Home > Vanaf vandaag opnieuw elektrische deelsteps in Kortrijk

Vanaf vandaag opnieuw elektrische deelsteps in Kortrijk

Geschreven op 15 juni 2021 om 12:02 door Mario De Wilde

Bird lanceert vandaag (15 juni) 100 elektrische deelsteps in Kortrijk. De steps zelf kunnen gebruikt worden binnen het gebied van de R8 en ’t Hoge én deelgemeenten, en halen maximaal 22km/u. De steps worden herverdeeld met behulp van een bakfietsoperator. Wie de elektrische deelsteps wil gebruiken, kan snel en makkelijk de app van BIRD op zijn/haar smartphone downloaden, de gewenste step ontgrendelen en zich door Kortrijk verplaatsen.

In juli 2019 lanceerde Kortrijk het eerste proefproject met deelsteps van het bedrijf Circ, dat met duizenden ritten in enkele maanden positief werd geëvalueerd. Als vervolg op het proefproject werd een reglement opgemaakt om de voorwaarden voor het gebruik van het openbaar domein te verfijnen én om het aantal mogelijke aanbieders van elektrische deelsteps te beperken tot één aanbieder. Aan de hand van dit reglement en op basis van de evaluatiecriteria werd beslist om verder te gaan met Bird.

Free-Floating binnen zone R8 én parkeerhubs in deelgemeenten
De operationele zone omhelst enerzijds een free-floating zone, daarbuiten wordt gewerkt met specifieke parkeerhubs. Free floating betekent dat je de step overal kan oppikken en ook terug overal op een verantwoorde plaats kan achterlaten. Deze zone omhelst het volledige gebied binnen de R8 en ’t Hoge. Ook de deelgemeenten Bissegem en Heule zijn op deze manier bereikbaar. Daarbuiten, in andere deelgemeenten, wordt dus gewerkt met hubs, specifieke parkeerzones. Zowel de stad als Bird roepen hierbij wel op om steeds de step achter te laten op een verantwoorde locatie. De steps worden vervolgens door een lokale partner met bakfiets herverdeeld om constant voldoende steps te kunnen aanbieden over het volledige werkgebied.

“Deelsteps zijn een ideaal aanvullend element in de nieuwe mobiliteit. We zijn dan ook heel blij dat we terug steps kunnen aanbieden in Kortrijk. Elke moderne stad heeft er intussen. Dan kan Kortrijk als Beste Stad van Vlaanderen zeker niet achter blijven. Deze steps zijn een duurzame vorm van mobiliteit en dat omarmen we in Kortrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit een groot succes zal worden”, aldus Axel Weydts, schepen van mobiliteit
Werking en tarief
Standaard betaal je 1 euro om de step te ontgrendelen. Daarna betaal je per minuut gebruik €0,25. De steps bereiken een maximale snelheid van 22km/u. In het winkelwandelgebied en op de Grote Markt wordt de snelheid beperkt tot 6km/u om onveilige situaties met voetgangers te voorkomen. Bird gaat van start met 100 deelsteps in Kortrijk en schakelt meer steps in naarmate het succes van de elektrische step toeneemt.

Leuk weetje: als promostunt moet je de eerste twee weken na lancering de ontgrendelingskost van 1 euro niet te betalen!

Zo werkt het:

-Download de Bird app op je smartphone en maak een account aan
-Open de app en zoek de dichtstbijzijnde Bird
-Scan de code bovenop de Bird om hem te ontgrendelen en je rit te starten
-Geniet van de rit
Wanneer je je bestemming hebt bereikt, laat je de Bird op een verantwoorde plek achter (geen stoepen blokkeren) en beëindig je de rit op de app. Bird is momenteel actief in meer dan 200 steden over de hele wereld en breidt zich snel uit in België en gelooft dat nieuwe vormen van vervoer er voor iedereen moeten zijn.

Veiligheid is een topprioriteit voor Bird, en er zijn een aantal beleidsmaatregelen en initiatieven om ervoor te zorgen dat het een positieve aanvulling heeft op het mobiliteitsaanbod. Alle gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn om te mogen rijden. Alle rijders stemmen in met een veiligheidsovereenkomst met Bird, en degenen die niet verantwoordelijk handelen kunnen worden uitgesloten van de app. Bird’s toonaangevende steps zijn voorzien van GPS-tracering, zodat het bedrijf de steps kan volgen en ervoor kan zorgen dat ze correct worden gebruikt en geparkeerd. Bird heeft ook een ‘community mode’ in de app zodat mensen eventuele problemen kunnen melden die Bird dan vervolgens kan oplossen.

Foto Slim naar Antwerpen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.