Home > Vanaf zaterdag kan je in het rijke caféleven van Veurne duiken

Vanaf zaterdag kan je in het rijke caféleven van Veurne duiken

Geschreven op 18 april 2019 om 12:27 door Mario De Wilde

Aanstaande zaterdag 20 april duikt de vijfde editie van Historisch Veurne de rijke geschiedenis in van het Veurnse caféleven. Veurne telde in het begin van de twintigste eeuw heel veel cafés, zo’n 20 brouwerijen en enkele mouterijen. Ook de 150ste verjaardag van de wielerwedstrijd Veurne-Adinkerke-Veurne wordt gevierd met onder andere de allereerste editie van de Retrokoers. Het programma is in ieder geval goed gevuld!

Theaterwandelingen

Laat je onderdompelen in de cafégeschiedenis van Veurne! Een topcast met onder andere Sam Louwyck (Eigen Kweek), Onno Van Gelder Jr., Charlotte Dewulf en Joris Goens (Belleman Veurne), maar ook met acteurs van de Sint-Omaarsgilde en de Sint-Lutgardisgilde doet de tijd van toen helemaal herleven. Pittige discussies, smeuïge roddels en een groots nieuw project geven een inkijk op het dagelijkse leven van anno 1900.

Ticket theaterwandeling volwassene: 9 euro
Ticket theaterwandeling kind: 6 euro

Start theaterwandelingen: 10 uur, 11.30 uur, 14 uur (volzet), 15.30 uur (volzet), 17 uur (volzet) en 18.30 uur
Duur theaterwandeling: 60 minuten

Retrokoers: Het criterium van de dokkerende Boeteling

Begin twintigste eeuw wint het koersen aan populariteit. Op 20 april keren we terug naar de periode van de echte Flandriens, met stalen fietsen, versnelling aan het kader, wollen koerstruien, en dagen we iedereen met behaarde koersbenen uit om deel te nemen aan de eerste editie van de retrokoers. Bereid je maar voor op kasseistroken en grindwegen in het Vaubanpark. Het zijn Freddy Maertens en Lucien Van Impe die het startschot zullen geven! De Retrokoers krijgt een extra dimensie, met de 150ste verjaardag van Veurne-Adinkerke-Veurne. Komen supporteren kan natuurlijk ook!

12 – 14 uur: Proloog

De proloog bestaat uit een individuele tijdrit van 2,4 km door het stadscentrum van Veurne. Enkel voor deelnemers aan de retrokoers. Minimumleeftijd: 16 jaar.

14.30 – 15.30 uur: Kidsretrorit

De kidsretrorit bestaat uit een gezamenlijk rondje van 2,4 km voor alle -16-jarigen en hun begeleiders. De best verklede renner wint een prijs.

16.30 -18 uur: Criterium van de Dokkerende Boeteling

De retrokoers bestaat uit 20 rondjes van 2,4 km geheel in de stijl van toen. De winnaar wordt bepaald op basis van het klassement van de retrokoers en de proloog. Minimumleeftijd: 16 jaar.

Voorstelling Mannen in Geel en Groen

Freddy Maertens en Lucien van Impe vertellen in een avondvullend programma over de overwinningen, over de nederlagen, over vallen en opstaan, over opgroeien in de jaren zestig en groot worden in de jaren zeventig. Samen beleefden ze in de zomer van 1976 de Tour De France als groot hoogtepunt: Lucien wint geel, Freddy groen! Het wordt een vertelling over het leven en de koers, vol humor en heroïek. De voorstelling begint om 20 uur en duurt zo’n anderhalf uur. Mannen in Geel en Groen vindt plaats in Dienstencentrum De Zonnebloem. Een ticket kost 8 euro per persoon.

Pop Up Poowezie

In het Spaans Paviljoen, Brasserie Christophe, ’t Zeemanshuis en ’t Hof van de Hemel kan je tijdens Historisch Veurne terecht voor poëzietheater. Enkele creatievelingen brengen er gedichten in nuuze taale over nuuze streeke. Een optreden duurt zo’n 25 minuten. De teksten zijn geschreven door Dirk Pauwels.

Tentoonstelling over Veurnse cafés en brouwerijen in de twintigste eeuw

Nieuwsgierig naar de anekdotes, locaties en andere bijzonderheden van de vele cafeetjes in Veurne? Kom tussen 12 en 22 april naar de tijdelijke tentoonstelling Veurnse Cafés En Brouwerijen in het Spaans Paviljoen, vlak aan de Grote Markt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.