tijd veel aandacht. Naast de bloeiende harmonie en de vendeliers die in binnen- en buitenland succes oogsten was er een ook nog de volleybalclub die op hoog niveau acteerde en een minivoetbalclub. Er werd ook een schoolgebonden KAJ-afdeling opgericht.
-In 1987 nam Hugo Verhenne de fakkel over van E.H. Vandenbulcke , ondertussen was er een afdeling industriële informatica bijgekomen.
-In 1998 werd Geert Soubry aangesteld zls zesde directeur van het Vrij Technisch instituut, een jaar later werd het vernieuwde D-blok geopend waar het VIVO en DBSO werden gehuisvest. Door ziekte moest Geert Soubry vroegtijdig vervangen worden en werd Myriam Devriendt in 2004 algemeen directeur, in 2005 kwam Barbara Heyde erbij als directeur van VTI 2.
-In 2018 werd VTI Kortrijk guldensporencollege campus engineering, ook de campus Harelbeke en Gullegem maakten deel uit van de fusie met Guldensporencollege.
-In 2020 verliet Myriam Devriendt het guldensporencollege en in 2021 volgden Chris Debacker en Barbara Heyde. Er kwam een nieuw directieteam met Koen Quagebeur, Melissa Vlietinck en Inge Gorré.