Home > Van apothekeres naar Ieperse zaakvoerder: Caroline lanceert veggie feestmaal

Van apothekeres naar Ieperse zaakvoerder: Caroline lanceert veggie feestmaal

Geschreven op 30 oktober 2020 om 11:58 door Mario De Wilde

Heb je binnenkort een vegetariër aan de feestdis en geen idee wat klaar te maken? Of heb je gewoon zélf zin om vlees en vis (af en toe) te vervangen? Het Ieperse familiebedrijf BonRill, dat je kent van z’n rillettes, breidde – door toedoen van Caroline Vercauteren, vijfde generatie – het gamma uit met enkele vegan en vegetarische salades en spreads. Hun veggie Sea Salad, Tune-In Salad, Curry Salad, Slager Salade en vegan Préparé Salad zijn gemaakt op basis van lokaal geteelde oesterzwammen – rijk aan vezels én ze zorgen voor een hartige umami-smaak. Qua textuur, mondgevoel en smaak doen de spreads denken als klassiekers als krabsalade, tonijn, kip-curry, vleessalade en américain préparé. Wedden dat je gasten niéts doorhebben wanneer je hen dit najaar een toastje voorschotelt tijdens het aperitief?

Van apothekeres naar zaakvoerder. De jonge West-Vlaamse onderneemster Caroline Vercauteren stapte als vijfde generatie in het familiebedrijf BonRill. Dat startte meer dan 100 jaar geleden als beenhouwerij en is nu de grootste producent van rillettes in België. Caroline kwam met een vernieuwende visie en breidde het bestaande gamma uit met vegetarisch beleg: ‘BonRill Finest Veggies’. Salades met de textuur, het mondgevoel en de smaak van klassieke spreads als krabsalade, préparé of kip curry, maar dan zonder vlees. Wél op basis van lokaal geteelde oesterzwam.

Caroline Vercauteren: “In een steeds veranderende wereld met toenemende bewustwording rond voeding, willen we met BonRill flexitariërs bereiken, maar ook vegetariërs en veganisten. We willen met sterke plantaardige alternatieven komen om een meer gevarieerd dieet te stimuleren. Daarnaast horen we van vegetariërs en veganisten dat de smaak en textuur van de huidige vegetarische alternatieven vaak te ver liggen van het oorspronkelijke product. We focussen ons bij het ontwikkelen van onze spreads dus vooral op de aangename textuur, uiteraard de smaak maar ook het nutritioneel profiel. Hierdoor leunen onze salades heel sterk aan bij het beleg hoe vele vegetariërs/veganisten het voorheen kenden.

‘Gek, voor een charcuteriebedrijf’, hoor ik vaak. Maar met BonRill streven we al 130 jaar lang naar de beste smaak én de beste textuur. Wij Belgen zijn in de eerste plaats bourgondiërs, of we nu vegetariër, veganist of flexitariër zijn. Want wat we eten moet er inderdaad aantrekkelijk uitzien, maar moet bovenal lekker zijn. En net daarin wil ik met BonRill het verschil kunnen maken, ook in het plantaardige aanbod. Want wat ons betreft, zijn onze vegan/vegetarische foods minstens even lekker, volwaardig en gevarieerd!

In de salades wordt de voedzame oesterzwam aangevuld met extra groenten, kruiden en koolzaadolie, een bron van onverzadigde vetzuren.  Het bedrijf probeert zoveel mogelijk verticaal geïntegreerd te zijn en de korte keten te respecteren. Naast de vleesvervangers worden ook de sauzen en kruidenmengelingen allemaal in eigen huis bereid. De vijf salades zijn trouwens soja-, gluten- én zuivelvrij. En ook aan de verpakking werd gedacht, die wordt geproduceerd uit gerecycleerd materiaal.

Over BonRill en Caroline
Caroline Vercauteren (32) studeerde af als apotheker, maar in BonRill – een welbekend charcuteriebedrijf dat al sinds 1889 rillettes maakt op basis van een familierecept – zag ze een boeiendere uitdaging. Drie jaar geleden nam ze samen met haar man het charcuteriebedrijf van haar schoonouders over. Met BonRill gaat ze nu ook de plantaardige tour op. Het gamma rillettes werd door haar toedoen uitgebreid met vijf plantaardige salades, onder de noemer BonRill Finest Veggies. In het gamma: veggie Sea Salad, Tune-In Salad, Curry Salad, Slager Salade en vegan Préparé Salad. De producten zijn te koop bij onder andere Spar en Colruyt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.