Home > Van 6 juli tot en met 1 september: Kunstenfestival Watou 2024 laat je verbeelding de vrije loop

Van 6 juli tot en met 1 september: Kunstenfestival Watou 2024 laat je verbeelding de vrije loop

Geschreven op 12 maart 2024 om 06:52 door Mario De Wilde

Stad Poperinge, inspirator Koen Vanmechelen en curatoren James Putnam en Michaël Vandebril stelden zopas de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou voor. ‘Landscape of the Imagination’ vindt plaats van 6 juli tot en met 1 september. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding. Ze gaan in dialoog met elkaar en met bijzondere plekken in en rond het dorp en kasteel De Lovie.
Verbeelding als motor van verandering
De nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou focust op de kracht van de verbeelding. Na twee gesmaakte edities treden Koen Vanmechelen en Michaël Vandebril voor de derde maal aan als respectievelijk inspirator en curator poëzie voor het Kunstenfestival. De selectie beeldende kunst gebeurt dit jaar opnieuw door James Putnam, die al eerder (in 2022) de rol van curator beeldende kunst op zich nam.

Een groot deel van de kunstenaars ontwikkelden hun werken in dialoog met de omgeving van Watou. In het voorjaar van 2023 schreef een recordaantal van 200 kunstenaars zich in voor de open call Patchwwwork. Een internationale jury – voorgezeten door Koen Vanmechelen en bestaande uit Dirk Draulans, Jo Coucke, Marjan Doom, James Putnam, Edith Doove, Michaël Vandebril, Sabiha Keyif en Loes Vandromme – selecteerde de deelnemers aan het zomerkampement. Hun ideeën ‘vloeiden’ als het ware voort uit het landschap en resulteerden in een twintigtal nieuwe realisaties. Daardoor zijn de kunstwerken soms speels, maar tegelijkertijd stemmen ze tot nadenken.

“We hebben nood aan nieuwe landschappen. Plekken van experiment, toevluchtsoorden en ruimtes waar een nieuwe mensheid kan geboren worden.” – Koen Vanmechelen, inspirator
V.l.n.r.: James Putnam, Koen Vanmechelen en Michaël Vandebril in kasteel De Lovie. © Goele Schoofs
“Verbeelding vervaagt de grens tussen droom en realiteit en schenkt kunstenaars de vrijheid om bestaande normen uit te dagen, om te experimenteren, grenzen te verleggen en gesprekken te laten ontstaan. Hoewel het vaak een middel is om ideeën en gevoelens op een persoonlijk niveau te onderzoeken, is de verbeelding afgestemd op het collectieve bewustzijn en geheugen, waardoor diepere, meer universele betekenislagen kunnen worden aangeboord”, aldus James Putnam, curator beeldende kunst
Een selectie van deelnemende kunstenaars*:
Pato Bosich (CL) – Cecile Broekaert (BE) – Monique Broekman (NL) – Linde Carrijn & Dijf Sanders (BE) – Mat Collishaw – Matthijs De Block (BE) – Lieze De Middeleir (BE) – Werner de Valk (NL) – Joost Elschot (NL) – Karolina Halatek (PL) – Mariko Hori (JP) – John Isaacs (GB) – Lafleur & Bogaert (HT & BE) – Ilya Kabakov (RU) – Carel Lanters & Lee Eun Young (NL & KR) – Mashid Mohadjerin & Jan De Vroede (IR & BE) – Daan Navarrete-van der Pluijm (NL) – Alice Obee (BE) – Mikes Poppe (BE) – Roundhouse Platform (US) – Marina Resende Santos (BR) – Anila Rubiku (AL) – Sanne van Balen (NL) – Lieke van der Meer (NL) – Lie van der Werff (NL) – Laura Vandewynckel (BE)
*meer namen worden later bekendgemaakt
De verwevenheid tussen het dorp, het landschap, de dichters en de kunstenaars maakt dit festival zo uniek.
Curator Michaël Vandebril kiest opnieuw voor nieuwe creaties van twintig dichters uit binnen- en buitenland, die in gesprek gaan met het werk van de beeldende kunstenaars en met het dorp.

