Home > Vandaag ontvangen 60 enthousiaste inwoners de laatste Kortrijkse Eiken

Vandaag ontvangen 60 enthousiaste inwoners de laatste Kortrijkse Eiken

Geschreven op 5 maart 2022 om 11:10 door Mario De Wilde

In 2019 werd de Kortrijkse Eik officieel als unieke boomsoort erkend. Kortrijk nam daarbij het initiatief om 100 Kortrijkse Eiken aan enthousiaste Kortrijkzanen te bezorgen na een oproep in het stadsmagazine. Door de droge zomer konden toen enkel 72 boompjes aan hun nieuwe eigenaar meegegeven worden. Nu worden zaterdag 5 maart nog eens 60 laatste Kortrijkse eikjes uitgedeeld aan Kortrijkzanen die eerder ingetekend hebben op de oproep voor een gratis exemplaar voor in hun tuin. Van één naar 140 nieuwe Kortrijkse Eiken verspreid over heel Kortrijk

De Kortrijkse Eik werd in 1990 door Dirk Benoit, boomkweker en gepassioneerd eikenliefhebber, ontdekt in het Gebroeders Van Raemdonckpark. Na de officiële botanische erkenning als Quercus x streimii ‘Kortrijk’ in 2019 heeft Kortrijk zelf op 8 openbare locaties deze unieke Kortrijkse boomsoort aangeplant, waar ze volwaardig kunnen uitgroeien. Samen met de 72 Kortrijkse Eiken van 2019 en de 60 exemplaren die nu worden meegegeven, betekent dit dat de boom uitgewaaierd is van één historische locatie in het Van Raemdonckpark naar een populatie van 140 locaties verspreid over het grondgebied van Kortrijk en deelgemeenten. Meer enten van de Kortrijkse Eik zijn niet meer mogelijk, al het entmateriaal is op.

Het is prachtig om te zien hoe we met de stad deze unieke boomsoort van Kortrijk in de tuinen van de Kortrijkzanen kunnen krijgen. Zo verschijnt er over heel Kortrijk een uniek stukje levend Kortrijks erfgoed, dat ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit.
Bert Herrewyn, schepen van natuur en biodiversiteit. De Kortrijkse Eik is een kruising tussen Quercus petrea (wintereik) met Quercus pubescens (donzige eik of truffeleik). De eik heeft een atypisch blad dat dieper ingesneden is dan bij andere eiken. De schors is ruwer dan van andere eiken en de kruin blijft groen tot in december. Alle bomen werden opgekweekt en geënt in de boomkwekerij Pavia van de ontdekker van de boom, Dirk Benoit.

#KortrijkseEik

We zijn ook nieuwsgierig hoe de Kortrijkse Eiken van 2019 verder uitgroeien. We roepen daarom de trotse eigenaars op om een foto te nemen met hun uniek groen stukje Kortrijks erfgoed en die te posten op sociale media met de #KortrijkseEik. Je kan ons de beelden bezorgen door ze op te laden in www.kortrijk.be/beeldbank of door ze te mailen naar beeldbank@kortrijk.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.