Home > UNIZO vraagt meer eensgezindheid in belang van West-Vlaamse economie

UNIZO vraagt meer eensgezindheid in belang van West-Vlaamse economie

Geschreven op 26 april 2019 om 12:45 door Mario De Wilde

Deze week bracht UNIZO West-Vlaanderen de provinciale kopstukken samen voor een Vlaams en federaal verkiezingsdebat, gemodereerd door Xavier Taveirne. Het ging er met momenten hevig aan toe, vooral over topics als fiscaliteit, overheid en werkloosheidsuitkeringen. UNIZO onthoudt het voluntarisme bij alle partijen om zich verder in te zetten voor een ondernemend West-Vlaanderen maar vraagt dat de volksvertegenwoordigers over de partijgrenzen heen sterker aan eenzelfde West-Vlaams zeel trekken.

Na een stevige discussie over het UNIZO-voorstel over de invoering van de energienorm (naar het voorbeeld van de loonnorm) en de toekomst van de kerncentrales (waarover de meningen zeer verdeeld zijn), werd mobiliteit aangesneden. Zo goed als alle politieke partijen wijzen op het gebrek aan volwaardige alternatieven en voldoende investeringen in West-Vlaanderen. Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen: “Er werd toch een open deur ingetrapt, toen door meerdere partijen werd verwezen naar ‘de traagheid der dingen’ die onze overheidsinstanties kenmerken. Bij bepaalde agentschappen en wegbeheerders is het o zo moeilijk om noodzakelijke dossiers in beweging te zetten, ellenlange procedures en uitstelgedrag kenmerken hun manier van werken. Wij vragen een sterke politieke daadkracht met West-Vlaamse eensgezindheid, zodat vooropgestelde plannen binnen de deadlines worden uitgevoerd. Ondernemers hebben een duidelijker kader en toekomstperspectief nodig.”

Daarnaast is voor UNIZO een belastingverlaging voor 60.000 West-Vlaamse eenmanszaken hét speerpunt bij de komende verkiezingen. Concreet bepleit UNIZO een ondernemersaftrek van 20 % op de brutowinst, tot maximum € 20.000. Wouter Blomme: “Het doet ons plezier dat N-VA en CD&V alvast aan onze kant staan en voor het principe van de ondernemersaftrek gewonnen zijn. Open VLD pleit ook voor een lastenverlaging, maar meer algemeen door de herziening van de belastingschijven, een mechanisme waar ook N-VA voor gewonnen is. Terwijl sp.a voor een belastingvrije som van € 15.000 pleit, willen Groen en PvdA vooral meer lasten op vermogen en minder op arbeid. UNIZO is alvast hoopvol dat de meeste politieke geesten rijp zijn om na de daling van de vennootschapsbelasting ook een lastenvermindering voor eenmanszaken te realiseren.”

Wouter Blomme besluit: “Iedereen heeft genoten van een inhoudelijk sterk debat, de laatste rechte lijn naar de verkiezingen is duidelijk ingezet. Er ligt heel wat werk op de plank om onze West-Vlaamse economie verder alle kansen te bieden en we hopen te mogen rekenen op meer middelen richting onze provincie. Want ondanks dat we afgelopen legislatuur een minister-president en twee viceministers-presidenten uit onze provincie hadden, zijn we toch ontgoocheld op vlak van realisaties en flankerend beleid voor onze ondernemers. Vandaar een warme oproep vanuit UNIZO West-Vlaanderen om dit de volgende legislatuur met meer eendracht aan te pakken.”

Zij tekenden aanwezig:

Hendrik Bogaert (CD&V)
Axel Ronse (N-VA)
Sander Loones (N-VA)
Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)
Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)
Jeremie Vaneeckhout (Groen)
Wouter De Vriendt (Groen)
Maxim Veys (s.pa)
Simon Bekaert (s.pa)
Vincent Van Quickenborne (open VLD)
Bart Dochy (CD&V)
Filip Desmet (PVDA)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.