Home > Vanaf begin oktober blijft de straatverlichting in de Brugse deelgemeenten hele nacht branden

Vanaf begin oktober blijft de straatverlichting in de Brugse deelgemeenten hele nacht branden

Geschreven op 17 augustus 2023 om 16:19 door Mario De Wilde

De Brugse binnenstad baadt volledig in een nieuw licht. Op maandag 26 juni verving Fluvius de laatste Brugse lantaarn van in totaal 2.700 exemplaren. “We zetten in Brugge volop in op het verledden van de straatverlichting. Gelijktijdig hebben we ook in de deelgemeenten bijna dubbel zoveel palen verled”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Vanaf oktober stappen we ook af van het doven van de straatverlichting in de deelgemeenten.”

Drie jaar geleden begon het stadsbestuur het ambitieuze project voor het verledden van de binnenstad en alle 2.700 lantaarns in de binnenstad door ledverlichting te vervangen. Het verledden van de lantaarns zorgt voor een besparing van 60% aan energie, meer flexibiliteit, maar met dezelfde authentieke Brugse sfeer. Burgemeester Dirk De fauw: “De Brugse lantaarns zijn natuurlijk onderdeel van het authentieke, historische karakter van onze binnenstad. Daarom zochten we samen met Fluvius een oplossing om dit zo te behouden. Zij zorgden ervoor dat ledarmaturen ontwikkeld werden met eenzelfde ‘look and feel’ als de oude exemplaren. In de Potterierei werd op maandag 26 juni de laatste van deze 2.700 lantaarns verled.”

Duurzame, tijdloze verledding

Naast het aanzienlijk verminderde verbruik biedt ledverlichting het bijkomende voordeel van interactiviteit. Zo kan ledverlichting gedimd worden, wat nog meer energie bespaart en waarbij niet ingeboet wordt op de veiligheid. “Dit project is een mooi voorbeeld dat moderne technieken en duurzame ingrepen niet ten koste moeten gaan van authenticiteit en gezelligheid”, benadrukt Guido Vandenbruwaene (Regiomanager bij Fluvius). “Door de juiste keuze voor onze energiezuinige verlichting blijven de unieke sfeer en het tijdloze karakter van deze Vlaamse parel onaangetast, terwijl de energiefactuur van de Stad elk jaar rond de 134.000 euro lichter is.”

Het stadsbestuur van Brugge en Fluvius gaan binnenkort wellicht een opfrissing van de monumentenverlichting uitwerken, bijvoorbeeld de belichting van het Stadhuis en het Belfort. Stad Brugge en Fluvius engageren zich om tegen 2028 alle openbare verlichting in de stad om te schakelen naar ledverlichting. “Brugge is op dit moment voor 38% verled, want van de 20.814 toestellen werden 7.894 al verled. 2.700 in de binnenstad (project Brugse lantaarn), maar ook in de deelgemeenten zijn al 5.000 toestellen verled. Bepaalde deelgemeentes zoals Sint-Kruis (53%) en Koolkerke (46,5%) hebben al een hogere verleddingsgraad. Steeds wanneer er wegwerkzaamheden gebeuren, plaatsen we ook ledverlichting. We doen er, samen met Fluvius, alles aan om Brugge zo snel mogelijk voor 100% te verledden,” klinkt het ambitieus bij schepen Mercedes Van Volcem.

Energiecrisis

Burgemeester Dirk De fauw: “Sinds de energiecrisis dimmen we de ledverlichting in de binnenstad op 50 procent, met uitzondering van de uitgangszones. Dit regime zullen we aanhouden omdat het nauwelijks merkbaar is.” In de deelgemeenten dooft het stadsbestuur van Brugge sinds oktober vorig jaar de verlichting van zondag tot en met donderdag van 23.00 tot 5.00 uur. Deze maatregel wordt gestopt vanaf begin oktober 2023. Het doven van de verlichting bespaarde de stadskas 300.000 euro in 2022. De energieprijzen waren toen heel hoog. Vandaag is de prijs gedaald en is ook al 38 procent van de lampen verled. Het is de bedoeling om vanaf oktober de lichten die niet verled zijn opnieuw te laten branden en de verledde lichten zullen gedimd worden naar 30 of 50 procent.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.