Home > Uniek kunstproject moet 25ste verjaardag van Iers Vredespark in Mesen herdenken

Uniek kunstproject moet 25ste verjaardag van Iers Vredespark in Mesen herdenken

Geschreven op 8 juni 2023 om 08:20 door Mario De Wilde

De stad Mesen wil de 25ste verjaardag van het Iers Vredespark, dat op 11 november 1998 door onder meer de Ierse President Mary MCAleese, in aanwezigheid van de Britse Queen Elizabeth II en het Belgische vorstenpaar Albert II en Paola officieel werd geopend, herdenken met een kunstwerk op de Markt van Mesen. Het kunstwerk zou bestaan uit stenen van ongeveer 30 op 30 uit alle uithoeken van de wereld. Europees Parlementslid Hilde Vautmans trekt als ambassadrice het project.

Sandy Evrard, burgemeester Mesen: “De bedoeling is dat deze stenen met elkaar verbonden worden en dat de kunstenaars daar een muur mee gaan vormen waar je door kan kijken. Iedere steen zou op een sokkel gezet worden, maar die verbonden wordt met kunst. In eerste instantie kijken we naar Europese landen, maar het is de bedoeling dat het kunstwerk ook na 11 november blijft groeien, en zo een levend kunstwerk wordt, net zoals de herdenking levend moet gehouden worden.”
Jongeren betrekken
Respect, vrede en verbondenheid. Waarden die de stad Mesen ook zal overbrengen naar de jeugd. Ze wil in samenwerking met het jeugdverblijfscentrum Peace Village kansarme jongeren uit een tiental landen in de week van 11 november naar hier halen om de herdenking van de 25ste verjaardag van het Ierse Vredespark bij te wonen. In de periode dat ze hier zijn zullen samenwerken en reflecteren over oorlog en vrede centraal staan. Hoe zien jongeren hun toekomst in hun regio, in Europa en in de wereld?
“Met het kunstproject ’Pillars of Peace’ willen we landen van over de hele wereld oproepen om respect te tonen voor elkaar, onder het motto ‘Geen enkele overtuiging is een oorlog waard’, besluit Evrard.
Last Post
Bedoeling is ook om in het kunstwerk de Last Post te integreren zodanig dat de Last Post door iedereen die het kunstwerk bezoekt, kan beluisterd worden wanneer men dat wenst.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.