“Poëzie creëert innerlijke landschappen waarin je kan ronddwalen, net zoals in een dorp. Nieuwe gedichten gaan in dialoog met de kunstwerken. Ze nodigen uit om een reis te maken in hoofd en hart. Watou is de bestemming, maar voor iedereen is de reis anders. Het landschap van kunst en poëzie verandert met elke blik. De gedichten worden op allerlei manieren geïntegreerd in het parcours: typografisch, auditief of bewegend beeld. De vormgeving is in handen van Jelle Jespers”, voegt Michaël Vandebril, curator poëzie, daar aan toe.
Een selectie van deelnemende dichters*:
Benno Barnard (NL) – Moya De Feyter (BE) – Dominique De Groen (BE) – Paul Demets (BE) – Al Galidi (NL) – Ingmar Heytze (NL) – Doina Ioanid (RO) – Frank Keizer (NL) – collectief Letterzetter (Imane Karroumi – Loeke Vanhoutteghem – Veronica Schmalz – Alice Boudry – Maite Vanthournout) (BE) –Jens Meijen (BE) – Carl Norac (BE) – Maria van Daalen (NL) – Marjolijn van Heemstra (NL) – Anke Verschueren (BE) – Billie Vos (BE) – Daniëlle Zawadi (NL) – Emma Zuiderveld (NL)
*meer namen worden later bekendgemaakt

Tijdens ‘Landscape of the Imagination’ benaderen kunstenaars en dichters het concept ‘verbeelding’ als een innerlijk psychologisch landschap, dat bestaat tussen mensen en de fysieke ruimtes om hen heen. Door middel van woord en beeld willen ze ons bewustmaken van de kracht die verbeelding bezit om te transformeren en een verschil te maken. Hun werk zal te zien zijn op verschillende bijzondere en ongewone locaties in en rond het dorp. Kasteel De Lovie in Poperinge speelt opnieuw een belangrijke rol.

Kunstenaar Mikes Poppe, die in 2022 indruk maakte met zijn durational performance plant een nieuwe langdurige performance. Daar waar “En de boer, hij ploegde voort” een akker als canvas had, zal hij zich als tweede deel van zijn diptiek voor Watou op het water wagen. “Het Kunstenfestival Watou reikt verder dan het dorp. Het creëert een creatief landschap dat de hele regio omarmt. In een wereld die snakt naar nieuwe perspectieven, vormt Watou een poort naar een gedeelde verbeeldingswereld waar kunst de kracht heeft om te verrijken en te transformeren”, besluit Loes Vandromme, Schepen van Cultuur.
Fietsroute met klimaatpoëzie en poëziepodcast
Kunstenfestival Watou maakt een entente met de Klimaatdichters. De nieuwe fietsroute, ‘Zwemlessen voor later’ laat dertien klimaatdichters aan het woord. Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Blijven we staan kijken of doen we er iets aan? De klimaatdichters willen met hun poëzie inspireren, verontrusten, mobiliseren en vooral moed geven om te zorgen voor deze wereld die onze thuis is. We geven ook ruimte aan het project ‘Laat alles hier aarden’ van de Klimaatdichters o.l.v. Sara Eelen en het Poëziecentrum dat het door mensen bedreigde landschap een stem wil geven”, zegt Michaël Vandebril, curator poëzie

Het parcours brengt de fietser langs klimaatgedichten van Saskia van Leendert, Anke Cuijpers, Lies Van Gasse, David Troch, Jana Arns, Seckou Ouologuem, Heidi Koren, Yousra Benfquih, Jee Kast, Alex Gentjens, Sylvie Marie, Pieter Van de Walle en Sara Eelen.

De poëziepodcast ‘Huis van de Dichter’ keert terug met een tweede seizoen. Literair journaliste Jelle Van Riet maakt met audiomaker Pauline Augustyn vanuit de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou een nieuwe reeks van zes poëziepodcasts die wordt gepresenteerd op het podcastplatform van De Standaard en tijdens Kunstenfestival Watou.

