Home > Vandaag start de bouw van een waterstofbunkerstation in de Haven van Oostende

Vandaag start de bouw van een waterstofbunkerstation in de Haven van Oostende

Geschreven op 4 april 2022 om 09:03 door Mario De Wilde

Vandaag kondigen Haven Oostende, Parkwind en GEOxyz de bouw van een waterstofbunkerstation in de Haven van Oostende aan in het kader van het Europees project ‘ISHY’. Dit waterstofbunkerstation, dat gebouwd en geëxploiteerd zal worden door Parkwind, zal gebruikt worden om schepen te voorzien van milieuvriendelijke waterstof waarbij er geen uitstoot is. Het bunkerstation wordt geplaatst aan de voormalige Foxtrotsite. De bouwvergunningsaanvraag wordt ondertussen ingediend en er wordt verwacht dat tegen eind 2023 dit bunkerstation operationeel zal zijn. De start van de bouwfase is voorzien voor begin volgend jaar.

In een eerste fase zullen hierdoor vier schepen per dag kunnen bevoorraad worden met waterstof. Het gaat hier in de eerste plaats om schepen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan windturbineparken, de zogenaamde crew transfer vessels of CTV’s. GEOxyz bouwt momenteel een dergelijke CTV om zodat deze deels kan varen op waterstof. Het grote voordeel van het gebruik van waterstof in de scheepvaart is dat er geen CO2-uitstoot is. Dit is dus een volgende stap waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen in het kader van mobiliteit waar mogelijk vermeden wordt.

Haven Oostende zet hiermee de transformatie naar een Duurzame Haven waarbij de focus ligt op maritieme groeimarkten verder. Parkwind toont hier andermaal haar vooruitstrevende rol inzake het gebruik van waterstof. GEOxyz bevestigt hiermee haar positie als innovatief bedrijf. Het is dus ook geen toeval dat deze drie partijen elkaar gevonden hebben voor de realisatie van dit project. Charlotte Verkeyn, voorzitter Haven Oostende: “We denken aan de toekomst en die van onze kinderen. Aandacht voor het milieu en bedrijfsvoering dienen hand in hand te gaan. Dit is hier een goed voorbeeld van.”

Dirk Declerck – CEO Haven Oostende: “Dit is een belangrijke stap in het kader van energietransitie. We verankeren hiermee verder GEOxyz dat vorig jaar nog een concessieovereenkomst tekende in Haven Oostende en Parkwind, een toonaangevende speler op het vlak van hernieuwbare energie. Dit past perfect in onze strategie om duurzame maritieme groeimarkten een plaats te geven in onze haven.” Eric Antoons, co-CEO Parkwind: “De wereld veranderen begint met jezelf te veranderen. Dit bunkerstation is een eerste stap op weg naar wat volgens ons de norm van de toekomst is: koolstofvrije scheepvaartactiviteiten, te beginnen met de vermindering van de koolstofvoetafdruk
van onze eigen offshore-activiteiten. Voor ons bij Parkwind vertegenwoordigt ISHY hoe onze missie een transformatieve (groene) impact kan hebben op andere industrieën door samenwerking en innovatie.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.