Van alle West-Vlamingen boeken inwoners Lichtervelde meest op 2dehands.be
Inwoners van Lichtervelde verkochten vorig jaar alles samen 3.511 producten via 2dehands.be*. Dit staat gelijk aan een potentiële besparing van 147 ton CO2-uitstoot. Dit blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute in opdracht van 2dehands.be. Door producten tweedehands te verhandelen, wordt emissie vermeden en worden grondstoffen bespaard. Alle West-Vlamingen samen verkochten in 2022 bijna 330.000 gebruikte spullen via 2dehands.be, wat overeenkomt met een CO2-besparing van maar liefst 11.000 ton.
Door tweedehands artikelen te kiezen in plaats van nieuwe, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. Die hoeven dan immers niet ingezet te worden voor de productie van nieuwe spullen. In België kregen in 2022 ruim 2,22 miljoen gebruikte producten vorig jaar een tweede, derde of vierde leven via 2dehands.be. Dit totaal is gebaseerd op het aantal producten waarvan gebruikers achteraf zelf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via het platform. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom nog een stuk hoger. In hetzelfde jaar bespaarden gebruikers van 2dehands.be met hun tweedehands aankoop bijna 25 miljoen kilo grondstoffen ten opzichte van de productie van nieuwe artikelen. Daarvan is bijna 2,5 miljoen kilo toe te schrijven aan plastic, ruim 7,6 miljoen kilo aan staal en bijna 1,7 miljoen kilo aan aluminium.
Top tien milieuwinst West-Vlaamse gemeenten
Om de lokale impact duidelijk te maken werd een top tien samengesteld van West-Vlaamse gemeenten die het meeste bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot via handel op 2dehands.be, à rato van het aantal kilo bespaarde CO2-uitstoot per inwoner.
Gemeente
1. Lichtervelde
2. Zedelgem
3. Oostkamp
4. Wingene
5. Dentergem
6. Torhout
7. Wielsbeke
8. Izegem
9. Anzegem
10. Lendelede
Ter vergelijking: De bijdrage die de inwoners van West-Vlaanderen samen leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot via tweedehands handel staat ongeveer gelijk aan bijna 9.500 auto’s die 10.000 km/jaar rijden.
Tweedehands handel maakt verschil
Naar aanleiding van Black Friday gaf 2dehands.be opdracht voor een onderzoek naar de CO2-besparing die de tweedehands handel tussen consumenten via 2dehands.be oplevert. Rick Verkuyl, Sustainability Officer 2dehands: “Circular Monday – de tegenhanger van Black Friday – is een dag waarop burgers, bedrijven en gemeenten worden aangemoedigd zich zoveel mogelijk in te zetten voor de circulaire economie. Elk product dat een tweede leven krijgt, bespaart CO2 en grondstoffen. Het is dus logisch dat wij als bedrijf nauw verbonden voelen met dit initiatief. De onderzoeksresultaten tonen aan dat hergebruik van producten nationaal en lokaal een flinke bijdrage kan leveren. Elke deal op 2dehands maakt dus werkelijk een groot verschil.”
Over het onderzoek
Met het onderzoek wil 2dehands laten zien welke positieve impact haar gebruikers lokaal kunnen maken op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.
Er is een analyse gedaan om te achterhalen hoeveel er gemiddeld per advertentie binnen een bepaalde categorie wordt bespaard. Binnen 1.500 2dehands categorieën zijn minimaal 50 advertenties onderzocht. Dat komt neer op meer dan 75.000 advertenties. IVL heeft per categorie de gemiddelde materiaalsamenstelling vastgesteld en deze gecombineerd met de emissies van grondstofwinning, productie, distributie en het gebruik tot het einde van de levenscyclus.
Het onderzoek maakt het mogelijk een uitspraak te doen over de gemiddelde besparing van CO2-uitstoot per categorie. Daarbij is ook rekening gehouden met de uitstoot van 2dehands als bedrijf. Net als de uitstoot van eventueel transport van het gebruikte artikel.
* Het gaat hierbij om producten waarvan gebruikers achteraf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via 2dehands, Auto’s, motorfietsen, bromfietsen, caravans, aanhangwagens en zakelijke goederen werden niet meegeteld. Het daadwerkelijke aantal verkochte producten ligt bijgevolg een stuk hoger.