De dichters krijgen vragen voorgeschoteld als ‘Waarom zegt een dichter niet gewoon wat hij bedoelt?’, ‘Moet poëzie mooi zijn?’, of ‘Helpt poëzie bij liefdesverdriet?’. Jelle Van Riet brengt met deze dichters een dag, een nacht en een ochtend door. Hun gesprekken worden gecapteerd, al wandelend in de velden, aan de keukentafel, in een plaatselijk café. De buiten- en huisgeluiden maken deel uit van de opname.

De poëziepodcast is een initiatief van Schrijfresidentie Huis van de Dichter in coproductie met Poëziecentrum, Kunstenfestival Watou en De Standaard, met steun van Literatuur Vlaanderen. Op het festivalparcours wordt een luisterkamer ingericht waar de podcasts kunnen beluisterd worden.
Watou Live

Ook deze zomer brengt het Kunstenfestival een boeiend evenementenprogramma. Tijdens ‘Watou Live’ ontdek je tal van performances, concerten en boeiende ontmoetingen. Op het programma gevestigde namen, maar vooral veel aanstormend talent. Alle activiteiten zijn inbegrepen in het festivalticket.
Op het programma*:
Roufaida – Ciggy Sunday – Oerhert – Floris Francis Arthur – Ivy Falls – Johannes is zijn naam – Arend Delabie – Rosa Butsi – 2Systems – Johan Bruyneel – Eve Beuvens – Dorian Dumont – Susato Trio – Hand Electric
*meer namen worden later bekendgemaakt

Vroegboekactie en logiesarrangement
Het Kunstenfestival pakt opnieuw uit met een vroegboekactie: vanaf 1 mei zijn tickets te koop aan 18 euro. Het ticket is meerdere dagen geldig, zodat een bezoek over meerdere dagen kan gespreid worden. Toerisme Poperinge ontwikkelde met tal van Poperingse hotels, gastenkamers en vakantiewoningen een logiesarrangement om volop te genieten van het Kunstenfestival Watou. Wie een logiesarrangement boekt, ontvangt een welkomstpakket t.w.v. 80 euro, met daarin een festivalticket, een bezoekersgids, tickets voor het Hopmuseum, een voordeelbonnenboekje, een lekker streekproduct en een speciaal gebrouwen festivalbier. De logiesarrangementen kunnen gereserveerd worden vanaf 1 mei via www.toerismepoperinge.be.
Open Call

Het thema van de open call, ‘The Smell of Grass is Changing’, staat voor de aanpassing, transformatie en vernieuwing die we zoeken in de kunsten, en nodigt uit tot reflectie over onze veranderende wereld en de impact daarvan op ons creatieve proces en onze interacties.
De internationaal gerenommeerde kunstenaar Koen Vanmechelen was de voorbije drie jaar inspirator van Patchwwwork, het experimentele voortraject van Kunstenfestival Watou.Met dit adagium nodigt Koen Vanmechelen kunstenaars uit om deel te nemen aan de nieuwe fase in dit unieke en creatieve project.

Sinds 2021 heeft Vanmechelen Patchwwwork geïnitieerd als een onderzoeksproject, waarbij een ‘kunstenaars’ kampement werd georganiseerd als een immersief experiment en leerproces. Deze nieuwe oproep vloeit hieruit voort. Voor de volgende editie van het Kunstenfestival Watou zoeken we collectieven en collabs die willen bijdragen aan de evolutie en transformatie van het kunstenfestival, en die zich engageren voor een avontuur dat zowel de zintuigen als de geest stimuleert.

Inschrijven kan vanaf 15 maart tot 31 mei 2024. Geselecteerde collectieven en collabs worden uitgenodigd een voorstel in te dienen voor een volgende editie van Kunstenfestival Watou.

PRAKTISCH

Kunstenfestival Watou – Landscape of the Imagination
zaterdag 6 juli t.e.m. zondag 1 september 2024
Vroegboekactie vanaf 1 mei: tickets te koop aan 18 euro

www.kunstenfestivalwatou.be

Foto v.l.n.r.: James Putnam, Koen Vanmechelen en Michaël Vandebril in kasteel De Lovie. © Goele Schoofs

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.