Home > Vanavond Club Brugge tegen Lugano voor de Conference League: de mijlpalen en weetjes

Vanavond Club Brugge tegen Lugano voor de Conference League: de mijlpalen en weetjes

Geschreven op 9 november 2023 om 08:58 door Mario De Wilde

Club Brugge ontvangt vanavond Lugano op speeldag 4 van de groepsfase in de UEFA Conference League. Mits een overwinning neemt Club een stevige optie op overwintering in Europa. Pakt Club de drie punten, en kan Beşiktaş niet winnen, is Club zeker van Europees voetbal na Nieuwjaar.

Twee weken geleden trok Club nog naar Zwitserland voor het uitduel met Lugano en won toen met 1-3 na doelpunten van Balanta, Skov Olsen en Vanaken. Shkelqim Vladi scoorde voor de Zwitsers. Donderdag hoopt Club dat nog eens over te doen in Jan Breydel, in wat al de tiende Europese wedstrijd van het seizoen wordt.

In totaal speelt Club donderdag zijn 353ste Europese wedstrijd. Voor Lugano is het nog maar het 38ste Europese duel. Het is de 48ste confrontatie tussen een Belgische en Zwitserse club.

Skov Olsen en Hans Vanaken scoorden beide tegen Lugano en zijn nu met vier doelpunten de beste schutters van de selectie in Europa. De Cuyper, Zinckernagel, Vetlesen en Vanaken deelden allen twee assists uit in de UECL dit seizoen. Club scoorde al 22 goals in Europa dit seizoen. Enkel in de seizoenen 2001-02 (30) en 2014-15 (29) scoorde Blauw-Zwart nog vaker.

Blauw-Zwart is nog ongeslagen in de poule. De groepsfase uitkomen zonder één enkele nederlaag lukte Club nog maar één keer: in 2014 verloor het niet in de Europa League-groep met Kopenhagen (Denemarken), Helsinki (Finland) en Torino (Italië). Dit seizoen is het bovendien al zeven wedstrijden op een rij ongeslagen in Europa. Tussen 2013 en 2016 was FCB 16 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen.

DE TEGENSTANDER
FC Lugano kent een moeilijk seizoen. Na dertien speeldagen staan ze met zestien punten zesde in de Raffeisen Super League. Zaterdag werd er met 3-1 verloren van Lausanne, de ploeg die op 1 november nog uit de beker werd geknikkerd door Lugano (0-4).

In de Zwitserse competitie heeft Lugano drie clubtopschutters: Shkelqim Vladi, Yanis Cimignani en Zan Celar scoorden elk drie keer. Renato Steffen is met zes assists de beste aangever in de vaderlandse competitie.

MIJLPALEN
Jorne Spileers en Igor Thiago kunnen Europese wedstrijd nummer tien spelen voor Club. Die laatstgenoemde kan ook zijn 25ste Europese wedstrijd uit zijn loopbaan afwerken.
Denis Odoi staat voor zijn dertigste Europese wedstrijd. Voorlopig speelde hij er 9 voor Anderlecht, 8 voor Lokeren en 12 voor Club Brugge.
DE SCHEIDRECHTER
De Hongaar Tamás Bognár werd aangeduid als ref voor het Europese duel. De lijnrechters zijn Balázs Buzás en Péter Kóbor. De vierde ref is Marton Rúsz.

De scheidsrechter viert volgende week zijn 45ste verjaardag. Sinds 2006 fluit hij in eigen land wedstrijden op het hoogste niveau. Drie jaar later maakte hij zijn debuut op het Europese toneel.

Bognár, een ref van de eerste UEFA-categorie (tweede niveau), floot nog geen duel van Club, maar was wel al scheidsrechter bij wedstrijden van Antwerp en Genk. Voor Club is het de achtste wedstrijd met een Hongaarse wedstrijdleider.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.