Home > Vanaf zondag: wat je altijd al wou weten over de ooievaar’ in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Vanaf zondag: wat je altijd al wou weten over de ooievaar’ in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Geschreven op 18 februari 2022 om 09:47 door Mario De Wilde

Vanaf komende zondag 20 februari tot en met zondag 29 mei 2022 is in het Zwin Natuur Park de tentoonstelling ‘Ooievaars in het Zwin: wat je altijd al wou weten over de ooievaar’ te zien. Voor het uitwerken van deze tentoonstelling konden de bezoekers van het natuurpark hun eigen vragen stellen.

Interessante vragen van bezoekers
Met de tentoonstelling zet het park de ooievaars in de kijker. Het Zwin Natuur Park vroeg hiervoor aan de bezoekers op welke vragen ze graag een antwoord willen krijgen. Het park ontving meer dan 100 vragen en selecteerde er 26 om in de tentoonstelling uit te lichten.

Bezoekers vragen zich onder meer af hoe lang een ooievaar kan vliegen zonder te pauzeren, hoe groot en hoe oud ze kunnen worden, van waar de legende komt dat ooievaars baby’s brengen, of ze monogaam zijn, waarheen ze trekken, hoeveel eieren ze leggen en waar ze leven. Daarnaast zijn ze ook benieuwd wanneer een jonge ooievaar zelfstandig wordt en waarom ze een lange nek, snavel en poten hebben. Dit zijn maar enkele van de talrijke vragen die leven bij de vele Zwinbezoekers.

Ooievaars in het Zwin
De ooievaars zijn het uithangbord van het Zwin Natuur Park. Deze opvallende zwart-witte vogels zijn een van de iconische vogelsoorten van het natuurgebied en zijn een groot deel van het jaar in het park te zien. Dankzij enkele speciale faciliteiten, zoals de ooievaarstoren langs het huttenparcours in het park, krijgen bezoekers een unieke inkijk van dichtbij in het leven van deze bijzondere vogels.

Het Zwin Natuur Park koestert de ooievaars van het Zwin en volgt de populatie via wetenschappelijk onderzoek nauwkeurig op. Het natuurpark bestudeert het broedsucces en de overleving van volwassen ooievaars, staat in voor het ringen van jonge ooievaars en heeft sinds enkele jaren ook een succesvol zenderproject ontwikkeld. Hiervoor werken ze samen met het KBIN, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het resultaat met vragen en antwoorden, samen met een selectie van een aantal mooie foto’s, kan nu bewonderd worden in de expo. De meeste foto’s brengen de ooievaars van het Zwin in beeld.

Interactief
In de tentoonstelling kunnen bezoekers van dichtbij kennis maken met een echt ooievaarsnest. Daarnaast zijn er voorwerpen te zien die het Zwin gebruikt bij het wetenschappelijk onderzoek over de trek van ooievaars, zoals de typische ooievaarsringen die een ringer aanbrengt of een ooievaarszender waardoor ooievaars kunnen worden gevolgd tijdens hun trektocht. Via een aantal doe-elementen ervaren de bezoekers zelf hoe het leven van een ooievaar juist in mekaar zit. Ooievaars kunnen bijvoorbeeld heel lang op één poot staan, maar hoe lang kunnen de bezoekers dat doen?

Elektrocutie is een belangrijke doodsoorzaak bij ooievaars. Enkele van de ooievaars die in het Zwin Natuur Park van een zender werden voorzien, kwamen op die manier om het leven. In de tentoonstelling kan zelf ondervonden worden hoe moeilijk het kan zijn om een elektrische draad te vermijden. Verder wordt er informatie gegeven over wanneer ooievaars hun nest maken, wanneer er kleine ooievaars worden geboren, wanneer ze voor het eerst proberen te vliegen en het nest verlaten en nog veel meer.

Boek over tentoonstelling
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt het boekje ‘Wat je altijd al wou weten over de ooievaar’, waarin alle 26 vragen en antwoorden gebundeld zijn. Het boekje telt 60 pagina’s, is geïllustreerd met prachtige foto’s van de (Zwin)ooievaars en zal te koop aangeboden worden in de Zwinshop voor 6 euro.

Praktisch:
Tentoonstelling ‘Ooievaars in het Zwin: wat je altijd al wou weten over de ooievaar’

Data: van zondag 20 februari tot en met zondag 29 mei
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro (vanaf 1 april: 6 euro) vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa) – vanaf 1 april 12 euro online (14 euro aan de kassa)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.