Home > Van 30 september tot 6 oktober strijden de beste zeilwagenpiloten in episch kampioenschap in De Panne

Van 30 september tot 6 oktober strijden de beste zeilwagenpiloten in episch kampioenschap in De Panne

Geschreven op 19 augustus 2023 om 19:39 door Mario De Wilde

Zand, zee, wind … Van 30 september tot 6 oktober strijden de beste zeilwagenpiloten in een episch kampioenschap tegen elkaar én tegen de elementen tijdens het Europees Kampioenschap zeilwagenrijden dat plaatsvindt in De Panne. Vanmiddag werd het kampioenschap voorgesteld, in aanwezigheid van Bram Degrieck (burgemeester van De Panne), Jan Leye (ondervoorzitter van de Royal Sand Yacht Club en teamleider van het organiserend team), Ellen Bruynoghe (regiomanager Kust bij Westtoer) en Hans-Werner Eickstädt (voorzitter van FISLY, Internationale Vereniging voor Zeilwagensport – Fédération Internationale de Sand et Land Yachting).


Stuiven over het strand
Kom en beleef de 55ste editie van het Europees kampioenschap zeilwagenrijden vanop de eerste rij. Het strand van De Panne is dit jaar de plek van alle actie! En niet zonder reden, want De Panne is misschien wel het belangrijkste zeilwagencentrum van de wereld. Met het breedste strand van de kust, zonder golfbrekers, leent onze gemeente zich immers uitstekend voor de zeilwagensport.


Wedstrijd
In 2010 werd in De Panne het wereldkampioenschap gezeild. Voor het Europees kampioenschap van dit jaar worden er tussen de honderd en de honderdtwintig zeilwagenpiloten verwacht uit minstens zeven Europese landen.
Er wordt gezeild in vier verschillende categorieën (ook klassen genoemd), met in iedere klasse een winnaar. Al sinds het eerste kampioenschap in 1963 nemen ook vrouwen deel. In de klassen die dit jaar deelnemen (klassen 2, 3, 5, en Standart) zeilen ze samen met de mannen in één en dezelfde wedstrijd. De vrouwen krijgen een rangschikking in het overall klassement (dames + heren) én in het damesklassement. De eerste vrouw in een klasse wordt ‘Europees kampioen dames’. Is de eerste vrouw ook sneller dan de eerste man, dan wordt ze ‘overall kampioen’. Zo werd de Franse Hélène Cazier in 2003 in klasse 3 Europees kampioen, vóór de best presterende man.
Belgen én een Pannenaar aan de start
Anne Ghyselen van Nieuwpoort is sinds vele jaren een fervent zeilster in de Standartklasse. Bij harde wind heeft ze het door haar veel lagere gewicht wel lastig in de concurrentie met mannelijke piloten.
Pannenaar Henri Demuysere zeilt in klasse 2. Hij heeft ondertussen een lange lijst met podiumplaatsen op Europese en Wereldkampioenschappen.
Egon Plovier, die opgroeide in De Panne en nu in Oostende woont, werd al twee keer wereldkampioen in klasse 3 en won op het kampioenschap in Nederland in 2019. Hij is een topfavoriet in deze klasse. Ivan Ameele van Middelkerke werd ook al Europees kampioen en maakt dit jaar kans op een podiumplaats in klasse 3. Het zal echter niet makkelijk zijn gezien de grote concurrentie in deze klasse.
Yann Demuysere zeilt in de Standartklasse. Hij behaalde een eerste plaats op het WK in 2010. In dezelfde klasse zeilt ook Thierry Kaisin (Brussel). Hij werd wereldkampioen in 2014 op het droog meer van Smith Creek in Nevada (Amerika).
In klasse 5 tenslotte zal Mark Depauw, 10de op het Europees kampioenschap vorig jaar, de Belgische kleuren verdedigen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.