Home > Vandaag in Ieper een hele dag bieten versieren voor Sint-Maarten

Vandaag in Ieper een hele dag bieten versieren voor Sint-Maarten

Geschreven op 8 november 2023 om 07:21 door Mario De Wilde

In Ieper komt niet Sinterklaas, maar Sint-Maarten kinderen speelgoed en lekkers brengen. Daarom organiseert het Yper Museum vandaag voor de vijfde keer een workshop bieten versieren voor Sint-Maarten in zaal Fenix. Het museum probeert met dit jaarlijks initiatief de eeuwenoude lokale traditie van bietenlantaarns in stand te houden. En daar doen ze in Ieper graag aan mee…

Voor Sint-Maarten en zijn Pieten komen de drukke dagen stilaan dichterbij. Op vrijdag 10 november komt de goedheilige man terug aan in Ieper en verwelkomen honderden kinderen hen op de Kaai. Samen stappen ze mee in de feeëriek verlichte bietenstoet. Een zelfgemaakte bietenlantaarn is daarbij onmisbaar. Maar die werden doorheen de jaren vervangen door zaklampen en papieren lantaarns. Door de inspanningen van het Yper Museum duiken de laatste jaren meer mooi versierde bietenlantaarns op in de stoet.

Workshop bieten versieren

Dit jaar organiseert het Yper Museum voor de vijfde keer workshops bieten versieren. Lagereschoolkinderen kunnen onder begeleiding van de Papascouts, de afdeling Beeldende Kunsten van de Heilige Familie en het Sint-Maartenscomité bieten versieren voor Sint-Maarten. Maar ook volwassen kunnen dit jaar een biet komen versieren. Heel wat mensen kijken namelijk met heimwee terug naar de gezellige Sint-Maartensperiode.

Boer Noël Coene uit Vleteren voorziet samen met zijn zoon Karel al 5 jaar honderden bieten voor de workshops. Ook hij kijkt met nostalgie terug naar de Sint-Maartensperiode. “De Sint-Maartensstoet ging er vroeger anders aan toe dan nu. Het was één groot feest. Gedurende twee weken mochten we zingen en kregen we letterkoekjes en snoepgoed. Het absolute hoogtepunt was uiteraard de Sint-Maartensstoet. We konden ons uitleven en nog belangrijker: bietenlantaarns maken. Tijdens het versieren zijn er heel wat bieten gesneuveld. We moesten ze zo dun mogelijk snijden. Dat lukte niet altijd meteen, waardoor we een nieuwe biet van de stapel haalden. Toen waren er enkel bietenlantaarns, van papieren was zelfs geen sprake. Wij droegen onze bieten op een bezemstok tijdens de Sint-Maartensstoet.”

Bietenlantaarn ophalen

Het Yper Museum wil dit jaar graag zoveel mogelijk bietenlantaarns in de Sint-Maartensstoet zien opduiken. Op 10 november kunnen kinderen een bietenlantaarn komen ophalen vanaf 17u op de wandelzone voor de bib. Zolang de voorraad strekt. “Bieten versieren voor Sint-Maarten maakt deel uit van het meerjarige ICE-project ‘Stoeten doen Ontmoeten’. Hiermee zet het Yper Museum zich in om een oude traditie in de Westhoek te bewaren. Een belangrijk stukje immaterieel erfgoed dat niet verloren mag gaan en zo doorgegeven wordt aan volgende generaties”, aldus Schepen van musea Dimitry Soenen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.