Home > UNIZO waarschuwt voor West-Vlaamse faillissementsgolf

UNIZO waarschuwt voor West-Vlaamse faillissementsgolf

Geschreven op 19 maart 2021 om 10:38 door Mario De Wilde

Ongeveer 28,8 procent van de West-Vlaamse ondernemers heeft het moeilijk om het hoofd boven water te houden. UNIZO West-Vlaanderen analyseerde de cijfers van Graydon en attendeert dat ruim 1 op de 4 West-Vlaamse ondernemers op korte termijn economisch in de problemen kan komen. Het waarschuwt voor een faillissementsgolf die West-Vlaanderen zal treffen.

West-Vlaamse cijfers kleuren nochtans groen

Deze waarschuwing is opmerkelijk, want in het laatste Graydon-rapport ogen zowat alle West-Vlaamse cijfers positief. Er zouden in februari – na het opheffen van het wettelijke moratorium op faillissementen – zelfs 40,74% procent minder West-Vlaamse faillissementen geweest zijn dan in februari 2020. Enkel in Oostende kleurden de cijfers bloedrood, waar het aantal faillissementen met 50% is gestegen. Toch is het zeker niet de slechtste leerling van de Vlaamse klas, want steden als Dendermonde (+275%), Sint-Niklaas (+88,89%) en Tongeren (+76,92%) spannen de kroon. Volgens Graydon moeten deze cijfers echter zorgvuldig worden geïnterpreteerd. In de praktijk lijken de fiscus en de RSZ momenteel maar weinig animo te voelen om ondernemers ter faling te dagvaarden en genieten veel bedrijven nog steeds van betalingsuitstel. Het is natuurlijk maar de vraag wanneer uitstel afstel en groen rood zal worden.

Gevolgen van een faillissement verschillen

Bij een faillissement wordt er een curator aangesteld die de onderneming moet vereffenen om de schuldeisers volgens een wettelijk bepaalde volgorde te betalen. Soms betekent dit dat de curator een grote uitverkoop zal organiseren, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij Brantano, maar soms is het interessanter om meteen een overnemer te zoeken die alle activa kan overnemen.

In 2013 opende Pabo bijvoorbeeld nog het grootste en meest vrouwvriendelijke erotiekwarenhuis van Europa in de Roeselaarse Brugsesteenweg. Een lingeriesetje of een dildo kopen: het kon er allemaal. Zes jaar later was het echter over en uit en ging het bedrijf op de fles. Er volgde een uitverkoop en het zag er lange tijd niet goed uit, maar uiteindelijk werden er alsnog overnemers gevonden.

Voor de webshop van de erotiekketen ging het bijvoorbeeld om EDC, het bedrijf achter EasyToys.nl. Zij behielden de naam en de webshop. Je kan er dus nog steeds terecht voor een voorbinddildo, oogmaskers, kietelaars en dergelijke meer. Een aantal winkels, waaronder deze in Roeselare, vonden dan weer overnemers die de winkels onder een nieuwe naam wilden openen. Verbazingwekkend is dat niet, want de vraag naar seksspeeltjes neemt al jaren toe.

Overnames zijn lang niet altijd succesvol

Vorig jaar werden de 123 winkels van Blokker nog omgebouwd naar Mega World. Net voor de coronacrisis kwam er dan ook goed nieuws voor de ruim 670 medewerkers, maar nog geen jaar later was Mega World al opnieuw failliet. De coronacrisis en vermeend wanbeheer werden de kersverse discounter fataal. Het toont aan dat overnames lang niet altijd een succesverhaal zijn. Daarnaast mogen we niet blind zijn voor het menselijk leed dat bij zo’n (gedeeltelijke) overname komt kijken. Ondernemers zien hun levensdroom aan diggelen vallen, personeel komt op straat te staan en schuldeisers – het gaat niet alleen om banken maar ook om kleine zelfstandigen – blijven achter met onbetaalde facturen. En zo kan één enkel faillissement het steeds meer ondernemers moeilijk maken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.