Home > Vanaf 16 maand kan je baby aansluiten bij de Babyballers

Vanaf 16 maand kan je baby aansluiten bij de Babyballers

Geschreven op 20 augustus 2020 om 08:23 door Mario De Wilde

Wie er echt vroeg wil bij zijn om zijn peurter (baby) de eerste voetballessen mee te geven, kan die laten aansluiten bij de Babyballers. Luc Deraedt, voorzitter van Sportskids vzw uit Moorsele: “Het gaat om een wekelijks terugkerend pleziermoment voor ouder en kind. Peuters en kleuters worden hierbij geprikkeld om te spelen met de bal als rode draad. Spelenderwijs leren ze bij over kleuren (alle trainingsmateriaal is er in de 4 basiskleuren geel, groen, rood en blauw), over getallen en over vormen. Ze maken er nieuwe vriendjes en ontwikkelen tegelijk hun sociale skills.

Elke week is er een ander thema voor de lessen, en het niveau is uiteraard aangepast aan de leeftijd van het kind. BabyBallers is daarom opgedeeld in drie leeftijdscategorieën:
• 16 maand tot 2,5 jaar = BabyBallers
• 2,5 jaar tot 3,5 jaar = MiniBallers
• 3,5 jaar tot 5 jaar = Ballers

Tijdens de lessen speelt een professionele trainer in op de fantasie van het kind. Zo zijn bij voorbeeld de grote kegels de ene week ijscrèmehorentjes (waar ze moeten proberen een ijscrèmebal op te leggen), en de week erop een fruitboom (waarvan ze vruchten moeten plukken).

Een Baller-les duurt telkens 40 minuten. Die tijd is bewust neergezet: niet te lang, niet te kort. Het is namelijk niét de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen doet tussendoor. Wel integendeel, de ouder, grootouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een kleintje dat samen met zijn papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier. Een vooraf ingepland moment van samen plezier beleven, bijlange niet zo onlogisch in de dagdagelijkse rush van een jong gezin…
Oorsprong
BabyBallers is zo’n acht jaar geleden ontstaan in de U.K. Richard Elms, de oprichter, had als jonge papa ondervonden dat er in zijn Londense thuisbasis wel al iets in die aard bestond, maar dat het niet goed in elkaar zat en dus beter kon. Zo dokterde hij een eigen formule uit en creëerde hij zijn brandname BabyBallers. Vorig jaar nog gewag makend van 28 verkochte franchises, steken ze ondertussen al ruim boven de 40 uit in de U.K.
Vlaanderen
Vanuit Sport Vlaanderen gaat momenteel veel aandacht naar sport voor kinderen, en met name sporten in gezinsverband is voor de huidige beleidsperiode een prioritaire pijler. Daar past BabyBallers perfect in. Voor peuters is er soms geen enkel ander aanbod dan zweminitiatie, en jonge ouders zijn vragende partij voor een verbreding van het keuzeaanbod.  Vanuit deze visie is dit jaar Sportskids vzw opgericht, met Luc Deraedt, Luc Devroe en Dries Lescouhier als oprichters.

Sportskids start vanaf september 2020 BabyBallers op in Vlaanderen in 17 locaties. Meer locaties zullen systematisch volgen in de loop van dit en de volgende jaren.
Corona
Op vandaag laat het coronabeleid binnensporten voor groepen tot 50 kinderen toe. De Baller lessen blijven qua aantal kindjes (max. 20) daar ruim onder. BabyBallers is inderdaad een binnen-gebeuren, en Sportskids maakt daarom gebruik van de gemeentelijke sportruimtes. Voor, tijdens en na alle lesjes zijn de nodige Coronamaatregelen voorzien (ouders bv. houden onderling afstand en dragen een mondkapje en het materiaal wordt tussen de klassen door telkens ontsmet) en zowel ouders als lesgevers krijgen voordien alle nodige instructies.
Waar
De West-Vlaamse steden en gemeenten die als eerste van start gaan vanaf september 2020 zijn:
8000
Brugge
8370
Blankenberge
8450
Bredene
8500
Kortrijk
8560
Wevelgem
8600
Diksmuide
8900
Ieper
8930
Menen
8970
Poperinge

Samenwerking met SportWerk Vlaanderen
De kwaliteit van de les hangt voor een groot deel af van de lesgever/trainer. Daarom doet Sportskids in eerste instantie nu beroep op de mensen van SportWerk Vlaanderen.
Enkele hoofdtrainers van SportWerk zijn opgeleid in de U.K. (nog voor de Corona uitbraak). Zij leidden ondertussen collega-lesgevers verder op, en uiteraard wordt vanuit de U.K. ook (vanop afstand) assistentie verleend.
Iedere lesgever wordt ook bijgestaan door een assistent.

Voetbalclubs
BabyBallers focust dus op de leeftijdscategorie die nog te jong is om zich bij een sportclub aan te sluiten. BabyBallers is géén voetbalschool, maar voetbal vormt wel de basis van het wekelijks speelmoment, en uiteraard komen talentjes op dat vlak ook wel snel boven drijven. Voor de verdere ontwikkeling van BabyBallers in België ziet Sportskids vzw daarom ook lokale voetbalclubs als mogelijke partner.

3 reacties

Andreea David
Geschreven op 2022-07-26 20:13:33
Beste, Mijn zoontje wordt in oktober 4 jaar. In september heb ik hem voor het eerst ingeschreven voor lessen. Mijn vraag is wat voor kleding moet je dragen tijdens de les? Mvg, Andreea David
Lizeth Penaloza
Geschreven op 2021-11-10 17:22:33
Bonjour, Je voudrais savoir le prix et combien de jours par semaine et à quel heure svp. Pour un enfant de 3 ans. Merci
marianne maes
Geschreven op 2020-09-15 09:47:43
Het zou plezant zijn moest dit aanbod ook in Damme (Sijsele) komen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.