Home > Vanavond weet je in Zedelgem ‘waarom je begot op de SOSSEN moet stemmen’

Vanavond weet je in Zedelgem ‘waarom je begot op de SOSSEN moet stemmen’

Geschreven op 25 maart 2019 om 09:37 door Mario De Wilde

‘Waarom zouden wij begot op de SOSSEN stemmen?’ In verkiezingstijd horen we die vraag wel vaker. Ook Johan Vande Lanotte en Conner Rousseau krijgen deze vraag vaak te horen. Zij geven er steevast antwoord op én die antwoorden bundelen ze nu in een nieuw pamflet, met 7 concrete voorstellen. Met dit boekje trekt Johan Vande Lanotte in maart en april ook door 10 West-Vlaamse steden en gemeenten. Vanavond beantwoordt hij deze vraag in Zedelgem (Instuif Jeugdcentrum).

Minister van staat Johan Vande Lanotte (63) en millennial socialist Conner Rousseau (26) produceren samen het antwoord op de ‘Waarom zouden wij begot op de sossen stemmen’-vraag.
Het resultaat is een niet-zo-traditioneel-boekje met:
● redenen waarom je niet voor de sossen moet stemmen
● toelichting waarvoor sossen staan en welke maatschappij ze willen
● 7 concrete voorstellen en dus dé redenen waarom je voor de sossen moet stemmen
Het pamflet bevat niet alle punten waarvoor de sossen staan. Het illustreert wel wie de sossen zijn en welke samenleving we willen. Bij dit niet-zo-traditionele-boekje hoort een niet-zo-traditionele-lezing waarmee Johan Vande Lanotte door 10 West-Vlaamse steden en gemeenten trekt. Johan is op maandag 25 maart te gast in Zedelgem. Iedereen is van harte welkom op 25 maart om 19.30 uur in Instuif Jeugdcentrum, Stadionlaan 48, 8210 Zedelgem. De toegang is gratis, inschrijven is niet nodig.
Dit zijn de voorstellen

Peuter- en kleuteronderwijs is gratis en onbeperkt. Waarom is kinderopvang beperkt en duur?
Betaalbare kinderopvang moet er zijn voor iedereen. Het aantal plaatsen mag niet beperkt zijn. En op termijn moeten we het kosteloos maken. Net zoals peuter- en kleuteronderwijs de vraag volgt en quasi kosteloos is.

Waarom is minimumpensioen van 1.500 euro utopisch en CEO-loon van 15.000 euro logisch?
Het voorspelbare antwoord ‘omdat het onbetaalbaar is’, stemt ons niet tevreden. Integendeel! Leeftijd telt niet, wel het aantal jaren dat iemand gewerkt heeft. Het minimumpensioen na 42 jaar werk is 1.500 euro. We vragen solidariteit bij de hogere pensioenen. Een deel van deze stijging financieren we door een bijdrage van de vermogens. Dit gaat rechtstreeks naar de minimumpensioenen en niet naar de algemene begrotingspost. Wie langer werkt, krijgt ook een hoger pensioen.

De klimaatsverandering bedreigt meer onze samenleving dan ons milieu. Vraag is dus niet zozeer wat we moeten doen, wel wie betaalt waarvoor.
Het kimaatbeleid moet de ongelijkheid in onze samenleving niet vergroten, wel verkleinen. We moeten investeren in isolatie van alle sociale en huurwoningen. We moeten spaarders actief betrekken bij deze isolatie-investeringen via de Klimaatbank.

Waarom zou een daling van de energiefactuur van de gezinnen met 20 procent niet kunnen?
Veronderstel een gemiddeld gezin betaalt jaarlijks 2.300 euro aan energie. Een verlaging van die factuur met 20% is een verlaging van 460 euro. Die vermindering moet er komen en wel door twee elementen: lagere prijzen en minder verbruik. Zie ander persbericht in de persmap.

Waarom 200.000 werkzoekenden en massa’s openstaande jobs? Waarom Oost-Europeanen naar hier halen en asielzoekers een leefloon betalen?
Mensen te kort om jobs in te vullen en toch veel werkzoekenden. Eind 2018 waren er 287.188 vacatures en 186.807 werkzoekenden in Vlaanderen. De lastenverlagingen die de regering doorvoerde, waren geen goed beleid. Wegens niet gekoppeld aan resultaat. Naar het voorbeeld van dienstencheques, voeren we industriecheques in. En via de antimisbruikwet roeien we de sociale dumping uit.

Hoe goed je verzorgd wordt, hoe lang je moet wachten dat moet toch voor iedereen gelijk zijn?
Onze ziekteverzekering heeft al grote uitdagingen getrotseerd, maar er komen nieuwe uitdagingen aan. Daarom mogen zorginstellingen niet tot de profitsector behoren. Wij ijveren voor een transparant beheer, degelijke financiering én een snelle en goeie service voor iedereen. Zorg is ook een psychische zorg, ook daarvoor moet voldoende geld vrijgemaakt worden.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.